Povežite se s nama

Međimurje

Pobjedu je odnio – Motociklist

Objavljeno:

- dana

DRUGAČIJE

U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, 6. i 7. lipnja u parku stare škole održan je 1. Hrvatski festival kiparenja motornom pilom. Svoje vještine prezentiralo je sedam natjecatelja iz Hrvatske te tri iz Slovenije.

Posjetitelji su imali prilike promatrati kako iz komada drveta, uz naporan rad, slojeve prašine i malo buke, nastaju oblici koji zadivljuju. Iz drveta su izranjali ljudski likovi, likovi iz mitologije, razne životinje, predmeti, a sve to pokazuje da domišljatosti i kreativnosti natjecatelja nije bilo kraja.

– Ideja je potekla od ivanečkih kipara Marija Severa i Darija Horbeca, koji se kiparenjem na ovaj način bave već dulji niz godina te su sudjelovali na sličnim manifestacijama, uglavnom u Sloveniji. Oni su predložili da se takav veći festival organizira i ovdje na našim prostorima – ispričao je predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Kruno Lepoglavec.

Upravo je Dario Horbec sa svojom skulpturom motociklista odnio titulu najboljeg kipara festivala. Ove se godine obilježava 250 godina hrvatskog šumarstva te je festival održan kao prigodan podsjetnik na to kolika je povezanost prirode i čovjeka, ali i prirode i umjetnosti. Posjetitelji su tako mogli razgledati i izložbu fotografija vezanih uz hrvatsko šumarstvo kroz povijest.

Za dašak tradicije zaduženi su bili članovi KUD-a Salinovec koji su predstavili tradicionalne plesove i nošnju svoga kraja.

– Procjenjujemo da je kroz ova dva dana festival posjetilo oko tisuću ljudi, a pretpostavljamo da će ih svake godine biti sve više – zaključio je Lepoglavec.

Izvor:
Foto: Ana Marija Klarić

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje