Povežite se s nama

Sponzorirani

Pobjegnite od ljetnih vrućina uz pomoć zaloga zlata

Objavljeno:

- dana

Prave ljetne vrućine zavladale su našim krajem. Temperature su sve više zbog čega razmišljamo gdje bi barem na nekoliko dana mogli pobjeći, udahnuti svježeg zraka i odmoriti se. Uostalom, vrijeme je godišnjih odmora i mnogi su željni pravog opuštanja od svakodnevnih obaveza i nakupljenog stresa. S druge strane, inflacija i sveopći rast cijena mnoge odbijaju od pokušaja planiranja ljetovanja.

„Voljela bih otići s malim i mužem na neki udaljeni otok daleko od obaveza, hladiti se u moru i slušati cvrčke“ – govori jedna Varaždinka. „Problem je samo što mislim da si to trenutno ne možemo priuštiti jer smo baš u zadnje vrijeme imali veće izdatke. Doći ćemo mi do novaca opet, no do tada će ljeto proći, a s njime i naši godišnji odmori“ – zaključuje.

No, ne mora to baš biti tako. Do novca se, privremeno, može doći na jedan jednostavan način, koristeći visoku vrijednost zlata. Radi se o usluzi zaloga zlata, a u Hrvatskoj je pruža tvrtka Auro Domus, vodeći lanac u otkupu zlata.

Kako možete založiti zlato? U poslovnicu tvrtke donesete zlatni predmet na besplatnu procjenu. Uglavnom se radi o zlatnom nakitu, zlatnicima ili zlatnim satovima kojima stručni djelatnici ustanove težinu i maseni udio zlata i izračunaju vrijednost.

Ukoliko se složite s ponudom, potpišete ugovor i na licu mjesta vam se isplati  gotovina. Od tog isplaćenog iznosa trebate uplatiti rezervaciju svog predmeta dok  Auro Domus zadržava predmet u osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god budete htjeli odnosno mogli.

Ova je usluga razvijena kako bi ljudima pružili izbor – da bi došli do potrebne gotovine, svoje predmete od plemenitih metala mogu prodati, ali i privremeno založiti.  Na taj način riješe privremeni financijski problem dok vrijedni zlatni predmet ostaje u njihovom vlasništvu.

Usluga zaloga zlata može se dobiti u osamdesetak poslovnica Auro Domusa širom zemlje, a u planu je i povećanje tog broja. U Varaždinu, na adresi Ivana Gundulića 7 svoje je zlato založila i naša sugovornica s početka priče. Nadamo se da u ovim trenucima bezbrižno uživa s obitelji na ljetovanju, na nekom udaljenom otoku.

Sponzorirani

Kroz modul ISPU eEnergetski certifikat izdano više od 100.000 energetskih certifikata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u sklopu projekta “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, poboljšalo je i nadogradilo Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata (IEC) novim funkcionalnostima,  pa je tako u sustav integrirana e-usluga ISPU lokator.

Time se svi novo izdani energetski certifikati zgrada georeferenciraju, odnosno određuje im se lokacija što će omogućiti njihov prikaz na karti Geoportala ISPU. Geoportal ISPU-a centralno je mjesto za prikaz i pregled javno dostupnih prostorno-planskih i drugih prostornih slojeva, podataka i informacija iz modula ISPU-a i drugih izvora te točka pristupa modulima ISPU-a, a dostupan je putem linka https://ispu.mgipu.hr/. O važnosti ove usluge razgovarali smo s Natalijom Ceranac, voditeljicom Službe za registre, digitalnu arhivu i praćenje stanja u prostoru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje – energetski certifikatori, a vrijedi 10 godina. Energetski certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja i oznaku certifikata, podatke o osobi koja je izdala i izradila energetski certifikat, podatke o osobama koje su sudjelovale u njegovoj izradi, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije, prijedlog mjera, te detaljnije informacije i objašnjenje sadržaja energetskog certifikata. Zgrade se klasificiraju u jedan od ukupno 8 energetskih razreda (A+, A, B, C, D, E, F, G), gdje A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Energetski certifikat se odnosi na zgradu u cjelini ili na njezinu samostalnu uporabnu cjelinu.

Zašto je važan energetski certifikat?

Energetski certifikat sadrži informacije o potrošnji energije zgrade odnosno njezine samostalne uporabne cjeline te daje prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade radi smanjenja potrošnje energije. Za nove zgrade daju se preporuke za korištenje zgrade vezano na ispunjenje temeljnog zahtjeva gospodarenja energijom, očuvanja topline i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

Što ova usluga znači za građane, a što za struku?

Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata (IEC) odnosno elektronička usluga eEnergetski certifikat služi za izdavanje, pohranu i kontrolu energetskih certifikata zgrada. U njemu su pohranjena izvješća o energetskim pregledima zgrada te izvješća o redovitim pregledima sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacije u zgradama, rasvjete, opskrbe vodom i dr. Sustav sadrži bazu podataka izdanih energetskih certifikata zgrada, registar osoba ovlaštenih za energetsko certificiranje i energetski pregled zgrada, osoba ovlaštenih za kontrolu te osoba koje provode program izobrazbe ovlaštenih osoba.

Na portalu ISPU građani će moći odabrati traženu zgradu na karti i prikazat će im se osnovni podaci iz energetskog certifikata, dok će ovlaštene osobe putem NIAS-a imati pristup proširenom setu podataka iz izdanih energetskih certifikata.  

Koliko trenutno imamo certifikata izdanih kroz sustav?

Kroz Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata izdano je više od 100.000 energetskih certifikata, prosječno se godišnje kroz sustav izda oko 20.000 energetskih certifikata te se sustav kontinuirano poboljšava i  nadograđuje. Izvadak iz Registra izdanih energetskih certifikata dostupan je na adresi https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr.

Na koji je način financirana nadogradnja ove e-usluge?

Nadogradnja elektroničke usluge eEnergetski certifikat provodi se kroz projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, a financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija u ukupnom iznosu od 666.750,00 kuna.

Nastavite čitati

Sponzorirani

FOTO U ordinaciji Ultrazvučne dijagnostike Cvetnić dogovorite i bez čekanja obavite ultrazvučni pregled

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok su liste čekanja na većinu vrsta ultrazvuka u županijskim bolnicama previše dugačke, u ordinaciji Cvetnić možete dogovoriti ultrazvučni pregled na koji ćete moći doći odmah.

Naime, u centru Varaždina, na adresi Anina ulica 14a, prije nekoliko je mjeseci otvorena ordinacija Ultrazvučna dijagnostika Cvetnić u vlasništvu dr. med., spec. radiologije Vlaste Cvetnić.

Dr. Cvetnić je diplomirala 1989. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a specijalizaciju iz kliničke radiologije završila je 2000. na KBC-u Zagreb. U više od 20 godina radiološkog staža stekla je bogato iskustvo u području klasične radiologije, kompjutorizirane tomografije te ultrazvuka i color doppler-a za koji je dodatno educirana u KB-u Dubrava.

– Radom u bolnici stječe se široko iskustvo jer tamo dolaze pacijenti s raznovrsnom patologijom i, osim ultrazvučnog pregleda, kod velikog broja pacijenata napravi se šira radiološka obrada, a dostupni su i klinički podaci, odnosno podaci o liječenju, o operativnim zahvatima. Tako da uvijek imate povratnu informaciju o tome je li postavljena sumnja potvrđena – rekla je dr. Cvetnić koja se nakon rada u bolnici zaposlila u jednoj poliklinici, gdje radi posljednjih pet godina tijekom kojih je stekla još jedno vrijedno iskustvo s obzirom na to da se rad u poliklinici bitno razlikuje od onog u bolnici.

Potreba za dodatnim uslugama

Želja za vlastitom ordinacijom, ali i opća potreba stanovništva za dodatnim uslugama potaknule su je da u Varaždinu otvori Ultrazvuk dijagnostiku Cvetnić.

– Vidjela sam da postoji velika potreba za dodatnim uslugama, odnosno uslugama izvan sustava HZZO-a budući da su liste čekanja jako dugačke kako u varaždinskoj bolnici tako i u čakovečkoj te u ostalim županijskim bolnicama u ovom dijelu zemlje. Pacijenti često ne znaju gdje da obave UZV i kako doći do pretrage, a da ne čekaju mjesecima. Hitni pacijenti najčešće su zbrinuti u bolnicama, ali pacijenti su zabrinuti i onda kada nemaju ozbiljan zdravstveni problem ili nisu sigurni u to, pa ih ranije obavljeni pregled često umiri – govori dr. Cvetnić.

Kvalitetna oprema i široka paleta ultrazvučnih pregleda

Ordinacija u Varaždinu opremljena je kvalitetnim General Electric ultrazvučnim uređajem s konveksnom sondom frekvencije 1-6 MHz koja služi za pregled abdomena s urotraktom te abdominalnih krvnih žila i širokopojasnom fazno-matričnom linearnom sondom radne frekvencije 4-16 MHz za pregled dojki, perifernih krvnih žila i malih organa. Rezultat, odnosno nalaz pregleda dostupan je odmah.

– Dakle, osim klasičnih ultrazvučnih pregleda, poput UZV-a vrata koji uključuje pregled štitnjače, žlijezda slinovnica i limfnih čvorova, te UZV-a dojki i UZV-a abdomena s urotraktom, radim i color doppler krvnih žila vrata, nogu, ruku i krvnih žila u abdomenu – otkriva Cvetnić te navodi kako je UZV dojki, primjerice, pregled koji se ženama iznad 25 godina starosti preporučuje napraviti jednom godišnje.

– S mamografijom se obično kreće s 40 godina, svake druge godine. Budući da su dvije godine prilično dug period, uputno je u međuvremenu, u godini između dvije mamografije, napraviti i ultrazvučni pregled – navodi radiologinja.

Što se tiče ultrazvuka abdomena, ističe, pregledavaju se organi poput jetre, žučnog mjehura i žučnih vodova, gušterače, slezene, bubrega i mokraćnog mjehura, dok se za želudac i crijeva preporučuju druge metode, prvenstveno gastro i kolonoskopija.

– Ultrazvuk je prva i za pacijenta najugodnija, odnosno bezbolna, neinvazivna i neškodljiva metoda koja daje puno informacija i vrlo često može postaviti dijagnozu koja se, ako je potrebno, potvrdi CT-om ili magnetskom rezonancijom. Riječ je o slikovnim metodama koje oslikavaju izgled i patomorfološke promjene na organima – zaključila je dr. Cvetnić.

Radno vrijeme ordinacije je ponedjeljkom u jutarnjim, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom u popodnevnim satima te je pregled moguće dogovoriti pozivom na broj mobitela 091/616-7315 ili telefona 042/421-720, i to u vremenu od 8 do 12 i 16 do 18 sati.

Također, dogovor termina moguć je i putem e-maila: [email protected]

www.ultrazvucnadijagnostikacvetnic.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje