Povežite se s nama

Međimurje

Čamcima prešli 350 kilometara da odaju počast prvom poginulom međimurskom branitelju

Objavljeno:

- dana

Ne zaboravljaju se žrtve onih koji su u obrani Hrvatske dali ono najvrjednije što imaju, svoj život.

Dokaz tome su Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Donja Dubrava, koji su inicirali podizanje spomen obilježja svom sumještaninu Predragu Jurčecu, ujedno prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Međimurja.

Na mjestu stradanja, u naselju Principovac kraj Iloka, na brdašcu koji se nalazi na najistočnijoj granici Hrvatske, spomen obilježje otkrili su roditelji i obitelj Predraga Jurčeca. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Vukovarsko Srijemske županije, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin, časnici Prve gardijske brigade „Tigrovi“, članovi UDVDR Donja Dubrava, te članovi Dobrovoljno vatrogasnog društva Donja Dubrava.

– Predrag Jurčec iz Donje Dubrave sa nepunih dvadeset godina odlučio se uključiti u vojne postrojbe za obranu Republike Hrvatske. Njegov ratni put završio je 9. srpnja 1991. godine, kad je prestalo kucati srce mladića koji je htio samo slobodnu Hrvatsku. No, mi branitelji, otkucaje srca Predraga Jurčeca i danas osjećamo i zato smo ovdje pred otkrivanjem spomen obilježja. Spomenika koji simbolizira stablo hrasta – simbola hrvatske opstojnosti i naše Dobrave, izraslog iz ozračja dravskog kamena, a prekinutog rasta zbog žrtve za Hrvatsku – rekao je predsjednik Ogranka Neven Lisjak.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir izrazila je divljenje načinu na koji se čuvaju uspomene na one koji su svoje živote dali da bi sa krajnjeg hrvatskog sjevera stigli na krajnji istok, na najveće ratno žarište, što su u ono vrijeme bili Ilok, Vukovar i okolna naselja uz granicu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je svima koji su nedjeljni dan proveli čuvajući uspomenu i sjećanje na Predraga Jurčeca, osobito braniteljima koji su tri dana čamcima putovali rijekama Dravom i Dunavom, od Donje Dubrave do Iloka.

– Ovo spomen-obilježje trajna je uspomena na našeg heroja ali i na svih 78 međimurskih branitelja koji su dali svoje živote. Upravo radi njih, cijela Hrvatska ovih dana, navijajući i slaveći pobjedu naše nogometne reprezentacije pokazuje ono istinsko domoljublje i zajedništvo. I zato smo danas ovdje, u znak poštovanja prema žrtvi Predraga Jurčeca, ali i svima koji su dali svoje živote i sudjelovali u obrani Hrvatske.

U komemorativnoj svečanosti, u kojoj je sudjelovala Zrinska garda, župnik župe sv. Ivana Kapistrana te Predragovi suborci iz raznih postrojbi, koji kažu kako je Predrag Jurčec rođen 15. travnja 1971. Hrvatskoj policiji pristupio je 13. ožujka 1991. Bio je član BBB-a i pohodio je utakmice prije rata, te je pratio sva sportska događanja sa svojim prijateljima koji su kasnije postali njegovi suborci, kao aktivni policajci i gardisti – složni u obrani Hrvatske. Predrag je prvi poginuli branitelj iz Međimurske županije, a ubijen je prilikom djelovanja neprijateljskog aviona.

Spomen-obilježje postavljeno je u znak sjećanja na Predraga Jurčeca, a financirali su ga, u jednakim iznosima, Općina Donja Dubrava, grad Ilok i Međimurska županija.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje