Povežite se s nama

Život i društvo

Počela izgradnja novomarofske istočne obilaznice, otvara se i reciklažno dvorište

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, ovih dana počeli su operativni radovi na izgradnji novomarofske istočne obilaznice. Podsjećamo, početkom srpnja lani potpisan je ugovor o početku njezine izgradnje, što je veliki korak u daljnjem razvoju gospodarstva i prometa u zoni Novog Marofa.

Nove poslovne zone

U proteklom razdoblju riješeni su imovinskopravni odnosi, a kako doznajemo od gradonačelnika Siniše Jenkača, obilježene su i pristupne ceste koje namjeravaju urediti.

– Riječ je o tri prometnice, od kojih je jedna iza autobusnog kolodvora, na lokaciji gdje otkupljujemo zemljišta i za pristupne ceste u Zonu, a na cesti D3 predviđamo i izgradnju jednog rotora sa spojnom cestom kako bismo cijelo to područje uredili. Projekt je prijavljen za financiranje tzv. COVID sredstvima, te će uključiti i uređenje Sportskog parka. Za spojnu pak cestu iza Lipe (u Oštričkoj ulici) dobili smo parcelacijski elaborat i nadam se da će otkup zemljišta biti nastavljen bez izvlaštenja – naglasio je Siniša Jenkač.

Dodao je da će spomenuta ulica spajati cestu koja dolazi iz smjera Remetinca sa zaobilaznicom, te se polako priprema njezino uređenje. Ono će se provesti paralelno s radovima na zaobilaznici.

Istocna obilaznica Novi marof

– S istočne strane rijeke Bednje, iza tvrtke Knauf insulation, formiramo Poslovnu zonu Ključ – Oštrice s još jednim ulazom i izlazom, za što smo lobiranjem jedan dio zemljišta dobili besplatno, dok je dio i otkupljen. Idejni projekt gospodarske zone nam izrađuje IGH. U tom prostoru važna nam je spojna cesta prema županijskoj cesti koja dolazi iz Varaždinskih Toplica te se preko Oštrica i Presečna spaja s državnom cestom. Iznosi za ove projekte su veliki jer svaka od spojnih cesta u izgradnji stoji oko 6 milijuna kuna, a samo pripremni radovi na onoj iza autobusnog kolodvora na dosad otkupljenom zemljištu stoje oko milijun kuna. Stoga apeliram na ljude da prodaju Gradu zemljišta potrebna za izgradnju ceste jer se jedino na taj način mogu širiti zone – smatra gradonačelnik.

U Novom Marofu primiču se završetku i radovi na sanaciji odlagališta otpada Čret. Cijeli taj posao stajat će u konačnici oko 17 milijuna kuna.

Odlagalište Čret

– Očekujemo da će sve biti obavljeno u predviđenom roku, odnosno da do kraja ožujka bude odrađena i završna faza sanacije. Ona obuhvaća zatrpavanje odlagališta završnim slojem zemlje i sjetvom trave. Uz to uredit će se opkopni kanal i postaviti ograda oko kompleksa – rekao je naš sugovornik.

U ovom kraju uvijek iznova dokazuju da znaju kako treba gospodariti s otpadom, pa stoga imaju i moderno opremljeno reciklažno dvorište.

– Kompleks je ograđen i Novokom je nakon postavljanja kompletne infrastrukture ishodio sve potrebne dozvole za otvaranje reciklažnog dvorišta. U njemu će raditi dva zaposlenika, a ovih dana svoja će vrata otvoriti korisnicima s gradskog područja – najavljuje Jenkač.

Reciklažno dvorište Novi Marof

Štoviše, grad je dobio i novi, moderno opremljen Centar za socijalnu skrb, vrijedan oko 10 milijuna kuna, dok će onaj bivši uskoro popuniti novim korisnicima. Naime, Grad je u njemu uredio prostore i dio će se iznajmiti umirovljenicima koji provode projekt „Nemirni umirovljenici“.

Bivši Centar za socijalnu skrb Novi Marof

– Stoga će se i prostor namjestiti kroz projekt. Dio funkcionalnog prostora starog Centra bit će zajednički, a iskoristit će se i podrumski prostori. Koriste ga, između ostalih, Grebengradski streličari, a ostale stanare dobit ćemo nakon završetka natječaja – istaknuo je gradonačelnik, napomenuvši da je Grad osigurao 70.000 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva branitelja za uređenje pristupne rampe.

Stotinjak stipendista

U Novom Marof su prije dva mjeseca potpisani ugovori za dodjelu gradskih stipendija za 39 učenika srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a ovih dana će se dodijeliti 55 studentskih stipendija.

– Studenti koji studiraju u Zagrebu dobivat će 800 kuna, a polaznici fakulteta u Varaždinu i Čakovcu po 600 kuna. Razmišljamo i o tome da stipendije u budućnosti osiguramo svim vrijednim studentima s gradskog područja. No već sada smo, sa stotinjak stipendista, po njihovu broju jači od Županije – govori gradonačelnik, od kojeg doznajemo i to da su u Novom Marofu zadovoljni zaposlenošću jer imaju puno malih i srednjih poduzetnika.

Svi oni su itekako proaktivni i brzo se prilagođavaju eventualnim ekonomskim poremećajima na tržištu.

– Svi oni čuvaju zaposlenost, jer je ona u velikim tvrtkama jednostavno postala stvar prošlosti. Nama je cilj da kroz izmjenu detaljnog urbanističkog plana povećamo prostor za izgradivost višekatnica na području Novog Marofa. Odnosno, prioritet je privlačenje visokoobrazovanih stanovnika koji žele imati prebivalište u Novom Marofu. Naime, očekujemo da dio njih svoje znanje i poslovno iskustvo prenese u našu sredinu. To su samo neki od razloga zašto Grad ulaže značajna sredstva u stambene i poslovne zone. Danas je sve „IT“, poslovanje se seli u virtualni svijet, te je razumljivo da se Grad Novi Marof nastoji razvojno i funkcionalno maksimalno prilagoditi poduzetnicima koji stvaraju proizvode visoke dodane vrijednosti – zaključio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Financijska pomoć produljena do svibnja!

Iako ni u Novom Marofu nisu imali pojma kakva će u konačnici biti situacija s epidemijom koronavirusa, cijelo vrijeme primjenjivali su mjere za očuvanje radnih mjesta i ponovno pokretanje gospodarstva. I s tim ne namjeravaju stati.

– Stoga će Gradsko vijeće produljiti rok za sve koji trebaju financijsku pomoć Grada i u razdoblju nakon 15. veljače 2021. godine. Odnosno, poduzetnici i obrtnici s gradskog područja nakon otvaranja poslovnih prostora još tri mjeseca mogu pravdati troškove najma, energenata i druge. Dobit će 50 % iznosa odmah po prijavi i ostatak kad prikupe preostale račune. Grad onima koji zapošljavaju do pet radnika pomaže s 3000 kuna, a onima koji ih imaju više isplaćuje ukupno 5000 kuna – objasnio je Jenkač.

Uz to, Grad je sa 160.000 kuna pomogao i gradovima na Baniji koji su pogođeni razornim potresom.

– Novac je uplaćen na račune Grada Petrinje i tamošnje knjižnice, potom Gline i Majura, dok je dio novca namjenski uplaćen i Glazbenoj školi u Sisku. To je izravna i najbrža pomoć jedne lokalne samouprave drugoj, jer nabavka kontejnera zahtijeva dugotrajno provođenje javne nabave. Nažalost, trebat će im ogroman novac sa strane jer je nemoguće iz izvornih sredstava financirati obnovu – ukazuje Siniša Jenkač.

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje