Povežite se s nama

U fokusu

Počeli Županije: upisivanjem u Knjigu instalacija očuvana tradicija započeta u 17. stoljeću

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana Varaždinske županije i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija jučer je počelo obilježavanje Dana Varaždinske županije.

Time je nastavljena tradicija započeta prije više od četiri stoljeća.

Pogled u prošlost i važne događaje

– Knjiga instalacija je započeta 1997. godine kao nastavak povijesne knjige iz davne 1607. godine. U nju se pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu da bi se očuvali za generacije koje dolaze iza nas. Posebnost čuvanja važnih dokumenata su i podaci o vlasti u Varaždinskoj županiji po mandatima. Danas bilježimo već osmi mandat, a otvorili smo drugi svezak knjige i nastavljamo bilježiti najvažnije događaje, kao i posebne vrijednosti koji će zaslužiti da se nađu u ovom vrijednom pisanom tragu – istaknuo je Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine.

Nakon prekida od 1920. do 1997. godine, Knjigu instalacija ponovno je uspostavio bivši župan Marijan Mlinarić 

Župan Radimir Čačić je podsjetio da je Varaždinska županija najstarija županija u Hrvatskoj i jedina s kontinuitetom.

– Još malo i ova Županija će slaviti 900 godina, jer je prvi župan Belec vladao od 1131. godine. Knjiga instalacija se počela voditi prije 410 godina, a ta tradicija bila je prekinuta od 1920. do 1997. godine. Da se tradicija nastavi, zaslužan je bivši župan Marijan Mlinarić, koji je ponovno uspostavio Knjigu instalacija te se nadam da je više nitko neće prekidati u godinama koje su pred nama – istaknuo je Čačić.

Proslava Dana Varaždinske županije nastavlja se danas u 9 sati polaganjem vijenaca u spomen na sve preminule građane kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju, dok će se u 18 sati u HNK Varaždin održati svečana sjednica  Županijske skupštine.  Program traje još i sutra, kada će se predstaviti OPG-ovi s područja Varaždinske županije, građani će moći obići Županijsku palaču, a održat će se i susret povijesnih postrojbi te će se obilježiti 10. godišnjica Varaždinske husarske graničarske pukovnije.

PROGRAM

PETAK, 8 rujna 2017.

9.00 sati  – Polaganje vijenaca u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Varaždinu

18.00 sati  – Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

 

SUBOTA, 9. rujna 2017.

 9.00 – 12.00 sati – predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja” u atriju Županijske palače  

9.00 – 12.00 sati  – obilazak Županijske palače i upoznavanje s njenim kulturnim vrijednostima uz stručnu pomoć turističkog vodiča

 

8.30 – 9.30 sati     –  okupljanje povijesnih postrojbi na parkiralištu hotela Turist

  9.30 – 10.00 sati ­   – mimohod ulicama grada Varaždina,

 10.00 sati               – postrojavanje na Franjevačkom trgu

 10.05 sati               – prijavak Županu

 11.30 – 12.30         – program Husarske pukovnije na Starom gradu husarski program  u trajanju  od 40 minuta: grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja

  15.00 – 16.00 sati   – svečana sjednica povodom 10. obljetnice Husarske pukovnije – Županijska palača

  16.00 – 16.15 sati   – okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i priprema za mimohod do mosta

  17.00 sati                – prelazak mosta na rijeci Dravi, uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna,te glazbenu podlogu

  17.15 – 18.30 sati  – zajedničko druženje na području Dopšine grabe

 

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje