Povežite se s nama

U fokusu

Počeli Županije: upisivanjem u Knjigu instalacija očuvana tradicija započeta u 17. stoljeću

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana Varaždinske županije i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija jučer je počelo obilježavanje Dana Varaždinske županije.

Time je nastavljena tradicija započeta prije više od četiri stoljeća.

Pogled u prošlost i važne događaje

– Knjiga instalacija je započeta 1997. godine kao nastavak povijesne knjige iz davne 1607. godine. U nju se pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu da bi se očuvali za generacije koje dolaze iza nas. Posebnost čuvanja važnih dokumenata su i podaci o vlasti u Varaždinskoj županiji po mandatima. Danas bilježimo već osmi mandat, a otvorili smo drugi svezak knjige i nastavljamo bilježiti najvažnije događaje, kao i posebne vrijednosti koji će zaslužiti da se nađu u ovom vrijednom pisanom tragu – istaknuo je Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine.

Nakon prekida od 1920. do 1997. godine, Knjigu instalacija ponovno je uspostavio bivši župan Marijan Mlinarić 

Župan Radimir Čačić je podsjetio da je Varaždinska županija najstarija županija u Hrvatskoj i jedina s kontinuitetom.

– Još malo i ova Županija će slaviti 900 godina, jer je prvi župan Belec vladao od 1131. godine. Knjiga instalacija se počela voditi prije 410 godina, a ta tradicija bila je prekinuta od 1920. do 1997. godine. Da se tradicija nastavi, zaslužan je bivši župan Marijan Mlinarić, koji je ponovno uspostavio Knjigu instalacija te se nadam da je više nitko neće prekidati u godinama koje su pred nama – istaknuo je Čačić.

Proslava Dana Varaždinske županije nastavlja se danas u 9 sati polaganjem vijenaca u spomen na sve preminule građane kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju, dok će se u 18 sati u HNK Varaždin održati svečana sjednica  Županijske skupštine.  Program traje još i sutra, kada će se predstaviti OPG-ovi s područja Varaždinske županije, građani će moći obići Županijsku palaču, a održat će se i susret povijesnih postrojbi te će se obilježiti 10. godišnjica Varaždinske husarske graničarske pukovnije.

PROGRAM

PETAK, 8 rujna 2017.

9.00 sati  – Polaganje vijenaca u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Varaždinu

18.00 sati  – Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

 

SUBOTA, 9. rujna 2017.

 9.00 – 12.00 sati – predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja” u atriju Županijske palače  

9.00 – 12.00 sati  – obilazak Županijske palače i upoznavanje s njenim kulturnim vrijednostima uz stručnu pomoć turističkog vodiča

 

8.30 – 9.30 sati     –  okupljanje povijesnih postrojbi na parkiralištu hotela Turist

  9.30 – 10.00 sati ­   – mimohod ulicama grada Varaždina,

 10.00 sati               – postrojavanje na Franjevačkom trgu

 10.05 sati               – prijavak Županu

 11.30 – 12.30         – program Husarske pukovnije na Starom gradu husarski program  u trajanju  od 40 minuta: grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja

  15.00 – 16.00 sati   – svečana sjednica povodom 10. obljetnice Husarske pukovnije – Županijska palača

  16.00 – 16.15 sati   – okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i priprema za mimohod do mosta

  17.00 sati                – prelazak mosta na rijeci Dravi, uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna,te glazbenu podlogu

  17.15 – 18.30 sati  – zajedničko druženje na području Dopšine grabe

 

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati