Povežite se s nama

Život i društvo

Počeli su radovi na proširenju mjesnog groblja u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

U cilju osiguravanja boljeg komunalnog standarda, Općina Maruševec je u drugoj polovici 2017. godine započela s aktivnostima na proširenju postojećeg mjesnog groblja u Maruševcu.

Tada je upućen zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanje dviju zemljišnih čestica u Biljevcu koje su pod upravljanjem Hrvatskih šuma d.o.o.. Nakon što je 2020. godine završen postupak, Republika Hrvatska darovala je zemljišta ukupne površine 10.326 m2 u neposrednoj blizini postojećeg groblja Općini Maruševec. Po dobivanju Rješenja i dozvole za sječu šume ove godine, Općina je raspisala Javni poziv za izvođenje radova krčenja šume i zbrinjavanja drvnog ostatka za proširenje groblja u Maruševcu.

Na temelju najpovoljnije pristigle ponude, radovi su povjereni specijaliziranoj tvrtki Cedrus Forest d.o.o., a procijenjena vrijednost radova iznosi 212.727,50 kuna.

– Jedna od osnovnih zadaća jedinice lokalne samouprave je osigurati što bolji komunalni standard, u što spadaju i groblja. Nakon višegodišnjeg postupka, radovi na proširenju groblja u Biljevcu započeli su prošlog mjeseca, a krčenje šumske mase trebalo bi završiti ovog tjedna – ističe načelnik Damir Šprem te dodaje kako nakon odvoza drvne mase slijedi zbrinjavanje biomase i drvnog ostatka.

– S obzirom na obim zahvata koji su potrebni za proširenje postojećeg groblja, radovi na proširenju groblja u Maruševcu će se odvijati u nekoliko faza kako bi se u konačnici ostvarili dostatni prostorni kapaciteti za duži vremenski period – naglasio je načelnik Šprem.

Realizacijom projekta proširenja groblja u Maruševcu, povećava se kapacitet ukopa za oko 1800 grobnih mjesta.

– Proširenjem groblja kroz povećanje grobnih mjesta hortikulturno će se urediti 6 grobnih polja, 5 kolno-pješačkih ulaza, kao i izmjestiti spomen-križ koji se trenutno nalazi kod dvorca Maruševec. Također, uredit će se prometnica uz groblje i novih 76 parkirnih mjesta. Kada zbrojimo sve zahvate na projektu, radi se o velikom i zahtjevnom višegodišnjem ulaganju u komunalni sustav, na čemu Općina Maruševec intenzivno radi proteklih godina – naglašava zamjenik načelnika Mario Klapša.

Osim groblja u Maruševcu, Općina Maruševec je u cilju podizanja razine javnih usluga za stanovnike Općine Maruševec, radovima na groblju u Druškovcu u 2018. i 2019. godini proširila groblje za dodatnih 560 ukopa kako bi osigurala uvjete i pretpostavke za dostojno pokapanje pokojnika iz tog dijela općine.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!