Povežite se s nama

Međimurje

Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe: u međimurski Zavod stiglo 13.200 doza

Objavljeno:

- dana

Uoči sezone gripe 2022./2023., u Hrvatskoj je nabavljeno 600.000 doza cjepiva protiv gripe, od kojih je 515.000 već stiglo u Hrvatsku, te je započela distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije preuzet će cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 13.200 doza.

Cijepljenje u Međimurskoj županiji počinje u ponedjeljak, 17. listopada 2022. godine, kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se, kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti isključivo kod svog izabranog liječnika.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-a 19, u Zavodu za javno zdravstvo neće se niti ove godine provoditi cijepljenje protiv gripe (osim zdravstvenih djelatnika), te će se zbog toga veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao četverovalentno cjepivo protiv gripe od proizvođača: Sanofi Pasteur, Francuska, zaštićenog imena Vaxigrip Tetra. Ovo cjepivo odgovara preporuci (sjeverna hemisfera) Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) i preporuci EU za sezonu 2022./2023.

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Kao i prijašnjih godina cjepivo je preporučeno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija, kao i osobama koje su profesionalno izložene većem riziku zaražavanja:

• osobe životne dobi 65 godina i starije,

• korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

• osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

• odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju) te izrazito pretile osobe (ITM > 40),

• djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu),

• u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,

• zdravstveni radnici,

• trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

Važno je uzeti u obzir da prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici mogu izdati cjepiva samo na liječnički recept.

Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje