Povežite se s nama

U fokusu

Počelo je: Reformisti dobili prve predsjednike MO-a uz podršku SDP-a, ali i HNS-a!

Objavljeno:

- dana

NAKON BURNIH PREGOVORA

Nakon zanimljivih i burnih pregovora i dogovora po izborima za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu, koji su održani 31. svibnja, održane su prve konstituirajuće sjednice.

Prema prvim informacijama, izabrani su predsjednici u tri mjesna odbora: u 1. MO-u predsjednik je iz Reformista uz podršku SDP-a, u 4. MO-u predsjednik je također iz redova Reformista uz podršku SDP-a, ali i vijećnika HSU-a, koalicijskog partnera HNS-a.

U 5. MO-u predsjednik je pak iz SDP-a i to uz podršku Reformista, ali i vijećnika HNS-a i HSU-a.

SDP-u miliji Reformisti nego HNS-ovci?

Neslužbeno doznajemo da bi najviše predsjednika u 16 mjesnih odbora trebali imati Reformisti, pet ili šest, pet SDP, četiri HNS, a HDZ jednog ili dva. 

No kako će sve na kraju završiti bit će poznato sljedeći tjedan, za kada su sazvane zadnje konstituirajuće sjednice. Kao što je poznato, pregovarali su manje-više svi sa svima, jer nitko samostalno nije mogao doći do većine.

Iz prvih konstituirajućih sjednica se vidi da je SDP za svojeg partnera izabrao Reformiste, nauštrb HNS-a, svojih koalicijskih partnera u Županiji i državi.

Iznenađenje je da su kandidati Reformista dobili i podršku HNS-ovih vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje