Povežite se s nama

Život i društvo

Počelo uskrsno ukrašavanje: u Ludbreg je stigla velika šarena pisanica

Grad Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Bliži se Uskrs, a s njim dolazi i tradicija oslikavanja pisanica koja je na našim prostorima duga najmanje 600 godina, no u ostatku svijeta obojena jaja pronađena su i u pretpovijesnim grobovima pa tako korijene vuče iz vremena prije kršćanstva.

Šarena jaja i danas su najradosniji ukras u mnogim obiteljskim domova, bilo da su obojene na tradicionalan način prirodnim bojama ili pak umjetnim dekorativnim materijalom.

Boje i motivi pisanica oduvijek su imale simboličko značenje. U Hrvatskoj se pisanice, koje inače imaju status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra, osim biljnim motivima najčešće krase životinjskim motivima, biblijskim citatima, kršćanskim motivima te tradicionalnim hrvatskim motivima poput pletera, hrvatskog grba i stihova rodoljubnih pjesama.

Ovaj običaj vezan uz najveći kršćanski blagdan simbolizira rođenje novog života, a njegova tradicija u Hrvatskoj stara je najmanje 600 godina.

Naime, otprilike toliko je stara najstarija hrvatska pisanica koja se čuva u Gradskom muzeju Bjelovar. Pronađena je 2003. godine u grumenu zemlje prilikom istraživanja lokaliteta Gudovac-Gradina.

Pronašao ju je arheolog Goran Jakovljević, a dodatna istraživanja otkrila su da je nastala u prvoj polovici 15. stoljeća, za vrijeme vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina.

Stigla velika pisanica

S područja Bjelovara u Ludbreg je stigla i velika pisanica koja je smještena u park ispred dvorca Batthyany.

Za njenu izradu zaslužna je Suvenirnica i galerija Bjelovar.

Pisanica je šarena, vesela, a može poslužiti i kao mali kviz s temom dječje proze. Naime, na dnu pisanice oslikana je rascvjetala livada te zečevi, patkice i pilići. Kroz travu trčkaraju djeca i u rukama nose balone u različitim bojama.

U svakom balonu oslikan je prizor iz dječjih bajki kao što su Crvenkapica, Snjeguljica, Trnoružica, Koza i kozlići. Vrh je prekriven leptirima, lastavicama i drugim letećim prijateljima.

Vjerujemo kako će pisanica posebno privlačiti pažnju najmanjih sugrađana i šetača.

Njenim dolaskom krenulo je uskrsno ukrašavanje grada Ludbrega.

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje