Povežite se s nama

Kultura

Početak nove sezone Kazališnog studija mladih u HNK-u u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Nakon ljetnih praznika, a na početku nove kazališne sezone, Kazališni studio mladih Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, reprizirati će pet od osam finalnih produkcija svojih polaznika.

Podsjetimo, na kraju školske godine, iz Studija je izašlo osam predstava, kao rezultat cjelogodišnjeg umjetničko pedagoškog rada, koje su vrijedni polaznici osnovnoškolskog, srednjoškolskog te studentskog uzrasta, podijeljenih (prema dobi) izveli za publiku.

Neke od njih moći ćemo vidjeti u repriznim izvedbama, počevši od 2. rujna kada će se u 18 sati prikazati dramski klasik Eugènea Ionescoa „Ćelava pjevačica“ kako ga interpretira skupina srednjoškolaca (C3) uz dramsko pedagoško vodstvo Tanje Novak.

Zatim će se 3. rujna s početkom u 18 sati reprizirati predstava „Bolna glad“ nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea. Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, poslužio je skupini (C4) pod dramsko pedagoškim vodstvom Tanje Novak kao predložak za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju.

Potom će se 7. rujna s početkom od 19 sati reprizirati  „Hir ljubavi ili Shakespeare za tinejdžere“, skupine C2, pod vodstvom Vlade Krušića.

Zatim će 16. rujna u 19 sati djeca osnovnoškolske dobi odigrati dramsko scensku igru „Sličice iz moje sobe“, koju su oblikovale oko ideje: „Moja je soba malo, ljubičasto leptirsko gnijezdo koje skriva moje tajne, misli i osjećaje. Ona je moje carstvo.“

Posljednja repriza održat će se 26. rujna u 19 sati, a riječ je o uprizorenju motiva iz svjetski poznatog romana za mlade „Galeb Jonathan Livingston“, Richarda Bacha.

Kazališni studio mladih oglasio je i upise  u novu sezonu, koji će se održati od 19. do 24. rujna, te iz kazališta pozivaju sve zainteresirane da se upišu. Požurite, upisi traju do popune mjesta.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje