Povežite se s nama

U fokusu

Počinje Aglomeracija Novi Marof, projekt vrijedan 110 milijuna kuna: stiže kanalizacija i pročistač

Objavljeno:

- dana

KRENULO SE

S potpisivanjem ugovora u ponedjeljak započela je izrada projektne dokumentacije Aglomeracije Novi Marof, projekta vrijednog oko 110 milijuna kuna kojim će Novi Marof i okolna mjesta dobiti novu kanalizacijsku mrežu i pročistač.

Ugovor su jučer potpisali Marijan Cesarec u ime tvrtke Varkom Varaždin te Aljaž Vesenjak, direktor Instituta za ekološki inženiring iz Maribora, koji će raditi projektnu dokumentaciju.

Više od 70 % novca osigurano iz EU

– Ovaj projekt je važan za centar Novog Marofa i sva naselja oko Novog Marofa, zbog industrije, poduzetništva i ljudi koji očekuju iste uvjete, da se kanalizacija ne ispušta u potoke i Bednju. Nadam se da će projekti biti gotovi u roku – rekao je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa koji se nada da će građani imati razumijevanja kad krenu radovi.

Projektom je predviđena izgradnja oko 63 kilometra novih cjevovoda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će pokriti domaćinstva i  industriju. 

– Sama Aglomeracija mora biti gotova do 2023. godine. Kratki su rokovi, ali sve ide punom parom naprijed. Velika je ovo stvar za budući razvoj Novog Marofa. Financiranja projekta ide preko EU, više od 70 %, dok ostatak financiraju Hrvatske vode i Grad Novi Marof – rekao je Jenkač.

Samim projektom predviđena je izgradnja oko 63 kilometra novih cjevovoda, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će pokriti industriju i domaćinstva. Riječ je o pročišćivanju otpadnih voda 3. stupnja, što znači da će pročišćene otpadne vode biti spremne za ispuštanje u vodotok.

– Vrijednost projekta je 110 milijuna kuna, a planirana realizacija je u okviru programskog razdoblja „Konkurentnost i kohezija“, zaključno s 2021./2022. Ovim projektom čuvaju se prirodni vodotoci – rekao je Cesarec.

Područje obuhvata projekta Aglomeracije Novi Marof uključuje naselja: Gornje Makojišće, Grana, Ključ, Krč, Madžarevo, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Gornje Presečno, Donje Presečno, Remetinec, Možđenec i Strmec Remetinečki.

Izvor:
Foto: Foto: Grad Novi Marof

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje