Povežite se s nama

Život i društvo

Počinje nastava: u varaždinske gradske osnovne škole krenulo 398 prvašića

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u ponedjeljak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijelom Vusić posjetio III. osnovnu školu Varaždin i prisustvovao svečanosti povodom početka nove školske godine.

Gradonačelnik je poželio svim prvašićima i njihovim roditeljima, ali i svim ostalim školarcima uspješan početak školske godine. Ovom prigodom prvašićima III. osnovne škole podijelio je reflektirajuće prsluke i upozorio ih na važnost poštivanja prometnih pravila za njihovu vlastitu sigurnost.

– Djeco, ne treba vas biti strah, sve će biti u redu! Narodna poslovica kaže da je svaki početak težak. Znam da vas je malo strah od novog i nepoznatog, ali vaše učiteljice koje ćete danas upoznati, bit će vam na raspolaganju i pomoći vam i biti tu za vas da vam u školi bude tako lijepo da ćete se veseliti svakom novom danu. Ova škola i svi mi ovdje, tu smo samo zbog vas, da steknete i upijete nova znanja. Posebno vas molim da pazite na promet i nosite ove reflektirajuće prsluke kojima upozoravamo i vozače i ostale sudionike u prometu da dodatno paze na vas. Siguran sam da ćete se u školi odlično snaći i zavidim vam jer pred vama je sad najljepše životno doba, đačko doba. Želim svima vama, vašim učiteljicama, učiteljima, ali i vašim roditeljima, sretnu i uspješnu školsku godinu! – rekao je gradonačelnik u svom obraćanju prvašićima.

Ove godine je prve razrede upisalo je 398 varaždinskih prvašića, a Grad Varaždin puno ulaže u nadstandard svojih učenika.

– Imamo dva programa pomoćnika u nastavi. Ove godine je po prvi put potrebe prijavilo i Društvo distrofičara u suradnji s Gradom Varaždinom te smo za to dobili 100 posto sufinanciranje u iznosu 500 tisuća kuna i imat ćemo deset pomoćnika u nastavi u Centru „Tomislav Špoljar“, a u ostalim školama 65 pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika, što iznosi 3 milijuna kuna, 85 posto smo dobili iz europskih sredstava, dok 15 posto daje Grad Varaždin – rekao je gradonačelnik.

U školskoj godini 2022./2023., 5. rujna 2022. godine u osnovne škole na području Grada Varaždina kreće ukupno 3527 učenika. 

ŠKOLA              UKUPAN BROJ UČENIKA

I. osnovna škola          439

II. osnovna škola         701

III. osnovna škola        381

IV. osnovna škola        397

V. osnovna škola         229

VI. osnovna škola        765

VII. osnovna škola       255

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar       153

Katolička osnovna škola         207 

Put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti i zato Grad Varaždin osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama na području Grada Varaždin. Cilj je osigurati vidljivost i pojačani oprez na najmlađe građane Grad Varaždina u prometu. Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 19.000 kuna.

Za školsku godinu 2022./2023. Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 1.500.000 kuna za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina, dok je trošak nabave udžbenika snosio državni proračun.

U svim osnovnim školama Grada Varaždina kreće provedba projekta „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a odvijat će se uz potporu Grada Varaždina kojemu je primarni cilj omogućiti stjecanje pravilnih prehrambenih navika kao ulogu za zdraviju i sretniju budućnost. Projekt će provoditi nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. U svim školama bit će podijeljeni letci o navedenom projektu te će biti održane edukacije osoblja. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 69.000 kuna za 2022. godinu.

Za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, Grad Varaždin nastavlja s provedbom projekta „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS VI“ i u školskoj godini 2022./2023. Projektom se osigurava sufinanciranje školske prehrane za 766 učenika u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 984.005,14 kuna osiguranih iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a dodatna sredstva za financiranje punog iznosa školskog obroka osigurat će Grad Varaždin iz vlastitih sredstava u iznosu do 190.000 kuna za vrijeme trajanja školske godine 2022./2023.

Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Financiranje troškova prijevoza odobrava se u razdoblju trajanja nastavne godine 2022./2023. sve dok postoji potreba, a najdulje do završetka školske godine 2022./2023., odnosno do 21. lipnja 2023. godine. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 400.000,00 kuna.

Školskom godinom 2022./2023. Grad Varaždin je omogućio uvođenje novog predmeta – Građanski odgoj u svim osnovnim školama kojima je osnivač. Grad je pripremio udžbenike za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u trećem, četvrtom i petom razredu osnovne škole i udžbenik za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole. Udžbenici su rađeni prema nacionalnom kurikulumu međupredmetnih tema te su obogaćeni primjerima iz naše lokalne zajednice i u svibnju 2022. godine prezentirani su udžbenici ravnateljima (predstavnicima) škola. Udžbenici su u potpunosti usklađeni i prate nacionalne kurikulume međupredmetnih tema, ali imaju fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici. Svi učenici će o navedenoj aktivnosti biti još jednom upoznati i putem letaka koji će biti podijeljeni u svim školama. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 40.000,00 kuna.

U školskoj godini 2022./2023. predviđeno je osiguravanje ukupno 75 pomoćnika u nastavi odnosno stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 93 učenika s teškoćama u razvoju. Projektom „PONOS III – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 65 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 72 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 2.944.617,00 kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Također, projektom OPTIMUM 5, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika na Centru Tomislav Špoljar. Vrijednost projekta iznosi 500.157,23 kune od čega je 100 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Problem mentalnog zdravlja osnovnoškolaca pokazao je jasne naznake rasta i prije pojave pandemije izazvane virusom COVID-19, a pandemija i sve popratne mjere dodatno su potencirale ovaj problem. Najnovije procjene ukazuju da na globalnoj razini gotovo svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 19 godina ima dijagnosticiran mentalni poremećaj. Grad Varaždin nastavlja provoditi projekt „Psiholozi u osnovnim školama“ koji financira rad tri psihologa na pet osnovnih škola koje nemaju zaposlenog psihologa (III. OŠ, V. OŠ, VI. OŠ, VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar). Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 300.000,00 kuna.

– Molimo sve vozače na poseban oprez, da voze sporije, da u prometu paze na djecu i školarce koji su tek krenuli u školu – poručili su iz Grada.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje