Povežite se s nama

Kultura

Počinje „Podrum ponedjeljkom“: izložbom grafika predstavljaju se Lana Deković i Tea Domislović

Objavljeno:

- dana

Zajedničkom izložbom grafika pod nazivom „Magla“ kojom se predstavljaju Lana Deković i Tea Domislović, u ponedjeljak, 14. veljače, će u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu započeti treća sezona programa izložbi „Podrum ponedjeljkom“ u organizaciji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Koprivničanka Lana Deković i Varaždinka Tea Domislović, trenutno studentice na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, izložit će dvadesetak neobično zanimljivih radova u kombiniranim tehnikama drvoreza i linoreza, nastalih u najboljoj maniri njemačkog ekspresionizma.

Mahom su to portreti, ali i apstraktni motivi otisnuti u crnom i bijelom tonu, koji se djelomice preklapaju.

Autorice su, prema vlastitim riječima, bijele motive koristile kao svojevrsni efekt „magle“ koji zamućuje dijelove grafika, ističući na taj način zamršenost i maglovitost uma koji se suočava s osobnim i općim pitanjima, prije svega sa svojom umjetničkom djelatnošću i svojom svakodnevnom egzistencijom.

Pitanja koja Lana Deković i Tea Domislović postavljaju vrlo su ozbiljna, a rješenja i mogući odgovori koje su ponudile svojim ekspresionističkim, no istovremeno likovno suvremenim grafikama, izložbu „Magla“ čine zanimljivom i posebnom. Otvorenje izložbe u Centru P4 bit će u ponedjeljak u 19 sati.

Uz grad Varaždin koji je i do sada podržavao „Podrum ponedjeljkom“, kvalitetu i važnost ovog Vaniminog projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Među dvjestotinjak programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu u programskoj djelatnosti vizualnih umjetnosti koje ministarstvo financijski podržava, uvršten je i „Podrum ponedjeljkom“.

O autoricama

Tea Domislović rođena je u Varaždinu 6. lipnja 2001. Završila je Srednju strukovnu školu, smjer Grafički dizajn, 2020.

Na 10. međunarodnom likovnom natječaju „Fragance od Art Buds“ za djecu i mlade, Hyderabad, Indija (2018.) je za svoj rad dobila diplomu. Osvojila je 6. mjesto na 24. međunarodnom i nacionalnom natječaju za učenike i mladež „Europa u školi“ (2018.).

Sudjelovala je na međunarodnoj radionici Kunstreich u Koblenzu, 2019. Izlagala je na međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika u Rijeci, 2022. Trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Likovna pedagogija.

Lana Deković rođena je u Koprivnici 20. Rujna 2001. Završila je Srednju strukovnu školu, smjer Grafički dizajn, 2020.

Sudjelovala je na međunarodnoj radionici Kunstreich u Koblenzu, 2019., na Međunarodnoj izložbi djece i mladih Hyvinkaau u Finskoj, za svoj rad je osvojila diplomu.

Za svoj završni rad „Rekonstrukcija likova prema romanu Ranson Riggsa Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu u kombiniranoj tehnici“ osvojila je 1. mjesto na 14. državnoj smotri završnih radova u području dizajna IDIVA 2020.

Na 15. međunarodnom likovnom natječaju “Boje jeseni”, Lipova, Rumunjska, osvojila je 2. mjesto. Sudjelovala je na Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije 2021., te izlagala na nekoliko izložbi i projekata.

Trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Kultura

Za zaštitu 24 kulturna dobra Ministarstvo kulture odobrilo 2,8 milijuna kuna, najviše dobio dvorac Šaulovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo kulture i medija je u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2022. godini odobrilo gotovo milijun kuna Varaždinskoj županiji i njezinim ustanovama, dok je za zaštitu ukupno 24 objekta na području cijele županije odobreno 2,8 milijuna kuna.

Najviše sredstava, 450.000 kuna, odobreno je Varaždinskoj županiji za zaštitu dvorca Šaulovec u Črešnjevu. Tim sredstvima sufinancirat će se obnova vanjske stolarije dvorca i stručnog nadzora, čija je ukupna procijenjena vrijednost 1,5 milijuna kuna, a riječ je o projektu koji su na posljednjoj sjednici jednoglasno prihvatili vijećnici Županijske skupštine.

Ministarstvo je za zaštitu objekta Konjičkog centra Varaždinske županije u Optujskoj ulici u Varaždinu odobrilo 170.000 kuna, dok je po 100.000 kuna namijenjeno Općoj bolnici Varaždin za dvorac Erdödy u Novome Marofu, Glazbenoj školi u Varaždinu za palaču Erdödy-Patačić te Prvoj gimnaziji Varaždin za zgradu gimnazije.

– Ovo je novo priznanje za programe zaštite kulturnih dobara u Varaždinskoj županiji, te značajna financijska pomoć u ukupnom iznosu od gotovo tri milijuna kuna za više od 20 kulturnih dobara. Treba napomenuti i da je za zaštitu dva arheološka lokaliteta, Gomilu u Jalžabetu i arheološki park Aquae Iasae, Ministarstvo ranije odobrilo 400.000 kuna Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu. Sredstva su po programu kopnene arheološke baštine za 2022. godinu odobrena za deset lokaliteta, pri čemu su čak dva u našoj županiji – rekao je župan Anđelko Stričak.

Sredstva su Varaždinskoj županiji odobrena i po Natječaju za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini Ministarstva turizma i sporta. Prihvaćen je projekt zamjene poda u sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Vidovec, za koji je odobreno 698.400 kuna. Riječ je, kao i u slučaju dvorca Šaulovec, o projektu koji su jednoglasno prihvatili županijski vijećnici.

Nastavite čitati

Kultura

‘Riznici Međimurja’ 9. srpnja prekrasan koncert ‘Iz srca međimurske popevke’ povodom prvog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlo je godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija uz projekt vrijedan 45 milijuna kuna.

Usprkos pandemiji koronavirusa, “Riznica Međimurja” postala je neizostavnim mjestom sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke – od otvorenja do danas bilježi 17.575-ero posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

– S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Atraktivan postav i vrijedan rad

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22.992-oje posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12.014-ero posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat je atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja uz razne aktivnosti.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da je “Riznica Međimurja” samo jedan u nizu projekta, koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar “Rudolf Steiner” u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej “Međimurje malo”, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštva, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstva. Uskoro se očekuje i otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju “Sveti Jeronim” u Štrigovi, “Dravski zlatari” u Donjem Vidovcu i “Halicanum” u Svetome Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava uz električna vozila.

– Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate – objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurski izvođači interpretirat će popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja “Riznice Međimurja”, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11.30 za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica “Zmaj Pozoj” (dob 6 +).

Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert ‘Riznici Međimurja’ za prvi rođendan“, međimursku popevku interpretirat će 11-ero osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor “Pučpuljike”, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović te Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici “Riznice Međimurja”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje