Povežite se s nama

Kultura

Počinju četvrodnevni Dani performasa na kojima nastupaju isključivo ženske umjetnice

Objavljeno:

- dana

15. Dani performansa

Videom Milijane Babić,  “Pozdrav suncu”, danas će se u 19 sati u Galerijskom centru otvoriti 15. Dani performansa.  

Tijekom četverodnevnog događanja – pod nazivom “The Times they are a – Changin” , Vremena se mijenjaju –   svoje performanse izvesti sedam umjetnica iz Izraela, Japana, Srbije, Slovenije i Hrvatske.  

“Ženski” performans

Ovogodišnje izdanje etabliranog događanja od dosadašnjih se razlikuje po tome što će svojim performansima nastupiti isključivo – žene. Tako će tijekom četverodnevnog događanja – pod nazivom “The Times they are a – Changin” , Vremena se mijenjaju –   svoje performanse izvesti sedam umjetnica iz Izraela, Japana, Srbije, Slovenije i Hrvatske.  
Time će varaždinski performans svoj jubilej ouznačiti fokusom na jednu od ključnih promjena koja je na prijelazu milenija obilježila umjetničko stvaralaštvo – kad se na Documenti 2007. godine po prvi put u povijesti prezentacijski izjednačio broj ženskih i muških umjetnika. – To je unijelo novu dinamiku u umjetnost, rekao je ravnatelj Galerijskog centra, Ivan Mesek.

Inače, žene od početka performerske scene bile vrlo aktivne u ovom žanru. Na svjetskoj su se razini istaknule  i nametnule Yoko Ono i Marina Abramović.

Ovaj, petnaesti rođendan dokazuje da se u Gradu orijentiranom baroknoj kulturi performans do danas, veli Mesek, udomaćio.  – Performans je nadišao fazu omalovažavanja. Format je ušao pod kožu i u tradicionalnom Varaždinu, rekao je Ivan Mesek.

Dani performansa završavaju 12. lipnja.

 

PROGRAM:

ČETVRTAK, 9. lipnja:   19 sati – Milijana Babić, video “Pozdrav suncu” ; 19.30 – Saeri Kiritani, performans, Uska ulica; 21 sat – “The Mindmills”, koncert, bivša sinagoga;

PETAK, 10. lipnja:  19 sati – Tanja Ostojić “Misplaced woman”, željeznički ili autobusni kolodvor; 21 sat – Tamy ben Tor, video performansi, bivša sinagoga; od 21 sat – IN MUSIC warm up!, Old city pub, Šenoina;

SUBOTA, 11. lipnja:  11 sati – Dragana Sapanjoš, performans, Galerijski centar, Uska ulica; 12 sati – Okrugli stol, razgovor s umjetnicama, GCV; 20 sati – Tamy ben Tor, performans, Uska ulica; 21 sat – Jadranka Kalenić, performans, bivša sinagoga; Od 21 sat – Festivalski party, caffe bar Capella, Uska ulica, DJ E-BASE

NEDJELJA, 12. lipnja: 11 sati – Marina Miholčić: performans, Trg kralja Tomislava

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba „Mala retrospektiva“ domaćeg slikara Antuna Možara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Do kraja godine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi može se razgledati izložba slika „Mala retrospektiva“ domaćeg autora Antuna Možara.

Riječ je o 22. samostalnoj izložbi ovog samoukog slikara iz Lepoglavske Vesi koji se ovom prigodom publici u Lepoglavi predstavlja s 40 djela na kojima prevladavaju portreti te tušom i flomasterom naslikani interijeri i mrtva priroda.

– Posebnost ove izložbe je ta što pruža mogućnost na jednome mjestu vidjeti Antunove radove od početka njegova likovna stvaralaštva do danas – istaknula je Karmela Geček iz Gradske knjižnice Ivana Belostenca, organizatora i domaćina ove izložbe.

O stvaralaštvu Antuna Možara i izloženim djelima govorio je Željko Funda koji je ujedno i otvorio izložbu.

– Svojim crtežima, nastalima od 1979. do 2020. godine, Antun Možar stvara zrcalo u kojem se održava ono što u Lepoglavskoj Vesi živi: roditelji i susjedi, i što tu postoji: podrum, tavan, voće, suđe, alati, cvijeće. On rijetko ide dalje, a ako i ode, to su pejsaži u okolici Lepoglave – rekao je Funda istaknuvši da se u Antunovim crtežima mogu naći: vjernost, skromnost, ozbiljnost, čak i poniznost.

Obrativši se okupljenima, autor je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji izložbe prisjetivši se svojih likovnih početaka i susreta sa slovenskim pjesnikom Vladimirom Gajšekom koji mu je, osjetivši da u njemu živi umjetnička duša, posvetio nekoliko stihova koje je ovom prigodom autor izrecitirao okupljenima.

Program otvaranja izložbe glazbom je ispunio član glazbenog sastava Hladno pivo Milko Kiš.

Nastavite čitati

Kultura

U palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 22. studenoga u palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, u ponešto izmijenjenom sadržajnom konceptu i likovnom postavu, s izloženih više od stotinu slika i skulptura iz fundusa Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin.

Među autorima su zastupljeni najveći hrvatski umjetnici koji su obilježili hrvatsku likovnu scenu prošloga stoljeća: V. Bukovac, C. Medović, O. Iveković, I. Meštrović, M. Kraljević, S. Raškaj, Lj. Babić, F. Kršinić, V. Becić, O. Mujadžić, T. Krizman, J. Miše, V. Svečnjak, S. Šohaj, K. Kantoci, O. Gliha, K. Angeli Radovani, B. Ružić, N. Kavurić-Kurtović, M. Ujević Galetović, A. Srnec, F. Kulmer, Š. Perić, Đ. Seder, Z. Keser, J. Fatur, J. Biffel, I. Režek, M. Stančić, A. B. Švaljek, V. Gašparić Gapa i mnogi drugi.

Postavu su pridodana i djela pristigla novijim otkupima i donacijama suvremenih autora iz ovoga stoljeća, među kojima su: J. Klarica, R. Poljak, Z. Kopljar, N. Opačić, G. Kovačić, S. Macolić, D. Butković i I. Mesek.

Većina djela, od kojih su mnoga iz donacije i Zbirke dr. sc. Vjeke Bože Jaraka, bila je u razdoblju od 2014. do 2017. godine predstavljena na izložbi Velikani hrvatske umjetnosti 20. (i 21.) stoljeća u Beču, Budimpešti, Bratislavi i Sofiji, a za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međumuzejsku/međunarodnu suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav s djelima hrvatskih umjetnika prvi put je otvoren 2006. godine prema stručnom konceptu tadašnje muzejske savjetnice u GMV-u Mirjane Dučakijević i obuhvaćao je djela hrvatskih autora 20. stoljeća, ali je u međuvremenu, s obzirom na bogatstvo fundusa i nove akvizicije, dopunjen i radovima recentnih umjetnika.

Osim izmjena u izboru i rasporedu umjetnina prema konceptu više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec, u dijelu izložbenog prostora zamijenjena je i postojeća rasvjeta onom prikladnijom, a izrađeni su i novi postamenti za skulpture, u što je Gradski muzej Varaždin uložio oko 40.000 kuna. Također, kroz taj stalni postav u pripremi je i vodič na engleskom jeziku, koji bi trebao biti objavljen iduće godine.

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća izmjenjuje se na katu palače Sermage sa Stalnim postavom starih majstora, što je svojevrsni kuriozitet u hrvatskoj muzeološkoj praksi, no oba od njih povremeno se moraju zatvoriti zbog održavanja većih povremenih izložbi u tome prostoru s obzirom na manjak prikladnog prostora u GMV-u za takve programe.

Djela hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća iz galerijskog fundusa GMV-a posjetitelji će imati prilike razgledati do 29. siječnja iduće godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje