Povežite se s nama

Život i društvo

Počinju upisi u srednje škole – učenike čeka 2.070 mjesta

učenici, studenti, ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ove godine ukupno 1.713 učenika završava osmi razred, pri čemu je 1.273 učenika iz škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a 440 učenika iz škola Grada Varaždina. Kod ukupno 18 srednjoškolskih ustanova upisnih je 2.070 mjesta, a učenici se u željene obrazovne programe mogu prijavljivati od 25. do 28. lipnja.

Od 29. lipnja do 1. srpnja provodit će se dodatni ispiti i provjere, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti 10. srpnja. Od 12. do 14. srpnja učenici će imati rok za dostavu dokumenata potrebnih za upis (osobno ili online), dok će 15. srpnja biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, istaknuto je, među ostalim, na današnjoj konferenciji za medije na temu upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022.

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je da je Županija za učenike završnih razreda pripremila brošuru „Odaberi svoju školu“ u digitalnom obliku u kojoj su navedeni svi obrazovni programi za upis učenika u prvi razred srednje škole te popratni film o svakoj ustanovi.

– Nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti organizirati tradicionalnu kampanju za upis učenika, ali vjerujemo da će digitalna brošura učenicima koji su na životnoj prekretnici barem malo olakšati odabir. Brošura je u dogovoru sa školama objavljena na internetskim stranicama osnovnih i srednjih škola i dostavljena svakom učeniku 8. razreda elektroničkim putem. Uvjerena sam da će, kao i dosad, upisi odlično proći jer već tradicionalno upisujemo više od 10 posto učenika iz drugih dijelova Hrvatske koji dolaze u naše škole zato što su najbolje i pružaju vrhunsko obrazovanje – kazala je zamjenica Zagorec.

Srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija imaju ukupno 1900 upisnih mjesta i to za pripremni srednjoškolski program za umjetničke škole u trajanju od 2 godine – 32 upisna mjesta, za dvogodišnje obrazovne programe – 20 upisnih mjesta (zavarivač), za trogodišnje obrazovne programe – 610 upisnih mjesta, za četverogodišnje obrazovne programe – 1.214 upisnih mjesta te za petogodišnje obrazovne programe – 24 upisna mjesta (medicinske sestre).

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek istaknuo je neke zanimljive podatke vezane za školstvo.

– Od 1714 učenika iz Varaždinske županije koji su završili osmi razred, njih 1708 nastavilo je školovanje (99,65%), a njih 1681 (98,4%) upisalo se upravo u programe škola u Varaždinskoj županiji, dok je svega 27 učenika upisalo programe u školama drugih županija. Ovo pokazuje da možemo odgovoriti na sve izazove i da svaki učenik može upisati što želi, a da ne pretjerujemo s upisnim mjestima. Mi smo po broju učenika u osnovnim školama na sedmome mjestu u Hrvatskoj, a po broju učenika u srednjim školama na visokom petome mjestu. Imamo 769 ili 11% posto učenika iz drugih županija, a ne dolaze k nama iz samo iz 4 županije: Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske, što je potvrda kvalitete našeg obrazovnog sustava – pojasnio je pročelnik.

Pročelnik Huđek je najavio i nove projekte opremanja i investicijskog održavanja u osnovnim i srednjim školama vrijedne 5,3 milijun kuna te podsjetio na one aktualne: regionalne centri kompetentnosti vrijedne 160 milijuna kuna, završenu energetsku obnovu ukupno vrijednu 70 milijuna kuna, te kapitalne projekti vrijedne 78.5 milijuna kuna, kao što su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Veliki Bukovec iznosa 13 milijuna kuna, izgradnja OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija iznosa 56 milijuna kuna te rekonstrukcija i dogradnja OŠ Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna.

Istaknuto je i kako, u odnosu na prošlu školsku godinu, nije došlo do ukidanja programa, no neke srednje škole imaju rotaciju pojedinih obrazovnih programa tako da se neki programi upisuju svake druge godine. Novi program izvodit će se u Srednjoj školi Ludbreg, a riječ je četverogodišnjem programu Tehničar za mehatroniku u sektoru Elektrotehnika i računalstvo.

Varaždinska županija nastavlja i sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja: za poljoprivredna zanimanja pri Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan te Srednjoj školi Ludbreg mjesečni iznosi stipendije je 300 kuna, a dostupne su i stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja koje daje Obrtnička komora Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom.

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!