Povežite se s nama

Ostali sportovi

Podaci za 2011. godinu

Objavljeno:

- dana

BROJ REGISTRIRANIH SPORTAŠA

Prvi put objavljujemo podatke o broju registriranih sportaša natjecatelja u pojedinim varaždinskim klubovima i sportovima.

Riječ je o podacima za 2011. godinu. Osim toga iz tablice se mogu vidjeti i podaci koliko klubova i registriranih sportaša postoji u Hrvatskoj u pojedinom sportu. Kao argumenti prilikom donošenja kriterija za financiranje ili samo prilikom diskusija o veličini i važnosti pojedinog rezultata iznošeni su paušalni iznosi o tome koliko ima klubova ili spotaša u pojedinom sportu. Ovo su službeni podaci iz Zajednice sportskih udruga grada Varaždina koje je vrijedno prikupio Patrik Koščak, voditelj za sport i razvojne programe ZSUGV-a.
Diskusija
Ovi podaci mogu poslužiti za daljnje diskusije vezane uz sport u gradu, koje bi onda bile brojčano utemeljene te bi se neki argumenti mogli ili prihvatiti ili pobiti.
Na prvi je pogled vidljivo da je u prošloj godini u Varaždinu bilo registrirano 2.716 sportaša. Moguće da je eventualno došlo do eventualnih manjih pogreški, ali to je broj oko kojeg se može voditi daljnji razgovor. Isto tako lako je izračunati postotke za pojedini sport. Pa tako u nogometu imamo registriranih 760 natjecatelja što u ukupnom broju iznosi 27,98 posto, što će reći da trećina svih registriranih sportaša pripada nogometašima.
Rukomet se nalazi na drugom mjestu s 236 registriranih sportaša što čini 8,6 posto. Atletika je na trećem mjestu sa 171 registriranim sportašem i ono joj donosi 6,3 posto. Na trećem mjestu je sportski ples kojim se aktivno bavi 125 natjecatelja i čine 4,6 posto sportske natjecateljske populacije u Varaždinu.
Zatim slijede košarka i tenis koji tako reći dijele četvrto mjesto sa 118, odnosno 117 registriranih natjecatelja što im u konačnici donosi udio od oko 4 posto u varaždinskoj sportskoj obitelji. Svaki ostali sport pronaći će svoje mjesto u ovoj tablici.
Isto tako zanimljivi su podaci o broju klubova u pojedinom sportu na državnom nivou. Iz dobivenih podataka može se izračunati da na državnom nivou prema podacima iz sportskih saveza ima 305.981 registrirani sportaš natjecatelj. Tako je nogomet ponovo nezaobilazan s čak 130.514 registriranih natjecatelja, što je 42,65 posto od ukupnog broja registriranih natjecatelja u svim sportovima iz čak 1799 nogometnih klubova. Rukomet pak ima 7.000 registriranih sportaša, što je 5,36 posto u 192 kluba. Atletika ih ima 3.000, što je 2,29 posto iz 73 kluba. Sportski ples 904 registrirana natjecatelja, što je 0,69 posto iz 39 klubova. Košarka ima 12.000 registriranih sportaša, što je 9,19 posto iz 305 klubova, dok tenis broji 2603, što je 1,99 posto iz 126 klubova.
Masovnost
Ovdje je vidljivo da sportovi koji su masovniji u Varaždinu ne moraju biti masovniji i na državnom nivou, ali ono što je među najbitnijim iz ove usporedbe je to da je moguće vidjeti kolika je konkurencija u pojedinom sportu za osvajanje značajnijeg rezultata na državnom nivou. Svakako nije isto ako u sportu ima šest klubova na državnom nivou ili ih ima više od sto tisuća.
Sljedeći podaci potrebni za daljnje analize onih koji se njima žele baviti su vezani uz međunarodne federacije. Tako je moguće uspoređivati koliko članica, nacionalnih saveza ima pojedini sport, je li olimpijski sport, je li kao sport priznat od Međunarodnog olimpijskog odbora i je li član SPORTACCORD–a, međunarodne federacije članice Općeg saveza međunarodnih športskih organizacija.
Na kraju samo konstatacija da udio varaždinskih registriranih natjecatelja čini svega 2,08 posto od ukupnog broja registriranih natjecatelja u svim sportovima u Hrvatskoj.

 

 

 

Kompletna tablica sa podacima za sve sportove i klubove preuzeta sa www.sport-varazdin.com.

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje