Povežite se s nama

U fokusu

Podignuta optužnica protiv Bunića, Gotića i Ptičeka za malverzacije s pročistačem u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podnio je optužnicu protiv tri hrvatska državljana zbog primanja i davanja mita radi dobivanja sredstava Unije namijenjenih za provedbu projekta Dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Projekt UPOV) u Varaždinu, čija vrijednost prelazi 20 milijuna eura.

Riječ je o slučaju protiv Željka Bunića, nekadašnjeg direktora Varkoma, Stjepana Ptičeka, vlasnika tvrtke EcoEnergy, i Roberta Gotića, predsjednika Uprave GK grupe.

Kao što je već objavljeno, u razdoblju između prosinca 2019. i srpnja 2022. godine, prvo, drugo i trećeokrivljeni bili su u dogovoru s ciljem da pogoduju trgovačkom društvu prvookrivljenoga u provođenju Projekta UPOV, sufinanciranog sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, kojim je upravljalo javno poduzeće na čijem čelu je bio drugookrivljeni. Zauzvrat je prvookrivljeni dogovorio radove na renoviranju kuće u korist drugookrivljenoga.

Uz to, u razdoblju od svibnja 2021. do 2022. godine okrivljenici su osigurali trgovačkom društvu prvookrivljenoga dodjelu ugovora za dogradnju i rekonstrukciju UPOV-a, pri čemu je drugookrivljeni primio naknadu za financijsko upravljanje, a društvo trećeokrivljenoga dobilo je posao podizvođača za dio radova u vrijednosti od približno 9,69 milijuna eura.

Kako bi proveli u djelo svoj plan, drugo i trećeokrivljeni prvo su osigurali društvu trećeokrivljenoga ugovor za izradu glavnih građevinskih projekata i pribavljanje građevinske dozvole. Trećeokrivljeni je manipulirao procesom nadmetanja kako bi osigurao da njegova tvrtka dobije ugovor. U izradi projekta društvo trećeokrivljenoga ugradilo je geotehničko-građevinski projekt prvookrivljenoga, čime je osigurano da se metodom gradnje pogoduje društvu prvookrivljenoga. Ovaj je manevar omogućio društvu prvookrivljenoga da dȃ najpovoljniju ponudu i dobije nepoštenu tržišnu prednost. Slijedom toga, društvo prvookrivljenoga dobilo je posao vrijedan oko 35 milijuna eura, a društvo trećeokrivljenoga dobilo je posao podizvođača.

Daljnje istražne radnje pokazale su da su drugo i trećeokrivljeni bili u dogovoru, prema kojemu bi drugookrivljeni poduzeo sve neophodne korake kako bi osigurao da društvo trećeokrivljenoga dobije ugovore od društva drugookrivljenoga, u zamjenu za isplatu 10 posto od ukupne vrijednosti ugovora drugookrivljenome.

Prema tom je dogovoru drugookrivljeni dodijelio 39 ugovora društvu trećeokrivljenoga, ukupne vrijednosti 681.974 eura. Trećeokrivljeni je platio dogovoreni iznos od 68.197 eura na način da je namirio privatne troškove drugookrivljenoga, a koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine.

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, uključujući onaj najveće vrijednosti.

Ako budu proglašeni krivima, okrivljenici bi mogli biti osuđeni na zatvorske kazne od jedne do deset godina.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje