S obzirom na to da su svi izložbeni prostori Gradskog muzeja Varaždin zatvoreni, i to zbog sigurnosti posjetitelja uslijed epidemije koronavirusa, Muzej je odlučio približiti se svim zainteresiranim – virtualno!

Pod geslom „Fizički zatvoreni, virtualno dostupni“ na svojim facebook stranicama objavljuje male tematske izložbe s predmetima iz fundusa GMV-a, a novost je da je moguće virtualno šetati i varaždinskom utvrdom Stari grad.

Virtualnoj šetnji moguće je pristupiti putem „Vodiča kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin“, koji se može pronaći na službenim web stranicama GMV-a.

Vodič je objavljen početkom 2018. godine, s uvrštenim pregledom povijesti utvrde i razvoja muzeoloških cjelina, opisima izložaka i nizom popratnih slikovnih priloga. Autorica stručne koncepcije je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić, a u realizaciji je sudjelovalo i više suradnika.

– Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela GMV-a oduvijek je odredište brojnih posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, a tradicionalno ga u Noći muzeja već godinama u samo nekoliko sati razgleda i po nekoliko tisuća ljudi. Ako vam je stalni postav već poprilično poznat, i znate „napamet“ izgled izložbenih soba, svaki novi dolazak otkrit će sigurno i nešto novo. Prolistajte vodič i kroz virtualnu šetnju (ponovno) upoznajte stalni postav u Starom gradu; uostalom, lijepih i ugodnih doživljaja nije nikad previše – ističu iz varaždinskog Muzeja.

Vunasti nosorog

Dodajmo da je na facebook stranicama Muzeja objavljena informacija o 37. obljetnici zaštitnih arheoloških istraživanja na području Malog Segečaka kod Ludbrega, provedenih od 16. do 28. ožujka 1983. godine, kada je otkriven prvorazredan paleontološki nalaz, vunasti nosorog. Nalaz je smješten u fundusu GMV-a, a nakon dugotrajnih i zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, vunasti nosorog imena Erika bit će uskoro predstavljen i javnosti putem izložbe čije se održavanje planira u ovoj godini.

Prilog je pripremila Lovorka Štimac-Dedić, kustosica na Arheološkom odjelu GMV-a, a više podataka o Eriki može se pronaći i u posljednjih nekoliko brojeva „Varaždinskog muzealca“, dostupnog na web stranicama Muzeja.

Komentari

Komentara