Otvorenje izložbe Dine Zebec pod nazivom „List do lista“ bit će održano u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin, u utorak, 13. listopada.

Izložba ostaje otvorena do 6. studenog, uz sve potrebne epidemiološke mjere.

Dina Zebec rođena je 1990. godine u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja industrijski dizajn. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2014. godine u klasi docenta Muhameda Čavrka te stekla titulu magistra likovne pedagogije.

U svom diplomskom radu istraživala je tehniku ručne izrade papira, što ju je potaknulo i navelo da u daljnjem umjetničkom stvaralaštvu proizvodi vlastiti reciklirani papir koji kombinira s grafikom i suhim biljem. Umjetnica tako u svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike.

Od diplomskog serijala Šuma pa do nedavno održane skupne izložbe Hommage Rijeci, umjetnica kao motiv prvenstveno koristi biljne motive te u svoje radove kolažiranjem ili utiskivanjem uklapa biljke koje pronalazi u svom okruženju.

Za izložbu List do lista umjetnica koristi isključivo motiv lista koji simbolički predstavlja prirodni, ali i životni ciklus. U proljeće, list označava život i rađanje, no u jesen, kad padne, on simbolizira kraj i smrt. U tim prirodnim promjenama, autorica uočava transformaciju, ali i stvaranje novog procesa, što povezuje i s ljudskim životima. Tako je list do lista ujedno i igra riječima koja odražava doslovan prikaz motiva, ali i skrivenu poruku o krhkosti, sjećanju, nepredvidivosti, odnosno prolaznosti.

Proces otiskivanja grafika iz serijala List do lista u potpunosti je ekološki. Umjetnica kombinira alternativne i netoksične grafičke tehnike, a kao matricu koristi raznovrsno lišće koje otiskuje na papir.

Kako bi sam proces bio održiv, lišće koje koristi u otiskivanju prikuplja pažljivo, skromno i savjesno – neko je već godinama suho te je pohranjeno na taj način, neko je tek otpalo s grana, dok je neko ubrano svježe. Tehnika u kojoj umjetnica izrađuje ove radove u našoj se tradiciji koristi od davnina, a najčešće prilikom ukrašavanja pisanica.

Čajevi, olupine od luka, aronija i slično, daju nam prirodne boje, nježnih i suptilnih tonova, a nisu štetne za okoliš. Tako umjetnica preša lišće u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju prirodnu boju i ostavili trag na papiru. Ponekad su ti tragovi jasni i oštri, a ponekad transparentni, magličasti, razliveni i jedva vidljivi. Nastale kompozicije umjetnica nadograđuje otiskujući lišće izravno na papir, netoksičnim bojama na vodenoj bazi. Lišće koje koristi u procesu otiskivanja na kraju reciklira.

U tom procesu možemo vidjeti ponovno rođenje, odnosno životni krug. Recikliranjem, korištenjem lišća i netoksičnih grafičkih tehnika, umjetnica želi potaknuti ekološku svijest kod ljudi i skrenuti im pažnju na važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva – prirode. Jedino što priroda i biljke trebaju od nas jest da obratimo pažnju i naučimo kako živjeti u skladu s njima, a brigom i pažnjom im vratimo za sve ono što su nam pružile, ističu iz HDLU-a Varaždin.

Komentari

Komentara