Povežite se s nama

U fokusu

Podnio ostavku, pa se opet javio za ravnatelja?

Objavljeno:

- dana

Moreno Vinceković više nije ravnatelj Glazbene škole

Predloženi kandidat je dao otkaz na radno mjesto ravnatelja iako mu je mandat bio u tijeku, pojašnjavaju u Ministarstvu razloge zbog kojih je uskraćeno imenovanje Vincekovića za ravnatelja škole

Varaždinska Glazbena škola ima novog ravnatelja. Umjesto Morena Vincekovića, koji je na čelu ove poznate glazbene obrazovne institucije bio od 2000. godine, mjesto ravnatelja s 19. ožujkom ove godine preuzeo je Davor Matačić, koji je imenovan v. d. ravnateljem. Iako je s njegovim izborom struka zadovoljna, okolnosti pod kojim su se dogodile promjene u vođenju Glazbene škole pomalo zbunjuju.

Uskratili imenovanje

Redovni izbor ravnatelja bio je, naime, sredinom prošle godine, kada je Moreno Vinceković ponovno izabran za ravnatelja te ustanove za narednih pet godina. Međutim, na samom početku svog trećeg mandata iznenada je dao otkaz na to mjesto, pa je škola raspisala natječaj za novog ravnatelja. No, na taj se natječaj, kako doznajemo, ponovno javio on i to navodno kao jedini kandidat. Stoga je školski odbor donio odluku da se Vinceković imenuje ravnateljem Glazbene škole. Međutim, ponovni izbor Vincekovića za ravnatelja očito nije odgovaralo Ministarstvu koje je uskratilo njegovo imenovanje.

Davor Matačić apsolutno je kompetentan za ravnatelja, poručuje Tatjana Kreč

– Predloženi kandidat je dao otkaz na radno mjesto ravnatelja iako mu je mandat bio u tijeku, a novi izbor ravnatelja je trebao biti tek 2017. godine. Ministarstvo je uskratu poslalo 7. ožujka predsjednici školskog odbora – pojašnjavaju iz Ministarstva razloge zbog kojih je Vincekoviću uskraćena suglasnost uz obrazloženje da ministar, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ima pravo uskratiti imenovanje predloženog kandidata ravnateljem škole.
Predsjednica školskog odbora Tatjana Kreč ističe kako je odbor jednoglasno donio odluku o ponovnom imenovanju Morena Vincekovića ravnateljem škole s obzirom da je i bio jedini kandidat, a za to je imao podršku i nastavničkog i razrednog vijeća, a potvrdila je i da je primila obavijest Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o uskrati imenovanja.
– Nakon što smo primili obavijest iz Ministarstva postupili smo prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Statutu škole, te imenovali v. d. ravnatelja. Na to mjesto s 19. ožujkom izabran je Davor Matačić, profesor varaždinske Glazbene škole. No, budući da Glazbena škola sada ima v. d. ravnatelja, naša je zadaća u narednom periodu raspisati novi natječaj za ravnatelja škole – objasnila je Kreč i dodala da nema nikakve dodatne informacije zbog kojeg je Vincekoviću uskraćeno imenovanje, te da po zakonu ministar ima pravo da uskrati imenovanje predloženog kandidata.

Politička posla?

Zašto je Vinceković na početku svog trećeg mandata za ravnatelja Glazbene škole dao otkaz, pa se ponovno javio na natječaj za ravnatelja, ostaje nejasno. Na naše telefonske pozive nije odgovarao, a o razlozima njegove ostavke nisu htjeli govoriti ni njegovi bliski prijatelji. U kuluarima se počelo nagađati da je u cijelu priču prste uplela – politika. Jer, otac Morena Vincekovića je od samih početaka u HDZ-u, dok je novi v. d. ravnatelj Davor Matačić u SDP-u, što nam je i sam potvrdio.
– Istina jest da sam član SDP-a kojih godinu dana, međutim, vjerujte da na školi ima puno jačih SDP-ovaca od mene – komentirao je ove navode novi čelnik varaždinske Glazbene škole.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje