Povežite se s nama

U fokusu

Podnio ostavku, pa se opet javio za ravnatelja?

Objavljeno:

- dana

Moreno Vinceković više nije ravnatelj Glazbene škole

Predloženi kandidat je dao otkaz na radno mjesto ravnatelja iako mu je mandat bio u tijeku, pojašnjavaju u Ministarstvu razloge zbog kojih je uskraćeno imenovanje Vincekovića za ravnatelja škole

Varaždinska Glazbena škola ima novog ravnatelja. Umjesto Morena Vincekovića, koji je na čelu ove poznate glazbene obrazovne institucije bio od 2000. godine, mjesto ravnatelja s 19. ožujkom ove godine preuzeo je Davor Matačić, koji je imenovan v. d. ravnateljem. Iako je s njegovim izborom struka zadovoljna, okolnosti pod kojim su se dogodile promjene u vođenju Glazbene škole pomalo zbunjuju.

Uskratili imenovanje

Redovni izbor ravnatelja bio je, naime, sredinom prošle godine, kada je Moreno Vinceković ponovno izabran za ravnatelja te ustanove za narednih pet godina. Međutim, na samom početku svog trećeg mandata iznenada je dao otkaz na to mjesto, pa je škola raspisala natječaj za novog ravnatelja. No, na taj se natječaj, kako doznajemo, ponovno javio on i to navodno kao jedini kandidat. Stoga je školski odbor donio odluku da se Vinceković imenuje ravnateljem Glazbene škole. Međutim, ponovni izbor Vincekovića za ravnatelja očito nije odgovaralo Ministarstvu koje je uskratilo njegovo imenovanje.

Davor Matačić apsolutno je kompetentan za ravnatelja, poručuje Tatjana Kreč

– Predloženi kandidat je dao otkaz na radno mjesto ravnatelja iako mu je mandat bio u tijeku, a novi izbor ravnatelja je trebao biti tek 2017. godine. Ministarstvo je uskratu poslalo 7. ožujka predsjednici školskog odbora – pojašnjavaju iz Ministarstva razloge zbog kojih je Vincekoviću uskraćena suglasnost uz obrazloženje da ministar, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ima pravo uskratiti imenovanje predloženog kandidata ravnateljem škole.
Predsjednica školskog odbora Tatjana Kreč ističe kako je odbor jednoglasno donio odluku o ponovnom imenovanju Morena Vincekovića ravnateljem škole s obzirom da je i bio jedini kandidat, a za to je imao podršku i nastavničkog i razrednog vijeća, a potvrdila je i da je primila obavijest Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o uskrati imenovanja.
– Nakon što smo primili obavijest iz Ministarstva postupili smo prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Statutu škole, te imenovali v. d. ravnatelja. Na to mjesto s 19. ožujkom izabran je Davor Matačić, profesor varaždinske Glazbene škole. No, budući da Glazbena škola sada ima v. d. ravnatelja, naša je zadaća u narednom periodu raspisati novi natječaj za ravnatelja škole – objasnila je Kreč i dodala da nema nikakve dodatne informacije zbog kojeg je Vincekoviću uskraćeno imenovanje, te da po zakonu ministar ima pravo da uskrati imenovanje predloženog kandidata.

Politička posla?

Zašto je Vinceković na početku svog trećeg mandata za ravnatelja Glazbene škole dao otkaz, pa se ponovno javio na natječaj za ravnatelja, ostaje nejasno. Na naše telefonske pozive nije odgovarao, a o razlozima njegove ostavke nisu htjeli govoriti ni njegovi bliski prijatelji. U kuluarima se počelo nagađati da je u cijelu priču prste uplela – politika. Jer, otac Morena Vincekovića je od samih početaka u HDZ-u, dok je novi v. d. ravnatelj Davor Matačić u SDP-u, što nam je i sam potvrdio.
– Istina jest da sam član SDP-a kojih godinu dana, međutim, vjerujte da na školi ima puno jačih SDP-ovaca od mene – komentirao je ove navode novi čelnik varaždinske Glazbene škole.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje