Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak: Neprihvatljivo je da se opasan otpad skladišti pokraj kuća i poslovnih objekata

Objavljeno:

- dana

UDRUGA EKO BREZA

Nakon što je objavljeno da je u Paki pronađen opasan otpad i zbrinut u tvrtki Univerzal u Varaždinu, priopćenjem se oglasio predsjednik Udruge Eko breza Robert Podolnjak.

Upozorava da je krajnje neprihvatljivo da se opasan otpad skladišti uz stambene i poslovne objekte, pa je najavio da će zbog toga kao gradski vijećnik od Grada Varaždina i njegovih upravnih tijela zatražiti da preispitaju sve dozvole koje su dobile pojedine tvrtke na području Grada Varaždina koje se bave zbrinjavanjem svih vrsta otpada.

Priopćenje donosimo u cjelosti.

“U medijima je objavljena vijest kako je u Paki pronađen opasan otpad u nekoliko bačvi, ukupne mase oko 100 kilograma.

Ne želim spekulirati radi li se o živi, kako se nagađa, ili nekoj drugoj opasnoj materiji, ali se u ime Udruge želim očitovati povodom naloga državnog inspektora zaštite okoliša da se taj otpad privremeno zbrine u tvrtki Univerzal d.o.o. Varaždin.

Tvrtka je i sama potvrdila da je taj otpad uskladišten u skladištu za opasni otpad u nepropusnim posudama po nalogu inspektora.

Naime, postavlja se pitanje zašto je nadležni državni inspektor opasni otpad povjerio tvrtki Univerzal, koja svoje objekte ima u naseljenom dijelu grada, a nije taj otpad povjerio tvrtki koja bi ga mogla uskladištiti izvan naseljenog mjesta?

Znači li to da tvrtka Univerzal ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada bez obzira na činjenicu što su njeni objekti neposredno uz stambene i poslovne objekte?
Građani Brezja i okolice već su sada iznimno iziritirani činjenicom da se u stambenoj zoni obrađuje komunalni otpad, ali skladištenje mogućeg opasnog otpada, pa makar i uz mjere predostrožnosti, krajnje je neprihvatljivo i otvara pitanje kakav se sve otpad može skladištiti na području grada.

Ovaj događaj zahtijeva da Grad Varaždin i njegova upravna tijela preispitaju sve dozvole koje su dobile pojedine tvrtke na području Grada Varaždina koje se bave zbrinjavanjem svih vrsta otpada i da se o tome izvijesti javnost na Gradskom vijeću. U tom smislu ću i kao gradski vijećnik postaviti pitanje i zatražiti raspravu na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.”

Predsjednik Udruge
Prof.dr.sc. Robert Podolnjak

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje