Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak objasnio da je 121.967 kuna potrošio na službena putovanja u Kirgistan, Rusiju, Tursku…

Robert Podolnjak

Objavljeno:

- dana

Regionalni tjednik je u tiskanom izdanju i na portalu objavio članak o pregled troškova rada zastupnika iz Varaždinske županije u Hrvatskom saboru, za razdoblje od 1. siječnja do 18. prosinca 2018. godine.

>> Robert Podolnjak za troškove u Saboru potrošio čak 121.967 kuna

Na naš članak je reagirao saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, a njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani glavni uredniče,

U vašem tjedniku objavili ste, u broju od 8. siječnja 2019., članak s naslovom „Robert Podolnjak za troškove u Saboru potrošio čak 121.967 kuna“ (str. 6), a na naslovnoj stranici objavili ste naslov „Lani Sabor dodatne troškove Roberta Podolnjaka pokrio s čak 121.967 kuna“.

Budući da sam posebno apostrofiran u vašem tekstu, dopustite mi da za javnost pojasnim razlog tih troškova i molim da moje reagiranje objavite u cijelosti u oba izdanja vašeg medija, na webu i u pisanom izdanju.

Prema navedenim podacima, koji su zasigurno točni, objavili ste kako sam, među zastupnicima s područja Varaždinske županije, imao najveće troškove. Iako ste naveli pojedine vrste tih troškova (smještaj, transportni troškovi, dnevnice itd.) iz tih statističkih podataka čitateljima nije obrazloženo zašto su uz moje ime vezani značajni troškovi hotela, avionskog prijevoza i dnevnica, a koji čine više od polovice ukupnih zastupničkih troškova.

Ti troškovi rezultat su činjenice da sam u Saboru, pored ostalih dužnosti u pojedinim radnim tijelima, imenovan za voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. S obzirom da sam voditelj izaslanstva moja je obaveza prisustvovati i sudjelovati u radu na zasjedanjima Parlamentarne skupštine te sam tijekom prošle godine u tom svojstvu boravio u Beču, Berlinu, Lisabonu i Biškeku u Kirgistanu. Također, službeno sam, u ime hrvatskog izaslanstva, sudjelovao u promatranju predsjedničkih izbora u Rusiji i Turskoj, u sklopu promatračke misije OESS-a.

Svi zastupnici koji obnašaju određene dužnosti povezane sa zastupanjem Hrvatskog sabora u pojedinim međunarodnim organizacijama imaju veće troškove, ali ti troškovi rezultat su isključivo dužnosti koju obavljaju u Saboru.

Srdačan pozdrav.

Prof.dr.sc. Robert Podolnjak
Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u
Parlamentarnoj skupštini OESS-a

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje