Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak podnio ostavku: Dobio sam na potpis odluku koju Upravno vijeće nije donijelo

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNA VIJEST

– Danas ujutro odnio sam u Grad pismenu ostavku na dužnost predsjednika i člana Upravnog vijeća JUGS-a, što se izgleda poklopilo s kasnijom objavom Ministarstva financija, za koju nisam još znao kada sam dan ranije pisao ostavku. Dopunsko obrazloženje ću dati na sjednici Gradskog vijeća – izvijestio je Robert Podolnjak, koji je tri godine bio član Upravnog vijeća JUGS-a, dok je dužnost predsjednika preuzeo ove godine, nakon što je i njegov prethodnik Marijan Mesek u prosincu podnio ostavku na tu dužnost.

Ostavku je podnio “iz osobnih i moralnih razloga” s 20. svibnja, dakle s jučerašnjim danom, o čemu je pisanim putem obavijestio predsjednika Gradskog vijeća Josipa Heheta.

“JUGS je poput živog pijeska”

“Kada sam prije tri godine imenovan za člana JUGS-a znao sam da je riječ o ustanovi koja ima probleme veće od svih ostalih gradskih ustanova, naročito zbog sudskih sporova, koji su još u tijeku, ali sam želio pomoći u dobroj vjeri. Danas me svako raščišćavanje stanja u ustanovi podsjeća više na živi pijesak, gdje svaki pokušaj da nešto učinite dovodi do toga da sve dublje propadate u nerazmrsivi splet odnosa Grada, JUGS-a, APN-a, izvođača radova te prodavatelja zemljišta i kupaca stanova”, naveo je.

Ističe da su se problemi možda mogli riješiti prije nekoliko godina da je ustanovu preuzeo novi ravnatelj, te je zbog toga možda trebao dati ostavku, što mu je javno bilo i predbacivano. No navodi da se je vodio časnim namjerama i da je htio pomoći kupcima POS stanova u Vilka Novaka koji su duže vrijeme prolazili pravu kalvariju.

Pridružio im se i na prosvjedu na Korzu i to kao jedini vijećnik, no ražalostilo ga je što se sada u mediijima prenose izjave kupaca da nitko, pa ni on nije pomogao kupcima stanova.

“I zbog tog aspekta moralne odgovornosti podnosim ostavku, jer je to primjereno demokratskoj političkoj kulturi.”

Međutim, nije to glavni razlog zbog kojeg je odlučio podnijeti ostavku.

– Bez obzira na nagomilane probleme mislio sam da se kroz određeno razdoblje ustanova može stabilizirati u poslovanju i povećati svoje prihode prodajom stanova, ali je Rješenje Porezne uprave o obvezi vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun praktički znatno otežalo buduću djelatnost ustanove. Bez obzira na ranije navedeno, smatram da je moralno prihvatiti dio odgovornosti što nisam uspio spriječiti nastajanje takve situacije, bez obzira na sva upozorenja koja sam godinama iznosio pa i kada sam na prosvjedu stanara USPOS-a 2013. zatražio osnivanje istražnog povjerenstva Gradskog vijeća radi utvrđivanja stvarnog stanja i poslovanja JUGS-a. I zbog tog aspekta moralne odgovornosti podnosim ostavku, jer je to primjereno demokratskoj političkoj kulturi, koju i sam želim graditi – ističe.

“Povjerenja više nema”

Međutim, nije to sve.  “Kap” koja je izgleda  “prelila” čašu bio je pokušaj da mu se na potpis “uvali” odluka koju Upravno vijeće na sjednici u petak nije donijelo!

– Želim istaći da mi je, kao predsjedniku Upravnog vijeća, u sklopu odluka Upravnog vijeća koje sam dužan potpisati, dana na potpis i odluka koju Upravno vijeće nije donijelo. Želim vjerovati da se to dogodilo slučajno i greškom stručne službe, ali sam nepovratno izgubio povjerenje glede vjerodostojnosti akata koji mi se daju na potpis te i zbog tog razloga podnosim ostavku – zaključio je.

 

U nastavku prenosimo cijeli tekst njegove ostavke.

 

“Poštovani gospodine predsjedniče Vijeća,

Iz osobnih i moralnih razloga podnosim ostavku na dužnost predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Gradski stanovi s danom 20. svibnja 2015. godine.

Kada sam prije tri godine imenovan za člana JUGS-a znao sam da je riječ o ustanovi koja ima probleme veće od svih ostalih gradskih ustanova, naročito zbog sudskih sporova, koji su još u tijeku, ali sam želio pomoći u dobroj vjeri. Danas me svako raščišćavanje stanja u ustanovi podsjeća više na živi pijesak, gdje svaki pokušaj da nešto učinite dovodi do toga da sve dublje propadate u nerazmrsivi splet odnosa Grada, JUGS-a, APN-a, izvođača radova te prodavatelja zemljišta i kupaca stanova.

Možda se to moglo riješiti prije nekoliko godina da je ustanovu preuzeo novi ravnatelj, koji ne bi bio opterećen hipotekom prošlosti, ali koliko god sam takav stav zagovarao javno i u razgovorima s čelništvom grada, on nije bio prihvaćen.

Možda sam zbog toga demonstrativno trebao dati ostavku na članstvo u upravnom vijeću, kako mi je i javno predbacivano, ali vodeći se časnim namjerama želio sam pomoći kupcima POS stanova u ulici Vilka Novaka koji su duže vrijeme prolazili pravu kalvariju. Tijekom 2013. godine nastojao sam u komunikaciji s udrugom USPOS pomoći da kupci stanova što prije riješe svoje probleme, o čemu posjedujem obimnu e-mail dokumentaciju. Sada, na žalost, čitam komentar ‘kupca u Novakovoj’ u jednom tjedniku kako nitko, pa ni ja, nije pomagao kupcima stanova i nitko se nije pridružio njihovu prosvjedu na Korzu ispred Gradske vijećnice. A upravo sam ja bio jedini vijećnik i član upravnog vijeća JUGS-a koji je došao podržati taj prosvjed, o čemu su izvijestili i mediji (vidi npr. ‘Prosvjed udruge stanara POS: Kupci traže ostavku ravnatelja Kukeca’, dostupno na http://arhiva.evarazdin.hr/prosvjed-udruge-stanara-pos-kupci-traze-ostavku-ravnatelja-jugs-a/). Duboko me to žalosti, jer sam želio pomoći motiviran isključivo brigom za te građane.

Kako bi se barem djelomično kompenziralo kupce u V. Novaka zbog svih problema i kašnjenja s useljenjem predložio sam na upravnom vijeću da im se smanji cijena stana i na kraju je Gradsko vijeće za sve stanove na toj lokaciji smanjilo cijenu s 1012 na 964 eura po m2, što je stanove pojeftinilo i za par tisuća eura, ovisno o kvadraturi. Podnosim ostavku, između ostalog, što me osobno duboko pogađaju prozivanja koja su potpuno netočna, ali će ih, kao uvijek, biti teško demantirati.

Bez obzira na nagomilane probleme mislio sam da se kroz određeno razdoblje ustanova može stabilizirati u poslovanju i povećati svoje prihode prodajom stanova, ali je Rješenje Porezne uprave o obvezi vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun praktički znatno otežalo buduću djelatnost ustanove. Bez obzira na ranije navedeno, smatram da je moralno prihvatiti dio odgovornosti što nisam uspio spriječiti nastajanje takve situacije, bez obzira na sva upozorenja koja sam godinama iznosio pa i kada sam na prosvjedu stanara USPOS-a 2013. zatražio osnivanje istražnog povjerenstva Gradskog vijeća radi utvrđivanja stvarnog stanja i poslovanja JUGS-a. I zbog tog aspekta moralne odgovornosti podnosim ostavku, jer je to primjereno demokratskoj političkoj kulturi, koju i sam želim graditi.

Na kraju želim istaći da mi je, kao predsjedniku Upravnog vijeća, u sklopu odluka upravnog vijeća koje sam dužan potpisati, dana na potpis i odluka koju upravno vijeće nije donijelo. Želim vjerovati da se to dogodilo slučajno i greškom stručne službe, ali sam nepovratno izgubio povjerenje glede vjerodostojnosti akata koji mi se daju na potpis te i zbog tog razloga podnosim ostavku.”

S poštovanjem,

Prof.dr.sc. Robert Podolnjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: arhiva RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!