Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak: Zalažem se za referendum, no prvo moramo znati je li odvoz bala investicija

Objavljeno:

- dana

PRIOPĆENJE

„Jeste li za prihvaćanje Prijedloga odluke o zaduženju Grada Varaždina radi financiranja odlaganja baliranog miješanog otpada kao I. faze sanacije odlagališta Brezje?“ Da ovako glasi pitanje na refrendumu u Varaždinu, predlaže nezavisni varaždinski vijećnik Robert Podolnjak.

U jučerašnjem priopćenju je ponovio da na sjednici Gradskog vijeća nije prihvatio rebalans proračuna u kojem se predviđalo zaduženje, jer smatra da ovaj saziv Gradskog vijeća nije ovlašten i nema legitimitet stvoriti Gradu dugoročnu, desetogodišnju obvezu u iznosu od 80 milijuna kuna.

– U raspravi na Vijeću može se doći i do drukčije formulacije pitanja – napominje Podolnjak.

Zalaže se za raspisivanje savjetodavnog referenduma, jer kad bi se raspisao obvezni, tad je zakonski uvjet da na njemu sudjeluje većina od ukupnog broja birača na području Grada. To smatra teško ostvarivim, pa bi referendum bio nepravovaljan glede pravne snage.

“Mišljenje Ministarstva financija odmah zatražiti”

– Savjetodavni referendum bi imao snažan politički učinak, jer sumnjam da u predizbornoj godini (a lokalni izbori su u svibnju 2017.) bilo koji vijećnik ne bi poštivao volju većine građana. Više puta sam javno rekao da ću poštivati volju građana na referendumu i, ukoliko većina njih bude glasovala za zaduženje na Vijeću, glasat ću za sve provedbene akte koji su potrebni – navodi nezavisni vijećnik.

Ističe da argumente za i protiv odluke o zaduženju građanima treba jasno, nepristrano i u potpunosti iznijeti. – S jedne strane su argumenti koji se odnose na okončanje sudskog spora s koncesionarom (imajući u vidu i stručno mišljenje odvjetnika) i odvoženje baliranog otpada s lokacije Brezje, a s druge strane visoki troškovi koncesije koji se u potpunosti namiruju putem zaduženja (oko 80 milijuna kuna) i bez sufinanciranja državnog proračuna (odnosno Fonda za zaštitu okoliša) – pojašnjava.

Međutim, napominje da prije donošenja bilo kakve odluke, gradonačelnik mora pribaviti mišljenje Ministarstva financija, na što smo i mi upozorili.

<< Vijećnici odbili zadužiti Varaždince, je li referendum rješenje ili bacanje novca u vjetar?

– Važno je da prije donošenja Odluke o raspisivanju referenduma Grad Varaždin pribavi mišljenje Ministarstva financija da se Grad može zadužiti za investiciju kao što je odvoz baliranog otpada. Ne bi imalo smisla provesti referendum i potrošiti novac pa tek nakon toga, u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu, donositi odluku na Gradskom vijeću, a na koju Ministarstvo financija i Vlada Republike Hrvatske ne bi dali suglasnost. Stoga moramo prije raspisivanja referenduma biti sigurni da ne postoje zakonske zapreke da se Grad zaduži radi rješavanja pitanja odlaganja baliranog otpada. U tom smislu očekujem da gradonačelnik odmah zatraži mišljenje od Ministarstva financija, prilažući Prijedlog odluke o zaduženju Grada Varaždina, koju je predložio Gradskom vijeću na prihvaćanje. Tek po primitku mišljenja Ministarstva financija može se sazvati sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi vijećnici odlučili o daljnjim postupcima – zaključio je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Lidija obrt za posredovanje vl. Lidija Čevra zapošljava stručnog suradnika na izvornom njemačkom jeziku (m/ž). Posao se odvija od kuće, a prijaviti se možete najkasnije do 27.1. Poslodavac nudi suradnju s uspješnim njemačkom kompanijom, sigurna primanja, samostalno kreiranje svog radnog vremena, neradni vikend. Od kandidata se očekuju odlično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje rada na računalu, odgovornost i pedantnost u radu te motiviranost i ljubaznost. Prijavite se.

Workforce za potrebe klijenta zapošljava na pozicijama Customer Support Specialist – Danish or Norwegian (m/ž) i referent prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a poslovi se mogu obavljati i od kuće. Potrebne su dobre računalne vještine, komunikativnost i strpljivost. Prijavite se najkasnije do 31.1. Aplicirajte.

Arena Bet zapošljava na poziciji operater/ blajanik u kladionici (m/ž). Lokacije rada su Ludbreg i Breznički Hum, a prijave su otvorene do 31.1. Posao obuhvaća primanje uplata igrača i izdavanje listića igračima, prodaju trgovačke robe, isplatu dobitaka na temelju dobitnog listića i slično. Poslodavac omogućuje dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje. Prijavite se.

Boxmark Leather d.o.o. traži radnika u proizvodnji (m/ž) i tapetara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, a prijave se zaprimaju do 14.2. Poslodavac očekuje srednjoškolsku spremu tehničkog, strukovnog ili administrativnog usmjerenja. Prijavite se na linku.

iC artprojekt d.o.o. zapošljava na pozicijama prvostupnik / tehničar elektrotehničke struke (m/ž), diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž), diplomirani inženjer strojarstva (m/ž), prvostupnik/ tehničar strojarske struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene najkasnije do 31.1. Uvjeti su služenje MS Office-om i AutoCAD-om te znanje engleskog i njemačkog jezika. Aplicirajte.

Asja, obrt, zapošljava kozmetičara (m/ž) u Trnovcu. Prijave su otvorene do 4.2. Poslodavac nudi mogućnost stalnog zaposlenja. Od kandidata se očekuju znanja depilacije, masaže, manikure, pedikure i ugradnje trepavica. Provjerite više ovdje.

Plastilak – Elektronic, obrt, traži voditelja elektromontažnih radova (m/ž) u Paki. Prijave su otvorene do 28.1. Posao obuhvaća vođenje poslovnog procesa te organizaciju i kontrolu izvedbe radova u pogledu rokova i kvalitete. Uvjeti za rad su viša ili visoka stručna sprema smjera elektrotehnike. Potrebno je znanje samostalnog čitanja elektroničkih nacrta te poznavanje barem jednog stranog jezika. Više na linku.

Metal product d.o.o. traži zavarivača (m/ž) u Brezničkom Humu. Prijaviti se možete do 27.1. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema i radno iskustvo od dvije godine. Poslodavac nudi mogućnost zaposlenja na neodređeno. Predivđa se plaća do 7.500 kuna neto. Saznajte detalje ovdje.

Bu-Jan tim j.d.o.o. zapošljava građevinskog tehničara (m/ž). Mjesto rada je Pretetinec, a rok prijave je 15.2. Posao obuhvaća organizaciju rada, rad s djelatnicima i vođenje dokumentacije na gradilištu. Nudi se mogućnost stalnog zaposlenja, a potrebno je minimalno jednogodišnje iskustvo. Provjerite više o poziciji ovdje.

Koving d.o.o. traži glodača (m/ž) za rad u Varaždinu. Rok prijave je 12.2. Uvjeti su završena srednja škola bez obzira na smjer te iskustvo rada od minimalno dvije godine. Potrebno je znanje rada na glodalici klasičnog tipa. Provjerite više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu će niknuti novih 56 POS stanova i 30 garaža u Ulici grada Koblenza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nakon devet godina, ponovo su počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi sa POS-stanovima kod Ulice grada Koblenza u Varaždinu. U petak su novinari obišli gradilište zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Potonji je tom prilikom izjavio da je „nažalost, bivša gradska administracija prekinula radove 2012. godine, što je bilo trostruko pogrešno“.

– Prije svega zbog toga što je ovo lokacija gdje se već počeli radovi, pa su nasilno prekinuti. Drugo, zbog toga što se kasnilo te ljudima stanovi nisu predani na korištenje na vrijeme, za što su se plaćali i penali. I treće, zbog toga što je POS još uvijek najbolji način stambenog zbrinjavanja, osobito mladih obitelji – istaknuo je gradonačelnik, ocijenivši pritom da je riječ o stanovima srednje i čak više kvalitete,  „a relativno jeftinijim u odnosu na ostale stanove na tržištu“.

Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad koji grade privatni građevinari i Grad.

– S kupnjom zemljišta, nakon obveznica, mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz sa istočne zaobilaznice, tako da će cijeli ovaj kvart biti rasterećen od prometnih gužvi. Štoviše, Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole, pa ćemo je prijaviti na europske projekte. Time ćemo cijeli ovaj dio grada razviti, odnosno imat će svu potrebnu infrastrukturu kakvu treba imati – najavio je Čehok.

Na njega se nadovezao Zoran Svetec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, objasnivši  da će u objektu B2 biti uređeno 56 stanova i 30 garaža.

– Veličina stanova imat će površinu od 63 do 98 metara četvornih. Građevinske radove izvodi varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadratnog metra iznosi 1285 eura. Završetak radova predviđa se u kolovozu 2022. godine – rekao je Svetec, napomenuvši da je interes za kupnju stanova već sada vrlo izražen.

Dodajmo da je Grad u pregovorima s HEP-om oko postavljanja dodatne sigurnosne ograde prema jednoj od najvećih visokonaponskih trafostanica u gradu, koja je smještena u neposrednoj blizini građevine B2.

Nastavite čitati