Povežite se s nama

Život i društvo

Podravski motivi 3. i 4. listopada manjeg obujma, no bogatijeg sadržaja!

Objavljeno:

- dana

U Koprivnici će se u subotu i nedjelju, 3. i 4. listopada, održati 26. Podravski motivi.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Motivi će se ove godine odvijati u manjem obimu, no bit će sadržajno bogatiji: s pečenim kostanjima, slasnim moštom, tikvama, gljivama i još ponekim novitetima, naravno uz dobro znane sadržaje – naivno slikarstvo, folklorne nastupe, antikvarijate, stare zanate, prodajnu izložbu kolača i ostale izlagače. Manifestacija Podravski motivi održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U Galeriji Koprivnica održat će se izložba „ONI I MI: Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“, dok se u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama organizira izložbu na temu Ivana Večenaja „Z onkraj Drave – mali čovjek velikih ideja“. Radno vrijeme navedenih galerija u subotu i nedjelju je od 10 do 14 sati.

Osim toga, u Galeriji “Ivan Večenaj” u Goli u subotu, 3. listopada, od 12 sati održat će se stručni skup uz 100. godišnjicu njegova rođenja. U Galeriji “Mijo Kovačić” u Koprivnici imat ćete pak prilike razgledati stalni postav Mije Kovačića. Na službenom otvorenju Motiva u 10.30 u subotu predat će se ključevi Grada naivnim slikarima, a nastupit će Folklorni ansambl Koprivnica, kao i Društvo “Naša djeca” Koprivnica uz recitiranje kajkavskih pjesama. Drugi dijelovi manifestacije uključuju Sajam naivne umjetnosti, Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, 12. Međunarodni susret dječjih folklornih grupa “U bakinom krilu”, nastupe KUD-ova i bendova te Puhačkog orkestra grada Koprivnice, “Jesenski pinklec” s predstavljanjem jesenskih plodova, prodajnu izložbu kolača udruga žena i drugo.

Službeno zatvaranje planirano je za nedjelju, 4. listopada, u 18.30, nakon čega ipak slijedi još i koncert koprivničke soul i jazz grupe Soul Sisters (od 19 do 20 sati). Organizator, Turistička zajednica Koprivnice, poziva sve posjetitelje da se ponašaju odgovorno te da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Organizator pridržava pravo izmjene i dopune programa.

Život i društvo

Arboretum Opeka i dvorac obitelji Bombelles uskoro u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U protekle tri i pol godine svjedočimo velikim ulaganjima i brojnim projektima na području Varaždinske županije, a jedan od njih, projekt u kojem su ujedinjeni Općina Vinica, Županija, Republika Hrvatska i Europska unija, je revitalizacija Arboretuma Opeka i obnova dvorca u Marčanu.

Podsjećamo, Arboretum Opeka zaštićena je prirodna vrijednost i jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije te jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u srednjoj Europi.

Krasi ga drveće iz cijelog svijeta staro i više od 150 godina, no u proteklih pola stoljeća nije zasađeno ni jedno drvo, a nekad velebni dvorac desetljećima je propadao.

Korak bliže revitalizaciji Arboretuma i obnovi dvorca je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za kojeg su osigurana značajna financijska sredstva iz Europske unije, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac ističe kako je, kad je riječ o natječaju, u tijeku prikupljanje ponuda.

– To se odnosi na uređenje građevinskog dijela i dovođenje čitave infrastrukture jer u ovom prostoru nema ničega, nema vode, struje, plina, mogućnosti grijanja ni hlađenja, to sve treba napraviti i pripremiti, a počet će i izgradnja trafostanice. Ima tu puno stvari koje treba posložiti, ali najvažnije je da ćemo sve to i napraviti kroz Centar kompetentnosti za koji smo se borili – kaže Kostanjevac.

I dodaje:

– Najviše zasluga sigurno ima premijer Andrej Plenković koji je donio odluku da  dobijemo taj Centar kompetentnosti, odnosno mogućnost trošenja europskih sredstava. Od velike pomoći bio je i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svakom trenutku bio poveznica između Općine i Županije prema Vladi. Moram reći i da je i suradnja sa županom Radimirom Čačićem bila odlična, stoga mu kao načelnik zahvaljujem – ističe.

Kostanjevac napominje i da je prva faza projekta završena te su odobrena sredstva u visini od čak 70 milijuna kuna.

– 30 milijuna je sad pred realizacijom, a za ostatak se priprema dokumentacija pa će opet biti raspisan natječaj, tako da će tih 70 milijuna biti potrošeno za uređenje  građevinskog i infrastrukturnog, ali i parkovnog dijela. Posla ima jako puno i doista će trebati brzo raditi da se ta sredstva iskoriste u određenim rokovima, no Vinica će nakon svega imati prekrasan Arboretum kakav je nekad bio, imat će prekrasan dvorac i brojne sadržaje te služiti za odgojno obrazovne potrebe, za kulturna događanja i sve ostale potrebe koje će se događati na području općine, županije, ali i države – naglašava vinički načelnik.

Da se o revitalizaciji Arboretuma Opeka i obnovi dvorca govori desetljećima, zna i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Zajedno s načelnikom nazočio sam brojnim razgovorima u Županiji, u ministarstvima, fondovima. Obišli smo čak i arboretume u susjednim državama, upijali iskustva, tražili dobre premijere na koji način revitalizirati arboretum. Takav angažman i predani rad bili su dobra podloga i rezultirali konačnim početkom ovog velikog projekta. Najbitnije je da se kreće, a kad se pokrene, siguran sam da neće stati na počecima, nego da ćemo to i završiti – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: u novom mandatu 13 vijećnika i načelnik bez zamjenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki u novom će sazivu imati 13 umjesto 15 vijećnika. Jedna je to od novih odredbi koje su usklađene s posljednjim zakonskim izmjenama te uvrštene u Statut Općine Trnovec Bartolovečki te Poslovnik Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog.

– Kako općina ima manje od 10.000 stanovnika, a prema posljednjim zakonskim izmjenama, imat će samo načelnika, bez zamjenika. Ako nastupe okolnosti zbog kojih je općinski načelnik onemogućen obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, zamjenjuje ga privremeni zamjenik kojeg općinski načelnik imenuje uz redova članova Općinskog vijeća. Ovu odluku općinski načelnik može promijeniti tijekom mandata – pojasnio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Usklađivanje sa zakonskim izmjenama određeno je i da se općinski načelnik može opozvati putem referenduma, a raspisivanje referenduma može predložiti 20 posto ukupnog broja birača upisanih u registar birača Općine ili dvije trećine članova Općinskog vijeća.

Također, u slučaju nastupa posebnih okolnosti sjednice Općinskog vijeća mogu se održavati elektroničkim putem.

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog donijelo je i izmjenu odluke o izborima članova vijeća mjesnih odbora na području Općine Trnovec Bartolovečki. Tako će mjesni odbori Trnovec 1 i Trnovec 2 imati po 7 članova, a mjesni odbori Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka po pet članova.

Vijeće je prihvatilo i odluku o nabavi namještaja i opreme za opremanje sobe dnevnog boravka djece u objektu Dječjeg vrtića „Zeko“ u Trnovcu u ukupnoj vrijednosti 57.275 kuna s PDV-om.

Nastavite čitati