Povežite se s nama

Život i društvo

Podrška projektu 24 krunice za 24 godine

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Kako bi predstavili svoj projekt 24 krunice za 24 godine predstavnici Moto kluba 4. gardijska brigada iz Splita i koordinatori projekta Ivica Runjić i Zlatko Borojević posjetili su Varaždinsku županiju, gdje ih je primio zamjenik župana  Alen Kišić.

Braniteljska karavana planira se u vremenu od 22. do 28. travnja 2015. godine, a cilj je projekta na poseban način pridonijeti i uveličati obilježavanje dana utemeljenja svih gardijskih postrojbi. Planirane aktivnosti ovog projekta obuhvaćaju povezivanje juga i istoka Hrvatske od Splita do Vukovara na način posjećivanja mjesta koja su od izuzetne važnosti za Domovinski rat i odavanje počasti hrvatskim braniteljima na prigodnim mjestima u hrvatskim gradovima. Varaždin će po prvi puta biti uvršten na rutu gradova koje posjećuje karavana branitelja-motociklista.

Suradnja brigada

Kišić je u ime Varaždinske županije podržao projekt u sklopu kojeg se planira održati i humanitarni koncert za nekoliko obitelji koje su u potrebi, a u tom dijelu Moto klub 4. gardijska surađivat će s varaždinskom Udrugom veterana 7. gardijske brigade – PUMA, čiji su predsjednik Robert Puja i tajnik Igor Tkalec također bili prisutni na sastanku.

– Varaždinska županija cijeni put koji je 4. gardijska prošla tijekom ratnih zbivanja. U ta ratna vremena kada je cijela Hrvatska bila jedinstvena upravo je 4. gardijska bila od iznimne važnosti za oslobođenje Hrvatske, a tada je, kao i sada u mirnodopsko vrijeme, vrlo dobro surađivala s našom varaždinskom 7. gardijskom brigadom Pumama. Uostalom, te dvije brigade su odigrale ključnu ulogu kod oslobođenja Knina i cijelog tog kraja. Zato nam je zadovoljstvo što su nas posjetili članovi Moto kluba 4. gardijska brigada koji su diljem zemlje poznati po svom radu i veseli nas što je Varaždin uvršten u popis hrvatskih gradova koje će posjetiti karavana, jer poznata je velika uloga ljudi iz ove županije tijekom Domovinskog rata – rekao je tom prigodom Kišić.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!