Povežite se s nama

Život i društvo

Podrška Stričaka: „Sretan sam što će oboljeli od cistične fibroze imati bolju zdravstvenu zaštitu“

Objavljeno:

- dana

– Gušenje u kašlju, iskašljavanje krvi, problemi s probavom i sinusima, otežano disanje te kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se borimo mi oboljeli. Uz to i muku mučimo s iscrpljujućim terapijama koje liječe samo simptome bolesti. Stoga, uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na Osnovnu listu HZZO-a, koji time postaju dostupni svim oboljelima, označava uistinu novo poglavlje u našim životima, inače podređenom učestalim hospitalizacijama. Nužnu terapiju moći ćemo uzimati kod kuće u obliku tableta što nam omogućuje da lakše planiramo svoju budućnost i da se na neki način riješimo straha od prerane smrti – izvijestio je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak župana Anđelka Stričaka.

Naime, početkom rujna Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uputilo je pozitivno mišljenje za stavljanje ovih lijekova na osnovnu listu, a trenutno se čeka odobrenje Upravnog vijeća HZZO-a, čija je sjednica održana u četvrtak, 23. rujna.

Ovi skupi lijekovi uvelike olakšavaju dnevnu rutinu oboljelih te većinski zamjenjuju dosadašnje terapije koje su uključivale uzimanje nekoliko desetaka lijekova i učestale hospitalizacije.

Tomislav Levak pojasnio je kako su sva tri lijeka za cističnu fibrozu od ovog proljeća postali dostupni i na europskom tržištu te kako će njihovo uvrštavanje na Osnovnu listu značajno poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Župan se i sam osobno uključio u kampanju „Kaftrio – udah života“, pokrenutu prije pet mjeseci, te podržao aktivnosti Udruge vezane uz borbu za uvrštavanje ovih revolucionarnih lijekova na Osnovnu listu.

– Drago mi je da je nakon kampanje i peticije koju je Udruga provela i samo Povjerenstvo HZZO-a pozitivno odreagiralo. Ova rijetka genetska, neizlječiva i progresivna bolest zbilja značajno utječe na kvalitetu života i sretan sam što će oboljeli imati bolju zdravstvenu zaštitu uz dostupnost ovih najsuvremenijih, dugoočekivanih lijekova – rekao je župan.

Život s ovom smrtonosnom bolesti karakterizira stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem, a oboljeli, da bi preživjeli, svaki dan od najmlađe dobi moraju obaviti četiri do šest inhalacija dnevno. Uz to, uzimaju gotovo trideset tableta na dan i strogo brinu o prehrani jer svako odstupanje dovodi do dodatne progresije bolesti te može završiti preranom smrću.

Prosječni životni vijek osoba oboljelih od cistične fibroze je između 30 i 40 godina, no lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se već neko vrijeme koriste diljem Europe, on se može značajno produžiti.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje