Povežite se s nama

Život i društvo

Podržite Matejinu eko-olovku Fabula iz koje mogu narasti biljke!

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA FINALISTICA PROJEKTA MOJ ZABA START

Ošiljite olovku i s otpacima nahranite svoje cvijeće. Upravo je to moguće s organskom olovkom pod nazivom “Fabula”, koju je osmislila mlada Varaždinka Mateja Kuhar. Na olovci i svojem brandu Zelenkapica i Vuč radi skoro dvije godine.

– Počelo je kao hobi, a sada mi je cilj da eko-poduzetništvo jednog dana bude moj život. Olovka “Fabula” je reciklirani proizvod kojeg izrađujem od taloga kave, ostataka čaja i otpadnih latica. Sirovinu nabavljam u kafićima i cvjećarnicama. Olovka ima dvije svrhe: ostacima od šiljenja možemo gnojiti biljke, a na vrh olovke su ukomponirane sjemenke superfoods biljaka, koje možemo posaditi kada potrošimo olovku – objašnjava Mateja.

Puno ideja

Eko-olovka ju je dovela među finaliste projekta Moj Zaba Start. Glasovanje je počelo prošli tjedan, a sve do 6. ožujka i vi možete dati dati glas Varaždinki, kao i drugim projektima u svakom od tri natječaja: Moja prilika za inovativne poduzetničke i start up projekte, Moja zelena zona za zeleno poduzetništvo i Moja kreativna crta za kreativnu industriju.

Finalisti koji u svakom od natječaja prikupe najveći broj glasova dobit će po 33.000 kuna. Uspije li pobijediti, za Mateju će biti novi vjetar u leđa. Diplomirala je na varaždinskom FOI-u, pokrenula je proces zaštite pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i puna je poslovnih ideja.

– Željela bih uložiti u razvoj opreme, ureda i laboratorija za razvoj eko-proizvoda, a i pokrenuti ekološko-edukativne projekte za prezentaciju olovke “Fabule” i branda “Zelenkapica i Vuč” školama i vrtićima. Naravno, za razvoj projekta potrebna su sredstva – kaže Mateja.

Djed – inspiracija

Na nju bi posebno ponosan bio njezin pokojni djed, koji je bio nogometaš, a potom financijski stručnjak u Varteksu. – On je također dio moje inspiracije za olovke. Često je pisao i računao, pa je imao puno olovaka, što je mene jako zanimalo. Za razliku od drugih djevojčica, ja sam skupljala olovke i pernice, a ljubav prema uredskom priboru do danas nije prestala – otkrila je Mateja.

Njezin projekt podržite na http://www.mojzabastart.hr/home/zs/finalisti/moja-zelena.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!