Dnevno u Hrvatskoj od koronavirusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva.

Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje – kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije, od najmanje tri koliko nam predviđaju liječnici.

U situaciji kakva jest snalazi se poduzetnica iz Varaždinskih Toplica Bernarda Cecelja, čije tvrtke zapošljavaju 250 zaposlenika.

– Proizvodnja nam je prepolovljena, dio radnika je na godišnjem, a dio radi na način da smo organizirali dvije smjene kako bi se osigurao što veći razmak između djelatnika i spriječila moguća zaraza. Smanjenje proizvodnje bilo je nužno jer 70 posto svega što proizvodimo ujedno i izvozimo, najviše u hotele diljem Europe, a naši kupci su zatvorili svoje objekte. Osim toga zatvorili smo prodajne salone, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Ne možemo robu otpremati na hrvatske otoke kod nas, a isto tako i trgovački centri nam ne uzimaju robu jer su i oni zatvoreni – opisala je trenutačno stanje u svojim tvrtkama poduzetnica Bernarda Cecelja.

Najavljuje da će za tvrtku Bernarda Nova koja u cijelosti miruje uzeti subvencije od države, dok će razliku do punog iznosa plaća svih radnika nadopuniti iz vlastiti rezervi, kako ne bi bilo nikakvih rezanja prihoda za zaposlenike u ovom trenutku. Tvrtka Bernarda koja radi smanjenim kapacitetima isplatit će i pune osobne dohotke, ali će se tek vidjeti koliko će se trenutačno poslovanje smanjiti u svom prometu, zbog čega će se tražiti i pomoć države.

Svakako nam predstoje izazovna vremena, jasna je poduzetnica Bernarda Cecelja.

– I ova kriza će proći, moramo štedjeti na svakom koraku te kako volim reći – pokriti se onoliko koliko nam je poplun širok. Sigurno ćemo još dugo osjećati posljedice nastale situacije, no moramo se nekako organizirati. Koristit ćemo godišnje odmore, a kasnije ako neće ići drukčije idemo svi na minimalac. Uprava se odrekla svojih plaća, od banaka tražimo moratorij na otplatu kredita, a kasnije ćemo vidjeti hoćemo li ići na nove kredite. Tu moramo isto biti oprezni budući da već imamo kredite koji će nam dolaziti na naplatu. Moramo razmišljati pozitivno, raditi moramo, a nadam se da će se za nekoliko mjeseci stanje poboljšati – razmišljanja su poduzetnice Bernarde Cecelja koja upošljava više od 250 djelatnika, kojima nije smanjivala plaću, ni zatvarala radna mjesta unatoč pandemiji i stanju u gospodarstvu.

Komentari

Komentara