Povežite se s nama

U fokusu

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu u 2019. godini povećali dobit za 104 %

Objavljeno:

- dana

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, u 2019. godini, poslovao je 2091 poduzetnik s 20.780 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 3,8 %, u odnosu na 2018. godinu, objavila je FINA.

S ostvarenih 15,2 milijarde kuna ukupnih prihoda u 2019. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije je 54,4 %. Za usporedbu, to još nije na razini 2008. godine kada su varaždinski poduzetnici ostvarili gotovo 17 milijardi kuna ukupnih prihoda.

U 2019. godini ostvaren je pozitivan financijski rezultat u iznosu od 487,6 milijuna kuna, što je 104 više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2018. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2019. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,4 %, u broju zaposlenih 47,6%, u ukupnim prihodima 54,4 %, u ukupnim rashodima 54,8 %, u dobiti razdoblja 46,8 % i u gubitku razdoblja 49,2 %. U usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama, poduzetnici Varaždina su peti po broju zaposlenih i ukupnim prihodima, osmi po broju poduzetnika i deveti prema neto dobiti.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, prema ukupnim prihodima u 2019. godini, prva je Vindija d.d. s 1.108 zaposlenih i nešto manje od 3 milijarde kuna (10,7 % ukupnih prihoda poduzetnika županije). Koka d.d. je na drugom mjestu s 1,3 milijarde kuna ukupnih prihoda i 1486 zaposlenih, po čemu je ovo društvo na prvom mjestu.

Najveću dobit razdoblja ostvarilo je GUMIIMPEX-GRP d.o.o., u iznosu od 33,5 milijuna kuna.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati