Povežite se s nama

Život i društvo

Poduzetnici u Vidovcu imaju posebne pogodnosti za ulaganje

Objavljeno:

- dana

Već prije nekoliko godina Općina Vidovec je krenula u razvoj poduzetništva nuđenjem posebnih mjera koje će im olakšati poslovanje.

Tako je već nekoliko godina na snazi odluka o nultoj stopi komunalnog doprinosa za sve ulagače koji grade poslovne objekte, a obuhvaća poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova.

Ovih dana donešena je još jedna odluka koja ide u tom smjeru, a to je da se svi koji otvore poduzeća, obrte ili OPG, oslobađaju plaćanja komunalne naknade u prvoj godini poslovanja. Također, općina sufinancira i kamate na kredite poduzetnicima u suradnji sa Županijom.

– Mi se vodimo logikom da ulagačima na sve moguće načine olakšamo poslovanje, posebno na početku poslovnog ulaganja. Ne trebamo ih odmah opteretiti raznim davanjima već im pružiti mogućnost razvoja i zapošljavanja novih ljudi, a sve će se to nakon nekoliko godina višestruko vratiti u općinu. U tijeku je poduzimanje niza aktivnosti da se poduzetnicima približe mogućnosti korištenja EU fondova, a ujedno stvaramo uvjete da naši poduzetnici mogu biti konkurentni na tržištu Europske unije. Stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja želimo zadržati postojeće poduzetnike, ali i privući nove ulagače na područje naše općine. Želimo da naš moto “Vidovec tu želim živjeti” ne ostane samo na papiru – napominje općinski načelnik Bruno Hranić.

Osim ovih mjera, Općina je pri kraju ishođenja građevinskih dozvola za komunalnu infrastrukturu u novoj stambeno-poslovnoj zoni koja će potaknuti ostanak mladih obitelji u općini i razvoj poduzetništva. Posebno za tu zonu općina je vlastitim sredstvima financirala i izradu Urbanističkog plana uređenja (UPU) kao i izradu projektne dokumentacije, a to je bio preduvjet za stvaranje nove poslovno-stambene zone.

Život i društvo

Više od 34 % učenika nastavu sluša online, stoga i Prva gimnazija Varaždin prelazi na “Model C”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

prva gimnazija varaždin

Školama koje nastavu slušaju online priključuje se i Prva gimnazija Varaždin.

Naime, zbog pojave koronavirusa unazad par dana gotovo svakodnevno pristižu informacije o školama i ustanovama koje mijenjaju dosadašnji model izvođenja nastave na online model.

Potonja se „priključila“ i Prva gimnazija Varaždin, uz Srednju strukovnu školu, Medicinsku školu Varaždin te nekoliko osnovnih škola diljem grada i županije.

– U Prvoj gimnaziji Varaždin 34 % učenika nastavu sluša online, a u obradi su još neki razredi, dok 8 % nastavnika ne može raditi u školi. Zbog toga do 28. siječnja prelazimo na Model C u nadi da ćemo se 31. siječnja normalno vratiti u školu, kad se situacija malo smiri. Sve informacije proslijeđene su učenicima, nastavnicima, Vijeću roditelja – poručuju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: objavljeni su rezultati Međunarodne izložbe vina “Vincekovo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

vincekovo ludbreg

Međunarodnom izložbom vina, koja od 2020. godine nosi naziv Vincekovo, ludbreški vinogradari i vinari obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to da zainteresirani vinogradari i vinari iz Hrvatske, ali i inozemstva pošalju svoje uzorke mladih vina na ocjenjivanje i provjere njihovu kvalitetu.

Prikupljanje uzoraka ove je godine bilo organizirano drugog vikenda u siječnju u Hotelu Crnković. Prikupljeno je 474 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Najzastupljenije sorte bile su graševina (105), mješavina bijelih sorata (100) i rajnski rizling (51).

Ocjenjivanje je održano 12., 13. i 14. siječnja, a uzorke je ocjenjivalo 15 ocjenjivača svrstanih u tri komisije od po pet degustatora.

– Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana. Ova metoda primjenjuje se u Hrvatskoj za ocjenjivanje vina prije stavljanja u promet te na svim značajnijim ocjenjivanjima vina, kako u nas tako i u Europi. To omogućuje proizvođačima bolju usporedbu ocijenjenih vina s odličjima postignutim na drugim ocjenjivanjima na koja prijavljuju svoja vina – pojasnili su iz udruge “Trsek”.

Dugogodišnja predsjednica ocjenjivanja u Ludbregu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec je zbog bolesti „dirigentsku palicu Vincekovo“ predala dr. sc. Ivani Puhelek koja će od ove godine biti predsjednica ocjenjivanja.

Uz nju u ocjenjivanju su sudjelovali dopredsjednik dipl.ing. Miroslav Matovinović, dopredsjednik dipl. ing. Marijan Čižmešija, tajnik i zapisničar Mladen Matijašec, dipl. ing. Dunja Mežnarić, mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, dipl. ing. Vedran Plichta, dipl. ing. Gordana Bosankić, dipl. ing. Franjo Majnarić, dipl.ing. Zdenko Ivanković, dr.sc. Mirela Osrečak, dipl. ing. Robert Brkić, dipl.ing. Ivana Rendulić, dipl.ing. Slobodan Vili, dipl.ing. Marija Kuščar, dipl.ing. Vesna Bakota, doc.dr.sc Marin Mihaljević Žulj, dr.sc. Ivana Vladimira Petric, dipl.ing. Hrvoje August te Siniša Lasan, trostruki hrvatski sommelier prvak i sudac na Decanteru, ujedno i „selektor“ vina Varaždinske županije za prestižno svjetsko natjecanje Decanter, na kojem vinari Varaždinske županije ostvaruju odlične rezultate.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljeno je 98 “Zlatnih trseka” koji su postigli 82 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 255 uzoraka vina (raspon 77 do 81 bod ), “Brončani trsek” dobiva 77 uzoraka vina (raspon 72 do 76 boda), dok priznanje dobiva 8 vina (raspon 61 do 71 bod ). Eliminiranih vina s manje od 61 osvojenog boda bilo je 36, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr.

Kod izbora za najbolje ocijenjeno mlado crno vino između tri uzorka izabrano je vino sorte Cabernet sauvignon (uzorak br. 462) sa 86 bodova, dok je kod bijelih izabrano Mješavina bijelih sorata (uzorak br. 209) sa 86 bodova.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa i aktualne mjere, organizatori su odlučili izložbu održati u nešto skromnijem tonu.

– Prošle godine izložba nije organizirana zbog problema s pandemijom, a na izložbi 2020. ocjenjena su bila 543 uzorka. Ove godine planiramo u  Hotelu Crnković, 28. siječnja, održati  podjelu samo zlatom nagrađenih sudionika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz COVID potvrde. – istaknuo je Krešimir Horvat, predsjednik Udruge Trsek.

Dodajmo da Udruga „Trsek“ ovu izložbu organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje