Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“, ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 54 milijuna kuna.

Do sada su u sklopu IKT 2 Poziva donesene 679 Odluke o financiranju ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 256 milijuna kuna.

Od 168 Odluka čak 13 Odluka odnosi se na razvoj i nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja u poduzećima Varaždinske i Međimurske županije.

Iz Međimurske županije dobitnici su poduzeća: Međimurje IPC, Muraplast, Elektroinstalateri, Nord-ING, Mega drvo, Inpirio, Rudi-express i Printex, dok su iz Varaždinske županije dobitnici: Poliklinika Galeković, Fanon, Preventa,  Ibo metal i Itas provomajska d.d. tvornica alatnih strojeva.

– Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 31 poziv na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 7 milijardi kuna, od čega su 22 poziva, u vrijednosti gotovo 6 milijardi kuna, namijenjeni direktno poduzetnicima, dok su ostali usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture i stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja. Do sada smo sufinancirali ukupno 4.039 projekata kojima je dodijeljeno 4,7 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati oko 9,1 milijardi kuna investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, sufinanciranjem ćemo sačuvati ili otvoriti više od 10.000 radnih mjesta – istaknuo je ministar Horvat.

– Za naš IKT projekt dobili smo 770.000 bespovratnih sredstava, a omogućit će nam pouzdane IKT alate koji će nam povezati i optimizirati poslovne procese, zbližiti ljude, pomoći im u rješavanju svakodnevnih zadataka te općenito podići konkurentnost poduzeća – istaknuo je Davor Ujlaki, direktor poduzeća Muraplast iz Kotoribe.

– Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima i uvođenjem najsuvremenijih IKT rješenja povećava se naš udio na hrvatskom tržištu. Da bismo postali konkurentniji i zadovoljili potražnju pacijenata iz EU, projektom je planirana nabava 3D printera za metal i digitalizaciju svih poslovnih procesa u dentalnom laboratoriju te povezivanje s digitaliziranim procesima snimanja u ordinaciji – istaknuo je Josip Galeković, vlasnik Poliklinike Galeković iz Vinice.

Poduzetnici iz Varaždinske županije i Međimurske županije od 2015. godine do sada povukli su gotovo 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta financiran je u tom razdoblju sveukupno 276 projekata za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ulaganje u proizvodnu tehnologiju, poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije i drugo.

Komentari

Komentara