Povežite se s nama

U fokusu

“Poduzetništvo – moj izbor”

Objavljeno:

- dana

PODUZETNICI

Srednjoškolci i profesionalci zajedno su se u Novom Marofu bavili temom poduzetništva na prvom Sajmu poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, realiziranog u sklopu projekta „Poduzetništvo-moj izbor“, kojeg provodi Srednja škola Novi Marof.

Prvi sajam održan je zahvaljujući tome što je Srednjoj školi Novi Marof u okviru natječaja „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odobren projekt „Poduzetništvo – moj izbor“. Održano je i natjecanje učenika u brendiranju i izradi suvenira regije iz ekološki prihvatljivih materijala.

Motivacijska tribina

Projekt “Poduzetništvo-moj izbor”, vrijedan je 147 tisuća kuna, sufinanciranih od strane Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu, provodi Srednja škola Novi Marof u trajanju od devet mjeseci. Projektom se želi potaknuti poduzetnička kultura u zajednici i razviti pozitivan odnos prema cjeloživotnom učenju u području poduzetništva.
Na dvodnevnom sajmu, održanom u sklopu projekta, okupilo se preko 30 izlagača, većinom poduzetnika i obrazovnih ustanova. Organizirana je i motivacijska tribina te okrugli stol o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju, na kojemu su, osim domaćina – ravnateljice škole i gradonačelnika Siniše Jenkača, sudjelovali i sudionici sajma i predstavnici okolnih lokalnih samouprava i Varaždinske županije.

Iskustvo obrtnika

Moderator tribine bio je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.
Odabrani su obrtnici kroz vlastita iskustva iskustvima iz svog života i rada, objasnili kako su kroz formalno obrazovanje, neformalno i informalno tj. cjeloživotno učenje, započinjali svoj poduzetnički posao, kako su ga gradili, koliko im je učenje bilo potrebno da bi opstali u poslu ili ga razvijali. Poruka koju su obrtnici na motivacijskoj tribini mladima uputili, bila je da bez stalnog učenja i stjecanja novih znanja i kompetencija, nema opstanka na tržištu, nema uspješnih poduzetnika, ni razvoja gospodarstva i društva u cjelini.

Ohrabrili su svoje mlade buduće kolege da uđu u svijet poduzetništva, da budu hrabri, odvažni, ali i dobro pripremljeni i spremni na ulaganja u sebe, na kontinurano cjeloživotno učenje.

 

Motivacijska tribina o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju

– Uz formalno učenje, očito je da je neformalno obrazovanje sve rasprostranjeniji i prisutniji oblik učenja i obrazovanja te da je postalo potreba i neophodnost modernog, poslovnog življenja, rada i djelovanja. Neformalnim obrazovanjem šire se spoznajne mogućnosti, proširuju i dograđuju postojeća znanja i vještine stečene kroz formalno obrazovanje te usvajaju ona znanja, sposobnosti i vještine s kojima se tijekom formalnog obrazovanja nije susretalo, rekao je sudionicima motivacijske tribine moderator Mario Milak. Neformalno obrazovanje za jedan od ciljeva ima upravo to da svakog pojedinca učini ozbiljnim kandidatom na tržištu radne snage. Broj ukupnih korisnika Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2015. godini do 01.10.2015. godine je 30.916 osoba. – Brze promjene na tržištu rada, starenje stanovništva i sve izraženija globalna konkurencija ukazuju na potrebu korištenja svih dostupnih znanja i vještina-bez obzira na to gdje ih je pojedinac stekao. 

 

Neformalnim obrazovanjem šire se spoznajne mogućnosti, proširuju i dograđuju postojeća znanja i vještine stečene kroz formalno obrazovanje. Neformalno obrazovanje za jedan od ciljeva ima upravo to da svakog pojedinca učini ozbiljnim kandidatom na tržištu radne snage.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje