Povežite se s nama

Život i društvo

Podzemlja Ivanščice i Ravne gore kriju velike zalihe pitke vode koju “truje” odbačeni otpad

Objavljeno:

- dana

Daleko od ljudskih očiju, u podzemlju Ivanščice i Ravne gore krije se velika zaliha pitke vode ali i odbačeni otpad – jedna od najvećih prijetnji zalihama podzemne pitke vode u Varaždinskoj županiji, istaknuto je 13. listopada na predavanju koje je u Županijskoj palači u Varaždinu organizirala Speleološka udruga „Kraševski zviri“ u suradnji s Javnom ustanovom PRIRODA Varaždinske županije.

Naime, krš u Hrvatskoj zauzima preko 50 % ukupne površine kopna, od čega mali, ali važan dio pripada i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na području Varaždinske županije okršeni su dijelovi planinskih masiva Ivanščice, Ravne gore, Kalnika te Varaždinsko-topličkog gorja. Najveći broj speleoloških objekata nalazi se na Ravnoj gori koja je i najokršenija, nakon čega slijedi Ivanščica.

Sudionike predavanja je na početku pozdravila Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove, a zatim su o provedenim istraživanjima speleoloških objekata (špilja i jama) na području Ivanščice i Ravne gore u Varaždinskoj županiji, govorile Vinka Dubovečak i Valentina Kraš, predstavnice Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca.

Speleološka udruga „Kraševski zviri“ iz Ivanca djeluje već više od 13 godina i aktivna je članica Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Uz aktivnosti na popularizaciji speleologije, provođenju znanstvenih i stručnih istraživanja, udruga je aktivna i u organizaciji speleoloških tečajeva, radionica i škola, kao i u provođenju akcija čišćenja onečišćenih speleoloških objekata, te time značajno doprinosi zaštiti prirode Varaždinske županije.

Pojedini speleološki objekti s područja Varaždinske županije, poput Cerjanske špilje, Zdenca pri Ciglaru i Špilje pod Špicom uključeni su i u Ekološku mrežu Natura 2000, dok su špilje Vindija i Mačkova pećina ujedno i zaštićeni paleontološki spomenici prirode te kulturno dobro Republike Hrvatske.

Odlaganje otpada u podzemlje raširena je praksa koja ugrožava zalihe podzemne pitke vode, ali i svjetski jedinstvenu špiljsku faunu. Brojnost onečišćenih speleoloških objekata, kao i složenost njihove sanacije danas predstavljaju veliki problem. Radom speleoloških udruga postignut je značajan napredak u prepoznavanju ovog problema, kao i u organiziranom pristupu zaštiti krškog podzemlja na svim razinama. Važna karika u očuvanju podzemne geobaštine je i edukacija šire i stručne javnosti, čemu značajno doprinosi i ovo predavanje.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje