Povežite se s nama

Međimurje

Svjetski dan poezije u Graditeljskoj školi u Čakovcu: “Poezija je stvarnije i korisnije ime života!”

poezija

Objavljeno:

- dana

Od 1999. godine prvog dana proljeća, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan poezije. Ustanovio ga je UNESCO, a ove je godine prvi put održan i u Graditeljskoj školi u Čakovcu, gdje je poprimio oblik medijskog projekta s brojnim sastavnicama.

Organizatori projekta čiji je puni naziv „Svjetski dan poezije: Pjesma kao dom i potomstvo“ bili su medijski tehničari iz 3. d razreda te škole, a inicijatorice profesorice Emilija Kovač i Ljiljana Ille. U Hrvatskoj taj dan nosi posebnu konotaciju – to je datum rođenja velikoga hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Već više od 50 godina njemu u čast održava se manifestacija „Goranovo proljeće“. Ona simbolizira novi početak, buđenje i život u obliku poetskog izraza.

Slasni stihovi

U završnom programu su sudjelovali učenici i nastavnici Graditeljske škole i Učeničkog doma, učenici III. osnovne škole Čakovec, starija skupina Dječjeg vrtića „Žibeki“ i nekoliko međimurskih pjesnika. Održano je šest radionica: „Čitajmo svi, veliki i mali“, „Ilustrirana poezija“, „Video poezija“, „Uglazbimo poeziju“, „Poezija kao strip“ i „Rađanje pjesme“. Potom je u prigodno uređenom predvorju škole uslijedio poetski recital.

Aktivnosti su započele rano ujutro akcijom „Slasni stihovi“. Učenici su recitirali stihove i za nagradu dobili kolač i kavu ili čaj. Djeca iz Dječjeg vrtića „Žibeki“ sudjelovala su u radionici „Ilustrirana poezija“, čiji su voditelji bili profesori Lucija Berdin i Andrija Večenaj. Zadatak im je bio oslikati pjesmu Grigora Viteza „Kako živi Antuntun“.

Pjesme i zagonetke

Učenici Graditeljske škole Rea Preksavec, Stella Rojko, Paulina Topolko, Ema Šiptar, Luka Škvorc, Petra Keljar i Veronika Zrna mališanima su pročitali nekoliko pjesama i postavljali zagonetke. Time je ostvaren i projekt Društva „Naša djeca“ „Čitajmo svi, veliki i mali“, koji u Graditeljskoj školi vode profesorice Romina Fic i Darja Šupljika. Radionicu „Rađanje pjesme“, unutar koje su nastali zanimljivi literarni radovi, vodili su književnik Ivan Kutnjak i profesorica Emilija Kovač, a radionicu „Video poezija“ Ivan Čondor i Ljiljana Ille. Njihova je zadaća bila izrada videospota za odabranu pjesmu.

„Uglazbimo poeziju“ naziv je radionice koju su vodili profesorica Martina Pongrac i bivši profesor škole domaćina, pjesnik Vladimir Mihaljević. Zajedničkim trudom voditelja i učenika nastala je pjesma koju su predstavili na završnom programu. Profesor i akademski slikar Krešimir Hlebec vodio je radionicu „Poezija kao strip“. Njihov zadatak uključivao je oslikavanje učeničkih pjesama koje su pristigle na interni literarni natječaj škole.

Ti su radovi kasnije izloženi u predvorju škole. Najzanimljivijom pjesmom s natječaja jednoglasno je proglašen rad Marije Dombaj iz 3. c razreda „Budi moj vjetar“.

poezija

U popodnevnim satima upriličen je recital u kojem su sudjelovale nastavnice hrvatskog jezika Emilija Kovač, koja je pročitala svoju autorsku pjesmu, Mirela Polgar-Kunčić, Darja Šupljika, Tatjana Novak i Tamara Oletić, knjižničarka Romina Fic, učenice Marija Dombaj i Ivana Radiković, kao i profesor Aleksandar Roža te pisac Božidar Glavina, koji su također pročitali po pjesmu iz svog opusa. Program je i u jutarnjoj i u popodnevnoj smjeni vodila učenica Zita Treščec, učenica 2. d razreda.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje