Povežite se s nama

Međimurje

Pogled na Varaždin i FOI iz stratosfere!

Objavljeno:

- dana

PODVIG

Četvrtak, 11. lipnja, bio je običan dan za mnoge od nas, ali velik za studente i asistente, odnosno mentore u projektu StratoberryPI Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Naime, tog su dana članovi Laboratorija za otvorene sustave i sigurnost FOI-ja iz Meteorološko-aerološkog opservatorija u Maksimiru pustili sondu u Zemljinu atmosferu.

Ušla u stratosferu

Puštanje sonde, koja je bila “zakačena” za meteorološki balon, obavljeno je uz pomoć stručnjaka osposobljenih za rukovanje vodikom iz Državnog hidrometeorološkog zavoda uz sve potrebne dozvole nadležnih državnih tijela.

– FOI-jeva sonda dostigla je visinu nešto višu od dvadeset kilometara, čime je zakoračila duboko u Zemljinu stratosferu. Bila je opremljena s dvije kamere, GPS-om, GSM-om, senzorom temperature, vlage i tlaka, ugrađenim računalom RaspberryPi te još nekoliko komponenata. Tom prigodom zabilježila je nekoliko zanimljivih fotografija Zemlje, ali i svemira – izvjestili su s FOI-ja.

FOI-jeva sonda zakoračila je duboko u Zemljinu stratosferu

Time što je sonda zakoračila duboko u Zemljinu stratosferu postigla je svoj cilj.

Naime, balon je pušten u sklopu projekta StratoberryPI, kojem je cilj bio doseći stratosferu s ugrađenim računalom, zabilježiti nekoliko fotografija te testirati COTS komponente u ekstremnim uvjetima i izraditi softver s mogućnošću oporavka od kritičnih pogrešaka.

Na ovom projektu su sudjelovali studenti Tin Fišter, Josip Lisec i Krunoslav Domić te asistenti Ivan Švogor i Tonimir Kišasondi kao mentori.

Inače, stratosfera je drugi sloj od ukupno pet slojeva atmosfere podijeljene po temperaturi, a prostire se od 18 do 50 kilometara iznad Zemljine površine.

Za projekt 1,3 milijuna kuna stiglo iz Europe

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Riječ je o ugovoru za financiranje projekta “Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije”, čiji je nositelj Sveučilište

Sjever, ukupnog iznosa od 1,3 milijuna kuna.
Cilj projekta je urediti sustav kvalifikacija u području multimedije, a partner Sveučilištu Sjever je Visoko učilište Algebra.
 
Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, a rezultat će biti definiranje i usklađivanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije i s njima povezanih programa s potrebama i trendovima ove brzorastuće industrije, kao i usklađivanje i izravno povezivanje s Europskim kvalifikacijskim okvirom.  Naime, područje multimedije je vrlo popularno u Hrvatskoj i Europi te stalno postoji potreba za stručnjacima tog profila. Realizacijom ovog projekta otvorit će se nove mogućnosti za studente u smislu mobilnosti te domaćeg kao i međunarodnog priznavanja njihovih kvalifikacija.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje