Povežite se s nama

Život i društvo

Pogledajte kako izgleda “Otvoreni proračun” Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

DRUGAČIJI UVID U PRORAČUN

Zanima li Vas odakle dolazi novac u Varaždinsku županiju, na što se sve troši, koliko se ulaže u zdravstvo ili koji se programi financiraju? Od sada ste u mogućnosti dobiti odgovore na ta pitanja putem aplikacije “Otvoreni proračun”.

Pomoću “Otvorenog proračuna” svi zainteresirani građani mogu na jednostavan i čitljiv način vidjeti podatke o županjskom proračunu te o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Iz aplikacije je moguće iščitati kako najviše novaca, točnije 119 milijuna i 360 tisuća kuna, Varaždinska županija prima od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna. Prihodi iz poreza iznose nešto više od 71 milijun kuna, a 41 milijun i 839 tisuća kuna pomoći dolazi iz Državnog proračuna.

Čak 118 milijuna i 431 tisuća kuna odlazi na razne materijalne rashode, a što se tiče upravnih tijela, naviše se izdvaja za prosvjetu, kulturu i sport čija sredstva iznose 121 milijun i 608 tisuća kuna.

Analizirajući programe koje Varaždinska županija financira, najmanje sredstava odlazi na programe vezane uz sport i rekreaciju, 450.769 kuna, i na programe vezane uz kulturu gdje je izdvojeno 808 tisuća kuna.

Na istraživanje i razvoj obrazovanja u ovoj godini odlazi 25 milijuna i 691 tisuća kuna, a u izgradnju objekata u zdravstvu i zdravstvenu opremu predviđeno je 12 milijuna i 138 tisuća kuna.

Na monitoring i održavanje odlagališta otpada predviđeno je 265 tisuća kuna, a na gospodarenje otpadom 462 tisuće kuna.

Ciljevi aplikacije

Jedan od ciljeva aplikacije je da sve hrvatske županije na sjedinjen način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim kategorijama. Također, ovom aplikacijom želi se omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama.

Podaci su prikazani grafički i pomoću tablica, a na korisniku je da odabere željeno pitanje, od ponuđenih devetnaest. Svi proračunski podaci koji se pregledavaju mogu se besplatno preuzeti.

“Otvoreni proračun” izradila je Hrvatska zajednica županija, a sve kako bi se podigla transparentnost županijskih proračunskih podataka na novu razinu.

Ovdje možete pogledati kako izgleda proračun za Varaždinsku županiju, ali i ostale koje Vas zanimaju.

 

Izvor: ILUSTRACIJA/datasimplified.com
Foto:

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!