Povežite se s nama

Život i društvo

Pogledajte kako izgleda “Otvoreni proračun” Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

DRUGAČIJI UVID U PRORAČUN

Zanima li Vas odakle dolazi novac u Varaždinsku županiju, na što se sve troši, koliko se ulaže u zdravstvo ili koji se programi financiraju? Od sada ste u mogućnosti dobiti odgovore na ta pitanja putem aplikacije “Otvoreni proračun”.

Pomoću “Otvorenog proračuna” svi zainteresirani građani mogu na jednostavan i čitljiv način vidjeti podatke o županjskom proračunu te o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Iz aplikacije je moguće iščitati kako najviše novaca, točnije 119 milijuna i 360 tisuća kuna, Varaždinska županija prima od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna. Prihodi iz poreza iznose nešto više od 71 milijun kuna, a 41 milijun i 839 tisuća kuna pomoći dolazi iz Državnog proračuna.

Čak 118 milijuna i 431 tisuća kuna odlazi na razne materijalne rashode, a što se tiče upravnih tijela, naviše se izdvaja za prosvjetu, kulturu i sport čija sredstva iznose 121 milijun i 608 tisuća kuna.

Analizirajući programe koje Varaždinska županija financira, najmanje sredstava odlazi na programe vezane uz sport i rekreaciju, 450.769 kuna, i na programe vezane uz kulturu gdje je izdvojeno 808 tisuća kuna.

Na istraživanje i razvoj obrazovanja u ovoj godini odlazi 25 milijuna i 691 tisuća kuna, a u izgradnju objekata u zdravstvu i zdravstvenu opremu predviđeno je 12 milijuna i 138 tisuća kuna.

Na monitoring i održavanje odlagališta otpada predviđeno je 265 tisuća kuna, a na gospodarenje otpadom 462 tisuće kuna.

Ciljevi aplikacije

Jedan od ciljeva aplikacije je da sve hrvatske županije na sjedinjen način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim kategorijama. Također, ovom aplikacijom želi se omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama.

Podaci su prikazani grafički i pomoću tablica, a na korisniku je da odabere željeno pitanje, od ponuđenih devetnaest. Svi proračunski podaci koji se pregledavaju mogu se besplatno preuzeti.

“Otvoreni proračun” izradila je Hrvatska zajednica županija, a sve kako bi se podigla transparentnost županijskih proračunskih podataka na novu razinu.

Ovdje možete pogledati kako izgleda proračun za Varaždinsku županiju, ali i ostale koje Vas zanimaju.

 

Izvor: ILUSTRACIJA/datasimplified.com
Foto:

Život i društvo

Općina Maruševec organizira izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec u suradnji s poduzećem Poljodom Ivanec organizira dopunsku izobrazbu za održivu uporabu pesticida, za osobe koje su odslušale redovnu nastavu održive uporabe pesticida iz osnovne izobrazbe i imaju položen ispit.

Putem navedene izobrazbe osigurat će se održiva uporaba pesticida te smanjiti rizik i učinak uporabe na zdravlje ljudi i okoliš, ali i potaknuti postupci integrirane zaštite bilja.

Dopunska izobrazba u trajanju od pet školskih sati održat će se u subotu, 13. ožujka, u dvorani Općine Maruševec, Maruševec 6.

U cilju pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, formirat će se manje grupe polaznika.

Svoje mjesto rezervirajte na brojeve telefona 042-782-064 i 098-372-875.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proračun za 2021. godinu Općine Petrijanec iznosi 21.281.300 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec u prosincu prošle godine jednoglasno je izglasan je proračun za 2021. godini koji će iznositi 21.281.300 kuna.

Proračun je i ove godine okrenut realizaciji konkretnih projekata s ciljem povećanja standarda života na području općine. 

U narednoj je godini cilj održati stabilnost proračuna Općine, kao i izvršenje svih planiranih investicija. Rashodi su planirani u skladu s proračunskim mogućnostima, a odnose se najvećim dijelom na poboljšanje komunalne infrastrukture, zadržavanje dostignutih standarda te svih kvalitetnih projekta i aktivnosti u okviru programa predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Također, zadržat će se gotovo svi standardi i prava u okviru socijalne i zdravstvene zaštite stanovništva te osigurati sredstva za kapitalne investicije, kao i dovršetak ranije započetih.

Konkretno, i u 2021. godini Općina Petrijanec nastavit će sa stipendiranjem učenika i studenata te sufinanciranjem produženog boravka u Osnovnoj školi Petrijanec, programa škole plivanja, kao i raznih natjecanja. Također, tu su i dječji darovi, nabavka školskog pribora, za učenike OŠ Petrijanec, prijevoz učenika, pomoć za podmirivanje troškova školske prehrane i posebnog predškolskog programa.

Rekordna godina u kojoj su bili realizirani svi programi i u kojoj je ostvaren najveći proračun općine u povijesti bila je 2019. godina.

– U 2020. godini unatoč korona krizi nismo zanemarili projekte i programe koje smo imali ugovorene a sve ono što smo planirali, doduše uz manje poteškoće smo realizirali. Pred nama je izgleda još jedna izazovna godina, ali ako je suditi po njenom samom početku i u ovoj godini realizirati ćemo brojne projekte – istaknuo je načelnik Željko Posavec.

Godinu je Općina započela nastavkom Aglomeracije, projektom kojim će se osigurati kanalizacijska mreža u svim našim naseljima, rekonstrukcijom Trga u Petrijancu, a uskoro započinje s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta.

– Veseli nas što su nam i početkom ove godine odobreni neki novi projekti – rekao je načelnik Posavec, naglasivši na kraju da sve što su napravili, napravili su za ljude, za svoje građane koji su uvijek na prvom mjestu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!