Povežite se s nama

Život i društvo

Pogledajte kako izgleda “Otvoreni proračun” Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

DRUGAČIJI UVID U PRORAČUN

Zanima li Vas odakle dolazi novac u Varaždinsku županiju, na što se sve troši, koliko se ulaže u zdravstvo ili koji se programi financiraju? Od sada ste u mogućnosti dobiti odgovore na ta pitanja putem aplikacije “Otvoreni proračun”.

Pomoću “Otvorenog proračuna” svi zainteresirani građani mogu na jednostavan i čitljiv način vidjeti podatke o županjskom proračunu te o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Iz aplikacije je moguće iščitati kako najviše novaca, točnije 119 milijuna i 360 tisuća kuna, Varaždinska županija prima od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna. Prihodi iz poreza iznose nešto više od 71 milijun kuna, a 41 milijun i 839 tisuća kuna pomoći dolazi iz Državnog proračuna.

Čak 118 milijuna i 431 tisuća kuna odlazi na razne materijalne rashode, a što se tiče upravnih tijela, naviše se izdvaja za prosvjetu, kulturu i sport čija sredstva iznose 121 milijun i 608 tisuća kuna.

Analizirajući programe koje Varaždinska županija financira, najmanje sredstava odlazi na programe vezane uz sport i rekreaciju, 450.769 kuna, i na programe vezane uz kulturu gdje je izdvojeno 808 tisuća kuna.

Na istraživanje i razvoj obrazovanja u ovoj godini odlazi 25 milijuna i 691 tisuća kuna, a u izgradnju objekata u zdravstvu i zdravstvenu opremu predviđeno je 12 milijuna i 138 tisuća kuna.

Na monitoring i održavanje odlagališta otpada predviđeno je 265 tisuća kuna, a na gospodarenje otpadom 462 tisuće kuna.

Ciljevi aplikacije

Jedan od ciljeva aplikacije je da sve hrvatske županije na sjedinjen način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim kategorijama. Također, ovom aplikacijom želi se omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama.

Podaci su prikazani grafički i pomoću tablica, a na korisniku je da odabere željeno pitanje, od ponuđenih devetnaest. Svi proračunski podaci koji se pregledavaju mogu se besplatno preuzeti.

“Otvoreni proračun” izradila je Hrvatska zajednica županija, a sve kako bi se podigla transparentnost županijskih proračunskih podataka na novu razinu.

Ovdje možete pogledati kako izgleda proračun za Varaždinsku županiju, ali i ostale koje Vas zanimaju.

 

Izvor: ILUSTRACIJA/datasimplified.com
Foto:

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!