Povežite se s nama

Život i društvo

Pogledajte kako izgleda “Otvoreni proračun” Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

DRUGAČIJI UVID U PRORAČUN

Zanima li Vas odakle dolazi novac u Varaždinsku županiju, na što se sve troši, koliko se ulaže u zdravstvo ili koji se programi financiraju? Od sada ste u mogućnosti dobiti odgovore na ta pitanja putem aplikacije “Otvoreni proračun”.

Pomoću “Otvorenog proračuna” svi zainteresirani građani mogu na jednostavan i čitljiv način vidjeti podatke o županjskom proračunu te o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Iz aplikacije je moguće iščitati kako najviše novaca, točnije 119 milijuna i 360 tisuća kuna, Varaždinska županija prima od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna. Prihodi iz poreza iznose nešto više od 71 milijun kuna, a 41 milijun i 839 tisuća kuna pomoći dolazi iz Državnog proračuna.

Čak 118 milijuna i 431 tisuća kuna odlazi na razne materijalne rashode, a što se tiče upravnih tijela, naviše se izdvaja za prosvjetu, kulturu i sport čija sredstva iznose 121 milijun i 608 tisuća kuna.

Analizirajući programe koje Varaždinska županija financira, najmanje sredstava odlazi na programe vezane uz sport i rekreaciju, 450.769 kuna, i na programe vezane uz kulturu gdje je izdvojeno 808 tisuća kuna.

Na istraživanje i razvoj obrazovanja u ovoj godini odlazi 25 milijuna i 691 tisuća kuna, a u izgradnju objekata u zdravstvu i zdravstvenu opremu predviđeno je 12 milijuna i 138 tisuća kuna.

Na monitoring i održavanje odlagališta otpada predviđeno je 265 tisuća kuna, a na gospodarenje otpadom 462 tisuće kuna.

Ciljevi aplikacije

Jedan od ciljeva aplikacije je da sve hrvatske županije na sjedinjen način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim kategorijama. Također, ovom aplikacijom želi se omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama.

Podaci su prikazani grafički i pomoću tablica, a na korisniku je da odabere željeno pitanje, od ponuđenih devetnaest. Svi proračunski podaci koji se pregledavaju mogu se besplatno preuzeti.

“Otvoreni proračun” izradila je Hrvatska zajednica županija, a sve kako bi se podigla transparentnost županijskih proračunskih podataka na novu razinu.

Ovdje možete pogledati kako izgleda proračun za Varaždinsku županiju, ali i ostale koje Vas zanimaju.

 

Izvor: ILUSTRACIJA/datasimplified.com
Foto:

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje