Povežite se s nama

Međimurje

Pogledajte program u sklopu čakovečke svetkovine Dana sv. Antuna Padovanskog – Antunova!

Objavljeno:

- dana

Župa sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca najavila je devetnicu povodom obilježavanja svetkovine sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja, nebeskog zaštitnika Župe, koja ove godine slavi važne obljetnice.

– Obilježavamo 790 godina od preminuća sv. Antuna Padovanskoga koji je umro 13. lipnja 1231. godine. Prošlo je i 45 godina od prvoga pisanog spomena da Čakovec treba novu župu i 20 godina od početka djelovanja našega župnog Caritasa.

U devetnicu će biti uključene različite društvene, vjerske i kulturne zajednice od 4. do 12. lipnja. Svaka zajednica će prinijeti zavjetnu svijeću, zahvaliti za dar života i moliti za obitelji, bolesne, potrebne i osobito za pokojne. Svakodnevno će se održavati molitva krunice i ispovijedi, procesija do kipa sv. Antuna Padovanskog i svečana večernja misa. Trodnevnicu će predvoditi fra Josip Ivkić, vicemagistar bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog u nedjelju, 13. lipnja, održat će se jutarnje mise u 7 i 9 sati. U 11 sati započinje župna proštenjarska misa koju će predvoditi monsinjor Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u procesiji s kipom sv. Antuna Padovanskog. Misu i procesiju izravno će prenositi Laudato TV i VTV. Župu raduje veliki odaziv na 3. susret duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići sv. Antuna”, koji ove godine ima temu “Blagdan sv. Antuna u mojoj obitelji”.

Primljeno je više od 300 literarnih i likovnih radova iz cijele Hrvatske i inozemstva, a djeci ćemo priznanja i zahvale uručiti na blagdan sv. Antuna Padovanskog. Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog prijepodnevni program Laudato TV u potpunosti će posvetiti gradu i Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu, pa će se tako prikazati dokumentarni film o župi, kao i deset kratkih videopriloga o svetom Antunu Padovanskom svakoga dana, a krenuli su već od 3. lipnja.

Svi događaji će se događati u skladu s epidemiološkim preporukama i uputa Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske – kažu iz Župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje