Povežite se s nama

Crna kronika

Pogriješili smo čekajući Piškornicu, koja ni sada ne radi

Objavljeno:

- dana

Horvat:

– Kad gledam s ove distance, mislim da smo učinili grešku jer smo se nadali i čekali da ćemo problem varaždinskog komunalnog otpada riješiti putem regionalnog odlagališta Piškornica.

I danas u Brezju stoji 135.000 tona baliranog otpada, a Piškornica i dalje nije zaživjela – rekao je bivši zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatko Horvat svjedočeći na Županijskom sudu u Zagrebu u kaznenom postupku koji se vodi protiv bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka, bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja te poduzetnika Davora Patafte, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode.

Strah od incidenta

Država je, prisjetio se Horvat, 2003. ili 2004. odredila da će regionalni deponij, koji je trebao riješiti odlaganje smeća za sjeverozapadnu Hrvatsku, pa tako i za Varaždin, biti u Piškornici. – Procijenili smo da izgradnja neće ići prema planu, pa smo tražili rješenje po cijeloj Hrvatskoj. Mislim da je “u igri” bilo osam do deset lokacija, a svi pregovori su završili tako što bi druga strana odustala, jer su u pitanju bile velike količine smeća. Kad je 2005. Općina Kneginec zatvorila svoj deponij, u Brezju je počelo baliranje otpada. Znali smo da baliranje nije trajno rješenje, ali smo čekali da se riješi projekt Piškornice – rekao je Horvat.

Gradu Varaždinu je VIS još 2006. ili 2007. ponudio svoje rješenje za balirani otpad, no Grad ih je tad odbio jer su računali da će proraditi Piškornica – naveo je bivši dogradonačelnik. – Inspekcija je još 2007. dala Gradu nalog da makne bale u roku u od 90 dana, što naravno nije bilo moguće, ali nas je dodatno potaknulo da riješimo pitanje otpada. Od 2006. do 2008. smo polagali nade u regionalni centar Piškornica. Odnosi između Grada i Varaždinske županije su se zaoštrili 2008., a na to da riješimo problem otpada ponukao nas je i veliki požar u Univerzalu krajem 2008. Na gašenju su bili angažirani vatrogasci iz cijele Županije. To je izazvalo strah od ekološkog incidenta. Grad je dobio upozorenja od vatrogasnih službi da postoji opasnost od požara i na balama – naveo je Horvat, koji je napomenuo da su kontinuirano dobivali i pritužbe stanovništva.
Izvoz bala preskup

Subašić: Kod odabira tvrtke gledali smo da se neće raditi o tvrtki “zgrabi lovu i bježi”

Tad je Gradsko poglavarstvo od Agencije za posebni otpad (APO) zatražio studiju, čiji zaključak je bio da se problem riješi putem MBO tehnologije s tvrtkom T7 VIS.
– Skenirali smo i druge opcije, pa tako i odvoz otpada negdje na području Hrvatske, ali i izvoz, za koji smo zaključili da je preskup, ali i upitan. Preko austrijskih partnera smo došli do mogućnosti izvoza u Mađarsku, da bi tad Mađari zabranili uvoz komunalnog otpada. Stoga smo prvo izabrali MBO tehnologiju, a zatim smo dali i prijedlog tvrtke, pri čemu smo gledali da se radi o tvrtki koja ima potencijala, koja je nešto radila i gradila, a i da je domaća – svjedočio je pak mr. sc. Damir Subašić, bivši direktor Agencije za posebni otpad.

Od 1977. se bavi zaštitom i sanacijom okoliša te zbrinjavanjem otpada, a kao član raznih međunarodnih institucija sudjelovao je u misijama u Africi i Aziji. Školovao se u SAD-u, Kanadi, Engleskoj,  na ETF-u je držao predavanja o okolišu, a radio je i pri UN-u u Beču. Danas je konzultant Europske komisije za zaštitu okoliša, a sudjelovao je i u izradi Strategije gospodarenja otpadom RH. Dok je bio na čelu APO-a, ta  je tvrtka izradila Plan gospodarenja otpadom za Grad Varaždin, kao i interventni plan za zbrinjavanje baliranog otpada. Kad su u pitanju bale, prvo ih je kontaktirala Varaždinska županija. 

– Županija nas je kontaktirala da damo prijedlog rješavanja baliranog otpada koje je bilo neprikladno uskladišteno. Napravili smo prijedlog, prodiskutirali ga unutar tvrtke i zatim prezentirali, a naše rješenje je i usvojeno. Izgrađen je objekt koji smo zagovarali, a koji je mogao riješiti pitanje komunalnog otpada u Varaždinu, do čega nije došlo zbog nekih drugih pitanja, a ne zbog pitanja zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša – napomenuo je Subašić.

Istaknuo je kako smatra da je prijedlog da tvrtka VIS riješi balirani otpad putem MBO-a bio dobar. – Objekt je izgrađen u razumnim rokovima, posebno imajući u vidu katastrofalna kašnjenja vezana uz projekt Piškornice, ali i druge slične projekte – naveo je Subašić.

Kod odabira tvrtke, pojasnio je, gledali su da se radi o nekome tko se dokazao i da se neće raditi o tvrtki “zgrabi lovu i bježi”. – Kad su u pitanju reference tvrtke VIS, oni se u to vrijeme nisu bavili komunalnim, već opasnim otpadom, a za zbrinjavanje opasnog otpada trebale su veće kvalifikacije – rekao je. Napomenuo je da se previše naglašava iskustvo s komunalnim otpadom.

Horvat: Tražili smo rješenje po cijeloj Hrvatskoj, svi su odustali zbog velikih količina smeća

– Ovdje je bila riječ o projektu u kojem je bilo puno važnije netko tko će znati kako voditi taj projekt, o čemu najbolje govori primjer Piškornice – istaknuo je. Raspravljalo se i o provođenju javnog natječaja. – APO je apsolutno zagovarao žurnu proceduru, jer je to bilo stručno opravdano, a i praksa je bila da se u takvim urgentnim okolišnim problemima postupa žurno. Konačno, i Zakon o javnoj nabavi je propisivao tu mogućnost. APO je i s drugim naručiteljima javnog sektora na jednak način postupao primjenjujući istu odredbu o žurnosti. Sjećam se da je nekoliko godina nakon požara u spalionici otpada u Zagrebu nastao problem zbrinjavanja čitavog niza otpada, a problem je riješen ugovorom o saniranju bez javnog natječaja. APO je ugovor potpisao s Fondom za zaštitu okoliša ili Ministarstvom – rekao je.

Provođenje javnog natječaja bilo bi loše, sa žalbama bi se procedura rastegnula i ne bi imalo rezultate kako struka zahtijeva zbog daljnjeg nastavka zagađivanja – napomenuo je. – Iz niza dokumenata je proizlazilo evidentno zagađivanje voda zbog baliranog otpada. Imali smo informaciju da se radi o vodozaštitnom području. Komunalni otpad, koji je u balama bio izložen i visokim temperaturama, prilikom raspadanja stvara metan i predstavlja određeni okidač, potencijalnu opasnost u smislu eksplozije. Radi se o 100.000 tona bala koje su odložene na neuređenom platou, procjedne vode ulaze u podzemlje i šire zagađenje – naveo je bivši direktor APO-a. 
Kad se radi o cijeni zbrinjavanja otpada, rekao je da se radilo o oko 125 eura, odnosno da je cijena bila veća od cijene koja se predviđala za Piškornicu, a manja od cijene izvoza otpada.

“Čehok je preliberalno vodio sjednice”

– U Gradskom poglavarstvu sam bila ispred HNS-a te nitko od mene nije tražio na koji način da glasam. Tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok nikada nije vršio pritisak na mene na koji način da glasam. Glasala sam prema svojoj savjesti. Koliko znam, Čehok niti na jednog člana Poglavarstva nije vršio utjecaj na koji način da glasa. Po mojem mišljenju, sjednice Poglavarstva su bile čak preliberalno vođene. Pročelnici su iznosili svoja mišljenja i promišljanja, u čemu ih se nije prekidalo – svjedočila je Natalija Žetko, koja je članica Gradskog poglavarstva Varaždina bila od 2005. do 2009. godine. Na zatvorenom dijelu sjednice, na kojoj se donosila odluka o dodjeli posla zbrinjavanja otpada VIS-u, ona nije glasovala. – Radilo se o dva fotokopirana lista papira, a kako se ne razumijem u otpad, zamolila sam da me se izuzme od glasovanja, a kasnije sam doznala da je navedeno da sam suzdržana – navela je. 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Na području Međimurja u 24 sata sedam prometnih nesreća: 47-godišnjakinja vozila s dva promila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Policijska uprava međimurska javlja da je u protekla 24 sata na njezinu području evidentirano čak sedam prometnih nesreća!

Od toga, u šest nesreća zabilježena je samo materijalna šteta, dok je u jednoj evidentirana i ozlijeđena osoba. Čak petero vozača pritom je konzumiralo alkohol.

– Najveća koncentracija u količini od 2 g/kg utvrđena je kod 47-godišnje vozačice osobnog automobila s područja Grada Čakovca. Ona je sudjelovala u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom do koje je došlo u ponedjeljak, 6. prosinca, oko 12.50 u Čakovcu u Preloškoj ulici.

Vozilom se nije kretala što bliže desnom rubu kolnika. Zbog toga je u zavoju vozilom prešla na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je udarila osobni automobil kojim je iz suprotnog smjera upravljala 63-godišnja vozačica s područja Grada Čakovca – opisuju iz PU međimurske.

U prometnoj nesreći vozačice nisu zadobile tjelesne ozljede. Protiv 47-godišnje vozačice pokrenut je prekršajni postupak.

– Pozivamo i upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila i propisa, a posebno da prilagode brzinu vožnje osobinama i stanju ceste, gustoći prometa, nailasku na raskrižje, da ne voze pod utjecajem alkohola, kao i drugih propisa čije kršenje uzrokuje prometne nesreće – apeliraju iz međimurske policije.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pazite se prevaranata, mladić prodavao jaknu pa ostao bez 15 000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 20-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika.

On je prema prijavi, početkom mjeseca studenog, na internetskom oglasniku postavio oglas o prodaji jakne za više stotina kuna.

– Dana 2. prosinca, na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju jakne. Ista mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 15 000 kuna s računa oštećenog na nepoznati račun – priopćili su iz policije.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.               

– Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN – upozorava policija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje