Povežite se s nama

U fokusu

“Grad ne plaća čak ni vrtićima koji najavljuju da će roditeljima naplatiti dodatnih 500 kuna”

Objavljeno:

- dana

ANĐELKO STRIČAK (HDZ)

– Financijska situacija u Gradu Varaždinu je sve gora, o čemu govori podatak da iz gradskog proračuna privatnim vrtićima nisu isplaćene subvencije za veljaču i ožujak ove godine. Roditelji su ostali šokirani kad su ih u pojedinim vrtićima dočekale obavijesti da će vrtić morati plaćati 500 kuna više ako im iz Grada do kraja sljedećeg tjedna ne isplate subvencije – upozorava predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak.

Smatra da je to samo jedna od potvrda da vladajuća Kukuriku koalicija Grad vodi pogubno, što je jasno pokazao i nalaz inspektora Ministarstva financija koji su naložili povrat 9,4 milijuna kuna u državni proračun.

Kako je Grad podijelio ključeve?

No da će se situacija s Javnom ustanovom Gradski stanovi zakomplicirati, već je dugo jasno.

– Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Klub vijećnika HDZ-a postavio je pitanje o višestambenom objektu C/D u Hrašćici. Tu zgradu sa socijalnim stanovima Grad nije kupio od Gradskih stanova, a niti ju nije unajmio. Na temelju čega je onda gradonačelnik Goran Habuš podijelio ključeve korisnicima? Pitanje smo uputili glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, ali odgovor još nije stigao. No zato u međuvremenu stigao nalaz Ministarstva financija da Gradski stanovi u proračun moraju vratiti 9,4 milijuna nenamjenski utrošenih kuna – rekao je Stričak.

“To je bankrot koalicija”

Za to smatra odgovornim Habuša, ali i njegove zamjenike Vjerana Radelića i Nataliju Martinčević.

– Da je riječ o bankrot koaliciji, jasno govore i podaci o izdvajanjima za odvjetničke usluge: iz gradskog proračuna je potrošeno milijun kuna, a u Gradskim stanovima pola milijuna kuna. Za ostale gradske tvrtke još se ne znaju troškovi. No samo s ovih 1,5 milijuna kuna, Grad bi imao dovoljno novca da redovno plaća subvencije privatnim vrtićima ili je svim osnovnoškolcima mogao osigurati besplatnu školsku kuhinju – ističe Stričak.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje