Povežite se s nama

Međimurje

Pohod s laternama nova atrakcija u Sv. Martinu na Muri

Objavljeno:

- dana

Originalno

Zahvaljujući inicijativi učiteljice njemačkog jezika Valentine Bogdan kojoj su pomogle učiteljica Monika Turk te vjeroučiteljica Ljiljana Hozjan, u osnovnoj školi Sveti Martin na Muri uspješno je spojena njemačka tradicija “Martinsumzug“ s legendom o Sv. Martinu.

Naime, u zemljama njemačkog govornog područja djeca na Martinje prolaze s laternama po svojim naseljima pjevajući pjesmice. Tako su osnovci pod budnim okom učitelja izrađivali laterne različitih boja., a na satovima njemačkog jezika uvježbavale su se pjesmice o laternama koje se tradicionalno pjevaju u Njemačkoj i Austriji. U dogovoru sa župnikom vlč. Ivanom Hercegom uoči Martinja održana je sv. misa za svu djecu i mještane, gdje su mogli i čuti nešto više o zaštitniku župe. Nakon mise su djeca i mještani upalili svoje laterne i krenuli u pohod selom pjevajući pjesme na hrvatskom i njemačkom jeziku. Na pohodu je sudjelovao i Sv. Martin, kojeg je utjelovio Stjepan Goričanec. On je jašući na konju, uprizorio legendu o Sv. Martinu, dok je knjižničarka Ana Špoljarić okupljenima pročitala legendu. Na pohodu s laternama su sudjelovala djeca i tete iz dječjih vrtića „Smješko“ i „Ribica“, a sv. Martin je na kraju mališanima podijelio i hranu. Spomenuti pohod s laternama “Martinsumzug“ postat će tradicionalan školi i u Sv. Martinu na Muri.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na radost djeci i mještanima Pušćina: postavljanje suvremenoga dječjeg igrališta u “Peskima”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem 2019. godine Općina Nedelišće krenula je s uređivanjem neuređenog zemljišta u Pušćinama na lokaciji „Peski“, gdje je prvo montirana zaštitna ograda od punih betonskih elemenata ukupne dužine od 96 metara i visine od dva metra.

Lani su izvedeni su zemljani radovi te su uređene staze s opločnicima. Ovih dana isplaniran je fini sloj zemlje i u tijeku je postava dječjih suvremenih certificiranih igrala i klupica za odmor. Do kraja srpnja očekuje se završetak radova na radost svoj djeci i mještanima Pušćina.

Sljedeće nakon toga je planirano i uređivanje vanjske teretane, te skate parka. „Peski“ će biti jedno od najljepših i najvećih dječjih igrališta u općini te će zasigurno biti novi centar i okupljalište mještana Pušćina.

Nastavite čitati

Međimurje

Drugi dan zaredom u Međimurju nema novih slučajeva COVID-a, ukupno osam aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 57 uzoraka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 64.008 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec ukupno su hospitalizirana 3 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje