Povežite se s nama

Međimurje

Pohod s laternama nova atrakcija u Sv. Martinu na Muri

Objavljeno:

- dana

Originalno

Zahvaljujući inicijativi učiteljice njemačkog jezika Valentine Bogdan kojoj su pomogle učiteljica Monika Turk te vjeroučiteljica Ljiljana Hozjan, u osnovnoj školi Sveti Martin na Muri uspješno je spojena njemačka tradicija “Martinsumzug“ s legendom o Sv. Martinu.

Naime, u zemljama njemačkog govornog područja djeca na Martinje prolaze s laternama po svojim naseljima pjevajući pjesmice. Tako su osnovci pod budnim okom učitelja izrađivali laterne različitih boja., a na satovima njemačkog jezika uvježbavale su se pjesmice o laternama koje se tradicionalno pjevaju u Njemačkoj i Austriji. U dogovoru sa župnikom vlč. Ivanom Hercegom uoči Martinja održana je sv. misa za svu djecu i mještane, gdje su mogli i čuti nešto više o zaštitniku župe. Nakon mise su djeca i mještani upalili svoje laterne i krenuli u pohod selom pjevajući pjesme na hrvatskom i njemačkom jeziku. Na pohodu je sudjelovao i Sv. Martin, kojeg je utjelovio Stjepan Goričanec. On je jašući na konju, uprizorio legendu o Sv. Martinu, dok je knjižničarka Ana Špoljarić okupljenima pročitala legendu. Na pohodu s laternama su sudjelovala djeca i tete iz dječjih vrtića „Smješko“ i „Ribica“, a sv. Martin je na kraju mališanima podijelio i hranu. Spomenuti pohod s laternama “Martinsumzug“ postat će tradicionalan školi i u Sv. Martinu na Muri.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje