Povežite se s nama

Međimurje

Pojedinačni i ekipni pobjednici Međimurske premijer lige u ribolovu

Izvor: Miroslav Mikulčić

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Ekipni pobjednici Međimurske premijer lige slijeva: “Linjak” Palovec, “TSHMF” Čakovec, “Klen” Sv. Marija. Piše: Miroslav Mikulčić.

Kako se ove godine zbog koronakrize nisu održavala natjecanja u hrvatskim ribolovnim ligama, Međimurski ribolovni savez odlučio je organizirati Međimursku premijer ligu.

Međimurska premijer liga bila je sastavljena od deset međimurskih ribolovnih društava koja bi inače nastupala u Hrvatskim ribolovnim ligama. U premijer ligi su nastupali: „COLMIC KLEN“ iz Svete Marije, „TSH SENSAS MATCHFISHING“  Čakovec, „MURA“ Mursko Središće, „LINJAK“ Palovec, „GLAVATICA PFEIFER TTI SENSAS“ Prelog, „KARAS“ Peklenica, „SMUĐ“ Draškovec, „OSTRIŽ“ Novakovec,  „DRAVA“ Donji Mihaljevec i „SOM“ Kotoriba.

Pojedinačno najbolji je bio Mihael Pongrac, član SRD-a „COLMIC KLEN“ iz Svete Marije.

Mihael Pongrac član je SRD-a „KLEN“ iz Svete Marije otkad zna za sebe. Prve korake u životu napravio je s ribolovnim štapom i do dana današnjeg se ne odvaja od njega. Rezultati neizmjerne ljubavi prema prirodi i ribolovu vidljivi su u natjecanjima na kojima je sudjelovao i uvijek bio pri samom vrhu. Nabrojimo samo neka: kao hrvatski reprezentativac nastupao je u kategorijama U-20 i U-25 na svjetskim ribolovnim prvenstvima u Italiji (3. mjesto ekipno), Sloveniji (osvojeno 2. mjesto ekipno), Francuskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Irskoj.

U kategoriji seniora u Srbiji je osvojio 7. mjesto ekipno i 2. pojedinačno.

Kada je sve počelo, tko vas je “navukao” na ribolov?

Lovim ribe od malih nogu, otkad znam za sebe. Ribolov je nešto što me opušta i u potpunosti ispunjuje… Vjerujem da se nikad neću prestat baviti ovim predivnim sportom. Glavni „krivci“ moje ljubavi prema ribolovu su tata Stjepan i djed Boris. Tata me i učlanio u „KLEN“ gdje sam se još više specijalizirao za natjecateljski ribolov uz pomoć članova – prijatelja iz Društva.

Kakvu ste opremu koristili kad ste se prvi put učlanili u Klen?

Zahvaljujući roditeljima, od samoga početka lovim solidnom opremom, što mi je uvelike u početku pomoglo kod ostvarivanju dobrih rezultata; najprije u međimurskim ligama, zatim hrvatskima i na kraju kao kruna svega na svjetskim prvenstvima. Danas, s obzirom na to da koristim više tehnika u ribolovu, kojim se bave i tata te sestra Paola, moram priznati da imamo gotovu svu potrebnu opremu kojom smo prezadovoljni.

Otac i sin: Stjepan i Mihael Pongrac

Kakva je bila ribolovna sezona u prošloj godini?

Uzevši u obzir otkazivanje sezone HŠRS-a zbog stanja s COVID-om, moj raspored bio je itekako i dalje dobro popunjen. Ovim putem zahvaljujem se rukovodećim ljudima iz Međimurskog ribolovnog saveza na cjelokupnoj ovogodišnjoj organizaciji. Osobno sam lovio Međimursku premijer ligu (pojedinačno 1. mjesto i ekipno 3. mjesto) i Feeder ligu gdje sam ostvario nekoliko odličnih rezultata i usput osvojio par medalja. Kao član ribolovnog sudačkog kolegija sudio sam na ligama mladeži, ligi Mastera i Veterane te 2. Međimursku ligu istok.

Prepreke u 2020. godini?

S moga, a i stajališta moje ekipe, nisu postojale. Tu je opet, naglašavam, Međimurski ribolovni savez odradio lavovski dio posla. Pobrinuo se da se poštuju sve epidemiološke mjere i nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Konkurenti za osvajanje pojedinačnog prvog mjesta?

Nažalost, ili još možda bolje na sreću, najveći konkurent bio je moj timski kolega Dragutin Peter, na kraju sam ipak pobjednički pehar dignuo ja. Uz Drageca bilo je još nekoliko odličnih natjecatelja te je bilo neizvjesno do samog kraja.

Kako uskladiti raspored ribolova s drugim obvezama?

Uskladiti fakultetske obaveze i prepun kalendar liga i suđenja nije bilo lako, moram priznati da je ponekad i frustrirajuće, ali kad se nešto voli i želi, nađe se načina da se sve organizira.

Najznačajniji ulovi u hobi ribolovu il natjecateljskome?

Šaran 25 kg, amur 15 kg, tolstolobik 10 kg… Ulovljeno 7600 kedera uz koju žutooku na 1. ligi HŠRS-a Bosut Vinkovci za 4 sata natjecanja. Osvojeno 2. mjesto u sektoru na seniorskom SP-u u Novom Sadu (7793 grama patuljana – američkih somića).

Kratkoročni planovi za tebe, tvoj klub?

Nadam se loviti ligu HŠRS-a 2021. godine. Kao društvo dat ćemo sve od sebe i pokušat ponovno izboriti sam vrh tablice I Hrvatske ribolovne lige.

Poruka za kraj?

Vratimo se na stara druženja uz kvalitetan ribolov! Neka pobijede bolji, spretniji i sretniji uz naš ribički pozdrav “Bistro!”

Pojedinačni pobjednici Međimurske premijer lige slijeva: Dragutin Peter, Mihael Pongrac, Miro Mesarić
Ekipa “TSHMF”, ekipni pobjednici Međimurske premijer lige, slijeva: Sandi Matijašević, Željko Raženj, Želimir Pavlic, Alan Perko. Čuči: Miljenko Perko.

Intervjuiran je predstavnik “TSHMF”-a, natjecatelj svjetskog renomea Alan Perko.

Kako to da ste odabrali baš TSH?

“TSH MATCHFISHING” je jedan relativno mladi ribolovni klub koji nema prevelike tradicije, osnovani smo 2007. godine, ali usudio bih se reći da imamo puno entuzijasta vezanih uz sama ribolovna natjecanja. To je klub koji strahovito puno ulaže u natjecanja te teži tome da uvijek bude što bolji. Sva ta ulaganja u ribiće i ribolovna natjecanja prepoznali mi kao natjecatelji; iako smo iz različitih krajeva „Lijepe Naše“ zajedno smo se skupili u njemu, s ciljem ostvarivanja što boljeg plasmana na natjecanjima.

Tko je uz vas još nastupao za TSH MF ?

U našoj ekipi u 8 kola bilo je dosta promjena u samome sastavu. Ekipa se sastavljala na način da na određenim vodama love oni koji su za njih najspremniji. Ekipu su činili sljedeći članovi: Alan Perko, Miljenko Perko, Željko Raženj, Želimir Pavlic, Leon Međimurec, Sandi Matijašević te Mitja Kmetec.

Alan Perko s ulovom nakon natjecanja

Koliko vam je značilo organiziranje Međimurske premijer lige?

Smatram da je dobro da se Liga održala, iako je moje osobno mišljenje da nije bilo potrebe za odgađanjem prve Hrvatske ribolovne lige jer kao što smo mogli vidjeti više-manje sve su županije u državi održale županijske lige te se isto tako održao velik broj kup-natjecanja na kojima su nastupali ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

Kako ste se općenito snašli u njoj kao ekipa?

Iako konačni rezultat to ne pokazuje, Liga je bila izrazito dinamična i neizvjesna. Na koncu smo imali 11 bodova prednosti, ali slobodno možemo reći da je borba do predzadnjeg kola bila izrazito neizvjesna. Mi smo kao ekipa imali razne plasmane i to najviše zbog nemogućnosti nekih natjecatelja da love na nekim kolima.

Konkurenti u Premijer ligi?

Od prvog kola najviše smo se „tukli“ sa ekipom iz Svete Marije te smo se stalno sa njima izmjenjivali u ukupnom vodstvu. Iako su oni na kraju završili na trećem mjestu iza ekipe „Linjka“ iz Palovca, možemo slobodno reći da smo prvih 6 kola s njima vodili dosta neizvjesnu borbu.

Detalji oko same pripreme za natjecanje?

Sama priprema odnosila se na proučavanje taktike i tehnika ribolova vode na kojoj se održalo natjecanje. Liga se održala na vodama koje su nam svima u Međimurju bile dobro poznate pa s te strane nije bilo nekih većih iznenađenja. Trebalo je sve proći do najsitnijih detalja kako bismo dobili što bolji uvid u cjelokupnu situaciji koja će nas očekivati, odnosno koja bi nas mogla očekivati. Uvijek treba ima razrađen plan B, ako prvotni ne bi prolazio.

Slavlje nakon osvojene Lige?

Nakon osvojene Lige nije bilo nekog pretjeranog slavlja jer smo i prije njezinog početka očekivali prvo mjesto te bi za nas sve ostalo bio izraziti neuspjeh. Da smo od prvog kola lovili u punom sastavu, Liga bi puno ranije, smatram, bila riješena, ali eto ispalo je ovako zbog „viših sila“ te je Liga bila neizvjesna i napeta do samog kraja.

Prijedlozi za unaprjeđenje lige?

Smatram da bi bilo dobro da su se dirigirale tehnike jer bi se time potaknulo ostale natjecatelje da bolje barataju sa svim tehnikama te bi kvaliteta Lige otišla na još veći nivo. Osim toga smatram da ako se već lovila ova Liga da bi bilo realnije da ima više od 8 kola jer se samim time faktor sreće suzbija na minimum.

Paralele između natjecanja u Međimurskoj premijer ligi, Hrvatskoj ligi ili na nekom svjetskom natjecanju?

Što se tiče konkurencije ona je totalno neusporediva. Kvaliteta na svjetskim prvenstvima je neusporedivo viša, ali moramo znati da je na svjetskim prvenstvima više od 70 % profesionalnih natjecatelja te je onda to i u neku ruku očekivano. Kompletno gledano cjelokupna logistika samih ekipa je daleko mnogobrojnija negoli je to slučaj na natjecanjima u Hrvatskoj.

Planovi za bližu i daljnju budućnost?

Pa nadam se da ćemo i dalje biti u samom vrhu u RH te osvojiti Prvu ligu, ekipno te se plasirati na Svjetsko klupsko prvenstvo. Nije nam se cilj samo plasirati na klupsko SP, već i ostvariti što bolji plasman, ali za to su potrebne izrazite naporne logističke pripreme i sve ostalo vezano uz njih.

Poruka?

Smatram da i dalje moramo težiti tome da budemo što bolji, kako ekipno, tako i pojedinačno. Također bih se htio zahvaliti svim članovima ekipe koji su u svakom trenutku dali 120% sebe te mnogo puta stavili interese ekipe ispred vlastitih.

Međimurje

U Nedelišću u lipnju dvodnevni festival Art forest: poticaj za šetnju prirodom kroz neobičan obraz šume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S prošlogodišnjeg Festivala. FOTO: Silvio Benč

Udruga “Artisto” i Turistička zajednica Općine Nedelišće i ove su godine u potrazi za umjetnicima, programima i volonterima koji žele biti dijelom ovogodišnjeg izdanja Art foresta.

Festival je lani održan prvi put, a suorganizatori su bili Udruga “Artisto” i TZO Nedelišće. Prostor oko Lovačkog doma u Nedelišću bio je središtem dobre energije i kreativne atmosfere, a raznovrsni je program mnogim posjetiteljima pružao mogućnost da odaberu nešto za sebe.

U galeriji na otvorenom svoje je slike izlagalo 28 odabranih autora, a posjetitelji su imali prilike razgledati i likovne radove osamdesetak malih izlagača, učenika Osnovne škole Nedelišće. Kreativna atmosfera nastavila se nizom radionica.

– Unatoč promjenjivu vremenu, dvodnevna šumska bajka završila je zadovoljnim licima organizatora uz nadu da se vidimo i ove godine, u još većem i bogatijem izdanju! Cilj ovog projekta je spojiti umjetnost i prirodu, te potaknuti pojedinca na šetnju uz neobičan obraz šume. Realizacijom projekta stanovnicima općine i okolnih mjesta omogućuje se uvid u drugi oblik suradnje putem umjetničkog projekta koji je inovativan u korištenju novih pristupa.

Prijave se primaju zaključno s 1. lipnjem u 23.59. Slijedi odabir programskog odbora, a Udruga će javnost o rezultatima obavijestiti najkasnije do 5. lipnja. U sklopu festivala organizira se i popratni program u obliku raznih radionica za djecu i odrasle, predavanja, performansa, glazbenih nastupa i tako dalje. U slučaju da padne kiša, radovi se sklanjaju sa drveća i stavljaju u veliku halu u Lovačkom domu u Nedelišću – objašnjavaju organizatori.

Iza imena “Artisto” inače stoji Udruga proizašla iz već dobro poznatog projekta Art haustor, koji je prošle godine dobio svog brata, odnosno projekt Art forest. Art haustor publiku već nekoliko godina očekuje u centru Čakovca, tijekom manifestacije Porcijunkulovo krajem srpnja i početkom kolovoza. Cilj Art foresta je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume.

Poveznice za prijavu dostupne su ovdje:

Link za prijavu autora

Link za prijavu programa

Link za volontere

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici ‘Grb Grada Čakovca’ dr. Andreju Palu i Socijalnoj zadruzi ‘Humana Nova’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Grad Čakovec

Mimohodom Gradskog puhačkog orkestra i Čakovečkih mažoretkinja, uza Zrinsku gardu Čakovec centrom grada, napravljen je uvod u svečanost povodom Dana Grada Čakovca, koja je održana u Centru za kulturu.

Dan Grada Čakovca obilježavamo kao spomen na 29. svibnja 1579. godine, dan kad je Juraj IV. Zrinski stanovnicima podgrađa svoje utvrde dao trgovačke privilegije, čime je Čakovec formalno-pravno postao grad.

Dodjela priznanja i nagrada

Posebno je svečan bio centralni dio dodjele javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Tako su Godišnje nagrade dobili Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, veterani Domovinskog rata iz Međimurja, Udruga slijepih Međimurske županije i Atletski klub Međimurje. Nagradu za životno djelo pritom su dobili Franjo Flac i Miljenko Milović, a Zlatnik ‘Grb Grada Čakovca’ Socijalna zadruga ‘Humana nova’ i dr. Andrej Pal. Prvi put dodijeljena je i Nagrada „Adam Zrinski” za mlade, a dobitnik je Foto kino klub Ivanovec.

U ime dobitnika obratio se dr. Pal.

– Dozvolite da se osobno zahvalim na dodijeljenoj nagradi svima nama, ali i da zahvalim svojoj obitelj na svoj podršci. Prigode poput ove uvijek su dobar trenutak da i sebe i druge podsjetimo kako je vrijedno posvetiti se cilju koji smatramo osobnim, poslovnim ili društvenim iskorakom – među ostalim rekao je ponosno dobitnik Zlatnika “Grb Grada Čakovca”.

Gradonačelnica pozvala na suradnju

– Pozivam sve kojima je stalo do našeg Čakovca na suradnju. Posao pred nama nije lagan, no rezultati će biti najbolja nagrada. Mnogo puta smo u prošlosti pokazali da zajedništvom postižemo sve što smo naumili. Stoga, prionimo na posao i iskoristimo novac koji nam se nudi za razvoj Čakovca. Nemojmo lomiti politička koplja na nebitnim populističkim stvarima, već iskoristimo sve svoje resurse kako bismo dodatno unaprijedili naš grad te izgradili nove sadržaje kako za nas, tako i za buduća vremena, buduće generacije – u govoru je istaknula gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako svatko u sebi nosi sliku svog grada.

– Ona je ili idealizirana ili previše kritična, prožeta osobnim dobrim i lošim iskustvima i sjećanjima. Zbroj tih slika koje nosimo u sebi, naš Čakovec čini takvim kakav je – gradom koji volimo i kojem želimo najbolje. Svi, bez obzira na boje, predznake ili bilo kakve druge oznake želimo da mjesto u kojem živimo, radimo i odgajamo djecu bude uređeno, s brojnim sadržajima i bogato prilikama za nas i druge. A kako mi Čakovčani neizmjerno volimo svoj grad, on je sve to i još mnogo više – zaključila je i čestitala svim dobitnicima pa se obratila redom djeci i mladima koji su kreatori te inspiracija ovogodišnjih Dana Grada Čakovca, ali su bili i glavni akteri ovogodišnje svečanosti.

– Naši mladi, djeco, u vlastitom gradu imate puno odličnih primjera kako se istovremeno može biti uspješan u životu te svojim radom pridonositi sreći i uspjehu svih. Neka vam ti pojedinci, grupe ili institucije budu nadahnuće kada jednog dana budete upravljali najljepšim gradom na svijetu – našim Čakovcem – dodala je Cividini.

Da nema djece, naš grad ne bi bio grad

Dječji gradonačelnik Grada Čakovca Roan Posavec iskoristio je priliku kako bi poručio da u Čakovcu živi mnogo djece za koje se treba brinuti.

– U Čakovcu dobri ljudi vode brigu i rade na tome. Djeca bi trebala uživati u svomu djetinjstvu, a to sad i mogu. Evo, kao što svi znamo, naša gradonačelnica Ljerka Cividini uvela je nove romobile što djecu veseli, jer se mogu voziti kamo god žele po Čakovcu i to je dobra stvar. Sada ne moraju mučiti roditelje da ih voze kod prijatelja, na treninge ili u školu, to mogu sami.

U centru grada povodom Dana Grada Čakovca otvoren je kutak za mlade i djecu gdje se mogu igrati i zabavljati te naučiti nešto novo. Prvi gosti su bili mališani iz nekih vrtića – rekao je Roan, pohvalio otvorenje Centra igre i knjižnice igračaka, nova igrališta i njihove sanacije te svima čestitao Dan Grada. Prozvao je o one koji uništavaju dječja igrališta.

– Neka se djeca zabavljaju i vesele jer da nema djece i igrališta, naš grad ne bi bio grad. Kad imamo njih, naše srce grada je ispunjeno srećom, veseljem i ljubavlju – zaključio je dječji gradonačelnik.

Uz čestitke za Dan grada i laureatima na njihovim priznanjima, predsjednik Gradskog vijeća Darko Zver se u svom govoru upitao možemo li biti zadovoljni s onim što se učinilo u prvih godinu dana.

– Ako zaista želimo dobro našem gradu, nema boljeg trenutka od svečanosti da si iskreno priznamo i ono što nije dobro, kako bi za godinu dana, možda ja a možda netko drugi, mogli reći da smo to i popravili. To što smo danas ovdje na ovim pozicijama za mene je samo još veća motivacija i obveza da budemo bolji i da ispunimo sve ono što smo obećali građanima.

Europska regija budućnosti

Župan Međimurske županije Matija Posavec pritom je iskoristio priliku da kao Čakovčanin svima čestita njihov dan.

– Grad Čakovec je središte i sjedište Međimurske županije i u godinu dana otkada je Ljerka Cividini gradonačelnica napravili smo dosta u pripremi i provedbi projekata.

Ja ću s ovog mjesta i s ove govornice kao župan zahvaliti gradonačelnici što je dala podršku da danas energetski obnavljamo našu bolnicu projektom od 50 milijuna kuna, da radimo centar palijativne medicine, da raspisujemo natječaj za obnovu pedijatrije za našu djecu, revitaliziramo prostor Vojarne, da su završeni i izgrađeni bazeni, da obnavljamo naše srednje škole, Regionalni centar kompetentnosti, tu je i obnova sportske dvorane Graditeljske škole i Špinčićeve ulice, a radi se i na obnovi Trga Republike – nabrojio je Posavec samo dio aktualnih projekata i dodao da se ujedno i bivši hipodrom pretvara u jednu zelenu oazu, a dalje raste i “Riznica Međimurja” koja je već ponos Hrvatske.

– Često se posao ne vidi te je ispod površine, no kada dođe do realizacije pokazuje svoju pravu vrijednost. Međimurje nije samo europska regija sporta, već europska regija budućnosti, a nema razvoja Međimurja bez razvoja grada, i na tom putu bit ćemo zajedno – poručio je župan.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman iskoristila je priliku da čestita gradonačelnici i njenom timu na svemu učinjenom za Čakovec u proteklih godinu dana.

– Potičemo razvoj održivog cjelogodišnjeg te kontinentalnog turizma, ujedno i u urbanim područjima kao što je Čakovec. Novi vanjski bazeni i završetak “Riznice Međimurja” stvaraju ozbiljne temelje za razvoj turizma na području čitave županije, za povezivanje s daljnjim rutama susjednih zemalja i drugih zemalja Europe.

Čakovec kao prijestolnica jedine hrvatske regije koja nosi titulu Europske destinacije sporta, daljnjim ulaganjem u svoju infrastrukturu ima ozbiljne šanse da bude prepoznat kao destinacija sportsko – rekreacijskog turizma, a aktivan odmor te sport i rekreacije su nešto što naši turisti najviše žele – naglasila je Herman i dodala da je uvjerena u daljnji razvoj grada, što temelji na dosad pokrenutim investicijama i projektima.

Prisutnima se uime predsjednika Republike Hrvatske obratila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

– Biti u Čakovcu uvijek je svojevrsna povlastica. Grad je to iz kojeg su uvijek dolazili snažni, razvojno – poduzetnički impulsi, postavši ogledni primjer kako županijsko središte može biti snažan motor regionalnog razvoja. Vjerujem da ćete nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne planove i programe, posebno gospodarske i komunalne, a samim time i one nužnog demografskog oporavka. Čakovec bilježi blagi demografski plus što još više opravdava njegove titule – Grada prijatelja djece i Grada mladih – rekla je pritom savjetnica te pohvalila projekt „Građani odlučuju“, prvi takav u Hrvatskoj, koji će, kako je naglasila, iz temelja promijeniti i olakšati odlučivanje građana u procesu provedbe i zaključavanja njima važnih projekata.

I svečanost u CZK-u posvećena djeci i mladima

Spomenimo kako su se u popratnom programu koji je pratio Dane Grada Čakovca posvećene djeci i mladima, predstavili mladi Pjevačkog zbora Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, mali gardisti uz pratnju Zrinske garde, Čakovečke mažoretkinje, Dječji zbor Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, djeca iz PO “Vjeverica” Dječjeg vrtića “Cipelica” te Dječjeg vrtića Cvčak, uz Čakovečke mališane.

Animacije koje su sve gosti pratile prilikom najava djelo su kreatora ovogodišnjeg vizuala Dana Grada, ŠAF-ovaca, polaznika Škole animiranog filma Čakovec, dok su nagrađeni članovi Foto – kino kluba Ivanovec autori popratnih filmova o nagrađenima. Program je vodila učenica OŠ Ivanovec Mura Blažević.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje