Povežite se s nama

Život i društvo

Pokrili manjak i još ostalo 400.000 kuna!

Objavljeno:

- dana

TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Unatoč krizi i otežanim uvjetima poslovanja, Općina Trnovec Bartolovečki je prošle godine ostvarila pola milijuna kuna više prihoda u odnosu na 2013. godinu.                  U općinsku blagajnu slilo se 11,58 milijuna kuna, dok se rashodi nisu povećavali, nego su iznosili oko 10,5 milijuna kuna.

– Poslovali smo racionalno i štedljivo, zahvaljujući čemu je višak prihoda iznosio više od milijun kuna. Time su u potpunosti pokriveni manjkovi iz prethodnih godina, odnosno od prethodne izvršne vlasti. Nakon podmirenja ostatka naslijeđenog manjka prihoda u iznosu od 662 tisuća kuna, Općina je u 2015. godinu ušla s gotovo 400 tisuća kuna viška prihoda – istaknuo je načelnik Zvonko Šamec na sjednici Općinskog vijeća u srijedu.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili financijsko izvješće za 2014. godinu. Raspravljali su i o izvješću o radu Jedinstvenog upravnog odjela Općine. – Vidljivo je da je Općina imala puno veće obaveze i puno više poslova, a sve ih je obavljala bez većih novih zapošljavanja. To potvrđuju podaci o tome da je broj riješenih upravnih akata dvostruko povećan – napomenuto je.

(Ne)zaposlenost

Na dnevnom redu je bilo i izvješće o stanju zaposlenosti. – U cijeloj općini je 328 nezaposlenih, što je daleko ispod državnog i županijskog prosjeka. Da bismo još više poboljšali pozitivne trendove, Općina će ovih dana zaposliti osam osoba na javnim radovima, tri žene te pet muškaraca. Određeni broj mlađih osoba ovih je dana našao zaposlenje u tvrtkama u Slobodnoj zoni, a potreba za radnom snagom postoji i dalje – rekao je Šamec.

Općina će ovih dana zaposliti osam osoba na javnim radovima

Uređenje društvenih domova u Šemovcu i Štefancu, kao i završetak radova na energetskoj obnovi sportskog objekta STK MGK-Drava u Žabniku, označio je kao najvažnije projekte u prošloj godini.

Izdvojio je i započete radove: uređenje kolnika na državnoj cesti između Trnovca i Bartolovca, koji su vrijedni 2,1 milijun kuna, te radove Varkoma na poboljšanju vodovodne mreže u Trnovcu, “teške” više od 1,5 milijuna kuna. Dio je to njegovog izvještaja u radu u drugoj polovici 2014. godine, koji je također usvojen jednoglasno.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!