Povežite se s nama

Život i društvo

Za poticaje 100.000 kuna više

Objavljeno:

- dana

POKUŠAJ SPAŠAVANJA POLJOPRIVREDE

Grad Ludbreg pokušava spasiti svoju poljoprivrednu proizvodnju. Nakon što su za poticaje u poljoprivredi u proračunu za ovu godinu osigurali 100.000 kuna, pokazalo se da to neće biti dovoljno, pa su rebalansom osigurali dodatnih 100.000 kuna. 

– Nismo dvojili oko dodatnih izdvajanja, jer su naši sugrađani prepoznali subvencioniranje iz gradskog proračuna. Nekada se ovaj kraj mogao nazvati poljoprivrednim, pa ćemo pokušati učiniti sve što možemo kako bismo ga vratili gdje je bio. Poljoprivreda u Gradu Ludbregu je još uvijek je važna grana proizvodnje, što pokazuje povećani broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok istovremeno sve više staračkih domaćinstava odustaje od proizvodnje u smislu ratarstva – istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić na prošlotjednoj konferenciji za novinare. Dobra je vijest da se ludbreško cvjećarstvo brže oporavlja od krize nego ostale poljoprivredne grane. To potvrđuje veliki interes cvjećara za subvencije iz gradskog proračuna. 

 

Ludbreg je specifičan po potporama za osjemenjivanje krmača i goveda

– Sustave navodnjavanja i podizanje plastenika sufinanciramo s 10 tisuća kuna po investiciji. Međutim, tu su i klasični poticaji za podizanje trajnih nasada – kaže gradonačelnik. 
Da su poticaji za trajne nasade itekako važni, potvrđuje podatak da se na području Grada Ludbrega povećao broj proizvođača vina. Trenutno je registrirano njih 30, pri čemu su dva proizvođača vina kontroliranog podrijetla. Povećane su i površine na kojima su zasađeni trajni nasadi kao što aronija, orasi, lješnjaci… 
Na području Ludbrega djeluje i 80 pčelara, koji raspolažu s 5.000 košnica, kao i pčelarska zadruga API-CRO Ludbrega koja okuplja 86 pčelara, koji pak raspolažu sa 7.000 košnica. Svi zajedno godišnje proizvedu ukupno 525.000 kilograma meda, što plasiraju uglavnom na domaće tržište.

No poljoprivrednici potpore mogu dobiti i za osjemenjivanje krmača i goveda. – Po tome smo vjerojatno jedinstveni. Cilj je povećati stočni fond i olakšati našim poljoprivrednicima i taj segment. Bez kvalitetnog sjemenskog materijala nema ni dobre stočarske proizvodnje, pri čemu surađujemo s našom Veterinarskom stanicom – napomenuo je Bilić.

Dostojanstvo

O ludbreškoj poziciji nekad i sad na poljoprivrednoj karti Hrvatske dovoljno govori usporedba podataka iz 2011. godine i prve polovice 2015. Poljoprivredno zemljište se 2011. godine prostiralo na površini većoj od tri tisuće hektara, a ove godine na oko 1.000 hektara manje. Za razliku od toga, povećao se broj kućanstava koja se bave poljoprivredom: 2011. bilo ih je 2.668, a sada ih je 2.756, dakle stotinjak više.

Iz toga je jasno da poljoprivrednu proizvodnju Ludbrega, slično kao i u drugim dijelovima Hrvatske, karakterizira rascjepkano poljoprivredno zemljište, nekonkurentna gospodarstva, nepovezanost proizvođača i nedostatak prepoznatljivosti lokalnih proizvoda. Ne čudi da brojna gospodarstva propadaju, što povlači za sobom nezaposlenost i iseljavanje stanovnika sa sela.

 

Poljoprivrednoj politici SDP-ovog gradonačelnika Bilića podršku dao HSS-ovac Sabati

– Trudimo se i trudit ćemo se seljaku vratiti dostojanstvo, a poljoprivredu na ludbreška polja, oranice i pašnjake – ističe Bilić. Za to je dobio potporu Zvonimira Sabatija, predsjednika županijskog HSS-a. – I više sam nego zadovoljan, jer su u Gradu Ludbregu prihvaćene i realizirane inicijative HSS-a. Rebalansom proračuna je potvrđeno da se planira izdvojiti još više sredstava za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje. Nadamo se da će to biti dodatan poticaj obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da vrate povjerenje u institucije, prvenstvo u lokalnu zajednicu, te da se  dugoročnije posvete ovome poslu – zaključio je Sabati.

Jednodnevni Poljoprivredni sajam

Da Ludbreg ozbiljno u budućnosti računa na poljoprivredu, govori i podatak da će se od ove godine u sklopu Dana ludbreške Svete Nedjelje održati jednodnevni poljoprivredni sajam.

– U razgovoru s brojnim akterima poljoprivredne proizvodnje razvila se ideja o organizaciji sajma ovakve vrste. Odlučili smo ga smjestiti u vrijeme kada imamo najviše posjetitelja i očekujemo brojne sudionike, ne samo iz ludbreškoga kraja već i znatno šire. Interes je već sada velik. Bit će tu proizvođači poljoprivrednih strojeva, opreme za poljoprivrednike. Specifičnost bi bila i izložba malih životinja, tako da ćemo na jednome mjestu imati zanimljivost za cijelu obitelj, a pripremit ćemo i prigodan program. Nadam se da će sajam biti uspješan, a već dogodine i dužeg trajanja. Grad Ludbreg svakako će stajati iza ovakve inicijative i biti maksimalna podrška – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

VAŽNO

Da su poticaji za trajne nasade itekako važni, potvrđuje podatak da povećao broj proizvođača vina. Trenutno je registrirano njih 30

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje