Povežite se s nama

Život i društvo

Za poticaje 100.000 kuna više

Objavljeno:

- dana

POKUŠAJ SPAŠAVANJA POLJOPRIVREDE

Grad Ludbreg pokušava spasiti svoju poljoprivrednu proizvodnju. Nakon što su za poticaje u poljoprivredi u proračunu za ovu godinu osigurali 100.000 kuna, pokazalo se da to neće biti dovoljno, pa su rebalansom osigurali dodatnih 100.000 kuna. 

– Nismo dvojili oko dodatnih izdvajanja, jer su naši sugrađani prepoznali subvencioniranje iz gradskog proračuna. Nekada se ovaj kraj mogao nazvati poljoprivrednim, pa ćemo pokušati učiniti sve što možemo kako bismo ga vratili gdje je bio. Poljoprivreda u Gradu Ludbregu je još uvijek je važna grana proizvodnje, što pokazuje povećani broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok istovremeno sve više staračkih domaćinstava odustaje od proizvodnje u smislu ratarstva – istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić na prošlotjednoj konferenciji za novinare. Dobra je vijest da se ludbreško cvjećarstvo brže oporavlja od krize nego ostale poljoprivredne grane. To potvrđuje veliki interes cvjećara za subvencije iz gradskog proračuna. 

 

Ludbreg je specifičan po potporama za osjemenjivanje krmača i goveda

– Sustave navodnjavanja i podizanje plastenika sufinanciramo s 10 tisuća kuna po investiciji. Međutim, tu su i klasični poticaji za podizanje trajnih nasada – kaže gradonačelnik. 
Da su poticaji za trajne nasade itekako važni, potvrđuje podatak da se na području Grada Ludbrega povećao broj proizvođača vina. Trenutno je registrirano njih 30, pri čemu su dva proizvođača vina kontroliranog podrijetla. Povećane su i površine na kojima su zasađeni trajni nasadi kao što aronija, orasi, lješnjaci… 
Na području Ludbrega djeluje i 80 pčelara, koji raspolažu s 5.000 košnica, kao i pčelarska zadruga API-CRO Ludbrega koja okuplja 86 pčelara, koji pak raspolažu sa 7.000 košnica. Svi zajedno godišnje proizvedu ukupno 525.000 kilograma meda, što plasiraju uglavnom na domaće tržište.

No poljoprivrednici potpore mogu dobiti i za osjemenjivanje krmača i goveda. – Po tome smo vjerojatno jedinstveni. Cilj je povećati stočni fond i olakšati našim poljoprivrednicima i taj segment. Bez kvalitetnog sjemenskog materijala nema ni dobre stočarske proizvodnje, pri čemu surađujemo s našom Veterinarskom stanicom – napomenuo je Bilić.

Dostojanstvo

O ludbreškoj poziciji nekad i sad na poljoprivrednoj karti Hrvatske dovoljno govori usporedba podataka iz 2011. godine i prve polovice 2015. Poljoprivredno zemljište se 2011. godine prostiralo na površini većoj od tri tisuće hektara, a ove godine na oko 1.000 hektara manje. Za razliku od toga, povećao se broj kućanstava koja se bave poljoprivredom: 2011. bilo ih je 2.668, a sada ih je 2.756, dakle stotinjak više.

Iz toga je jasno da poljoprivrednu proizvodnju Ludbrega, slično kao i u drugim dijelovima Hrvatske, karakterizira rascjepkano poljoprivredno zemljište, nekonkurentna gospodarstva, nepovezanost proizvođača i nedostatak prepoznatljivosti lokalnih proizvoda. Ne čudi da brojna gospodarstva propadaju, što povlači za sobom nezaposlenost i iseljavanje stanovnika sa sela.

 

Poljoprivrednoj politici SDP-ovog gradonačelnika Bilića podršku dao HSS-ovac Sabati

– Trudimo se i trudit ćemo se seljaku vratiti dostojanstvo, a poljoprivredu na ludbreška polja, oranice i pašnjake – ističe Bilić. Za to je dobio potporu Zvonimira Sabatija, predsjednika županijskog HSS-a. – I više sam nego zadovoljan, jer su u Gradu Ludbregu prihvaćene i realizirane inicijative HSS-a. Rebalansom proračuna je potvrđeno da se planira izdvojiti još više sredstava za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje. Nadamo se da će to biti dodatan poticaj obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da vrate povjerenje u institucije, prvenstvo u lokalnu zajednicu, te da se  dugoročnije posvete ovome poslu – zaključio je Sabati.

Jednodnevni Poljoprivredni sajam

Da Ludbreg ozbiljno u budućnosti računa na poljoprivredu, govori i podatak da će se od ove godine u sklopu Dana ludbreške Svete Nedjelje održati jednodnevni poljoprivredni sajam.

– U razgovoru s brojnim akterima poljoprivredne proizvodnje razvila se ideja o organizaciji sajma ovakve vrste. Odlučili smo ga smjestiti u vrijeme kada imamo najviše posjetitelja i očekujemo brojne sudionike, ne samo iz ludbreškoga kraja već i znatno šire. Interes je već sada velik. Bit će tu proizvođači poljoprivrednih strojeva, opreme za poljoprivrednike. Specifičnost bi bila i izložba malih životinja, tako da ćemo na jednome mjestu imati zanimljivost za cijelu obitelj, a pripremit ćemo i prigodan program. Nadam se da će sajam biti uspješan, a već dogodine i dužeg trajanja. Grad Ludbreg svakako će stajati iza ovakve inicijative i biti maksimalna podrška – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

VAŽNO

Da su poticaji za trajne nasade itekako važni, potvrđuje podatak da povećao broj proizvođača vina. Trenutno je registrirano njih 30

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Objavljeno:

- dana

I dok naveliko najavljivan projekt izgradnje skloništa za mačke na prostoru Beli kipi kod rijeke Drave još uvijek postoji samo kao ideja, više od godinu i pol od njegova predstavljanja Udruga “Životni zov” još je uvijek jedina organizacija u Varaždinu koja se brine o napuštenim mačkama.

Na konferenciji za medije održanoj u veljači prošle godine tadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, tadašnji direktor Čistoće Davor Skroza i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan rekli su da se početak realizacije projekta očekuje krajem prošle ili početkom ove godine, no to se nije ostvarilo, iako je zakonska obveza jedinice lokalne samouprave da osigura sklonište za životinje, u ovom slučaju mačke jer, što se tiče pasa, konce u rukama drži Udruga “Spas”.

Zbrinjavanje životinja

Udruga “Životni zov” službeno je osnovana u veljači 2020., a jedine dvije stalno aktivne članice trenutno su Jasenka Gott i Martina Grabar, uz nekolicinu vrijednih volontera koji im pomažu. S aktivnijim radom započele su otprilike pola godine prije osnutka Udruge, a obje se odmalena bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Naposljetku su se odlučile samo za mačke jer za njih u gradu nije bilo nikakvog skloništa, rekla je Jasenka Gott.

U njezinoj vikend-kući, koja je u početku bila jedini smještaj, trenutno se nalazi 60-ak mačaka, a još ih je 20-ak na uređenim hranilištima.

– Počeli smo od nule, bez ijednog transportera, da bismo danas imali 10-15 transportera i kaveza, a prostor je bio samo moja vikend-kuća. Nedavno smo napravili četiri otvorena boksa s drvenim kućicama, u kojima trenutno imamo 18 zbrinutih mačaka, a pri kraju je grijani zatvoreni prostor od 24 kvadrata, gdje ćemo smjestiti male mačke i one koje su najhitnije. Međutim, to nije adekvatan smještaj jer moramo imati prostor za izolaciju, prostor gdje su odvojene mačke dobnih granica, bolesne, ovakve, onakve, ali moramo biti zadovoljni i s ovim s obzirom na to da prije nismo imali ništa – ispričala je Jasenka Gott, dodavši da su lani od Grada i Županije dobili malu, ali vrijednu financijsku pomoć, a ove godine od Grada nešto veću, što im je pomoglo da pokriju veterinarske troškove i započnu s izgradnjom navedenih prostora.

Apel građanstvu

S obzirom na to da se dnevno brinu o 80-ak mačaka, ta jednokratna pomoć Grada nije im ni blizu dovoljna, pa konstantno ulažu vlastita sredstva, a vrlo su zahvalni i građanima na donacijama, bez kojih sve što su postigli ne bi bilo moguće.

– Moram reći da se građani sve više uključuju. Trebalo je vremena da doznaju za nas, ali svejedno, probudila bih Varaždince jer vidim da dosta donacija stiže od svih iz okolice, a iz Varaždina puno slabije – ističe Gott.

Osim u donacijama, Udruzi “Životni zov” pomoć je potrebna i u ljudstvu. Apeliraju na ljude dobre volje da im dođu pomoći, prije svega baviti se mačkama, ali i uskočiti oko marketinga, promidžbe, nabave materijala za dogradnju prostora, dati pokoji savjet… Ako pak netko želi pomoći, ali nema vremena, i donacija u vrijednosti od jedne kave od velike je pomoći.

– Što se tiče donacija, ljudi su ponekad skeptični jer su imali jako neugodnih iskustava s udrugama. Međutim, nas svatko može pratiti, tražiti informacije u svakom trenutku, sve ćemo vam pokazati i dati. Ne želimo probleme jer nam je u interesu da stvarno zbrinemo što veći broj mačaka. Prvenstveno nam nedostaje hrane, koje na dnevnoj bazi trošimo velike količine – otkriva Gott.

Apel Gradu

Ipak, najveći problem je smještaj. Ove godine, govori Gott, više je napuštenih mačaka nego prošlih godina. Njih dvije problem ne mogu riješiti same.

– Broj koji smo mi zbrinuli zvuči puno, ali mislimo da ih ima puno više, oko 500, koje mi, nažalost, ne možemo nigdje smjestiti. Problem je kod tvornica i tvrtki… mnogo je mačaka koje se iz godine u godinu razmnožavaju, nisu sterilizirane i završavaju pod kotačima, pojedu ih lisice ili umru od bolesti, i to u velikim mukama. Mislili smo da se to smanjilo zbog apela da građani steriliziraju svoje mace, ali prevarili smo se – objašnjava Varaždinka te dodaje da i druge udruge u Hrvatskoj i svi koji se time bave pucaju po šavovima.

– Onda sjednete i razmišljate koju mačku danas mogu preuzeti, koju ne mogu, gdje da ih smjestim, gdje da nađem komadić prostora. Mačka s ceste ne može odmah među ostale; mora neko vrijeme biti u izolaciji da se vidi u kakvom je stanju i da ne bismo ugrozili ostale mačke. A svaki dan imamo dojava nebrojeno puno… – bespomoćna je Gott.

Tu trebaju pomoć prvenstveno od Grada, navodi. Za početak to ne treba biti ogromno zdanje, već je dovoljna neka kuća koja se može preurediti za te potrebe. Zašto je projekt od početka priče stao, ne znaju, kao ni jesu li sredstva osigurana ili ne.

– Priče su bile velike, azil je već odavno trebao biti izgrađen. Mi sad pregovaramo s njima da vidimo što se dogodilo i čekamo termin za sastanak da nas se sasluša. Varaždin se predstavlja kao grad kulture, cvijeća i baroka, brinemo se o svemu. Zašto ne bismo bili i grad koji se brine o napuštenim životinjama? – dodaje i ujedno apelira na građane da pomognu tako da kada pronađu malu mačku, ne ostave je na cesti, već da je smjeste kod sebe barem na dan-dva jer Udruga često nije u mogućnosti istog trena doći po životinju, najčešće zato što je nemaju gdje smjestiti.

Za koji dan već će se organizirati i pronaći neki drugi privremeni smještaj te pokriti veterinarski troškovi i troškovi hrane.

Udomljavanje

No, da bi mogli stalno zbrinjavati nove mačke u uvjetima koje imaju, najprije moraju neke od njih udomiti.

– Molimo građane da se jave za udomljavanje, to ide jako slabo. Jednu udomimo, tri dobijemo. Jednu udomimo, dvije dobijemo. Pa dvije udomimo, četiri dobijemo, i tako stalno. Oko hranilišta su ljudi također skeptični. Ako ne možete udomiti, napravite zimske kućice, ostavite im posudice s hranom. To je za prvu silu jako dobro, a mi ćemo ih kastrirati ili sterilizirati, to je obvezno. Razmišljanje da će se ti mačići i mačke sami snaći u prirodi i preživjeti, to više ne stoji. Vremena su se promijenila, one to više nisu u stanju… preživjet će možda dvije-tri godine i nakon toga se razboljeti. Osim toga, ljudi misle da će mačke zagaditi prostor, no upravo je suprotno. One će ga čistiti, brinuti se o tome da se oko zgrada, kontejnera i kanti ne skupljaju miševi i štakori. One će okoliš održavati čistim, ali trebaju našu pomoć – zaključila je Jasenka Gott.

Edukacija građana s fokusom na mlade

Između ostaloga, plan Udruge je edukacija građana svih dobi, s fokusom na mlade.

– Dobili smo nekoliko poziva iz osnovnih i srednjih škola. S nekima sam razgovarala i održala mala predavanja, to je početak. No, definitivno bismo se htjeli fokusirati na mlađu dobnu skupinu jer treba usaditi tu ljubav prema životinjama i dobar odnos prema njima, da ne budu grubi, da im ne rade zlo, nego da se brinu o njima i pomažu im – otkriva Gott.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica poziva na kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica nastavlja druženja u jesenskom tonu.

Za subotu, 23. listopada, pripremili su kestenijadu kod skloništa u Cestici. Početak je od 17 sati. Svirat će treš.

– Sve je osigurano osim dobre volje, to jedino tražimo da ponesete sa sobom. Vidimo se! – poručuju iz Udruge mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje