Povežite se s nama

Život i društvo

Pola stoljeća ljubavi i predanosti

Objavljeno:

- dana

50 GODINA BRAKA

Prije pola stoljeća dva su mlada i zaljubljena para s cestičkog područja dala čvrsto obećanje koje je preživjelo sve životne brodolome i jačalo svakim trenutkom sreće – obećanje o vječnoj ljubavi.

Križovljanski župnik Ivan Dugi vjenčao je Antoniju Štehec i Franju Hipa 27. studenoga, a Mariju Petric i Stjepana Boraka 29. studenoga, prije 50 godina. Zajednički prst sudbine još je jednom dotaknuo ta dva para 28. studenoga ove godine, kada su se u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu prisjetili tog davnog obećanja. Međutim, tu prestaju sve zajedničke crte, jer su priče o ljubavi, obitelji i zajedništvu dugom čak pola stoljeća posve različite. Isti je tek zaključak – najvažnija je ljubav!

Čestitali unuci

Pedesetu godišnjicu vjenčanja i zajedničkog života Antonija i Franjo Hip proslavili su u krugu obitelji, a slavlje je započelo zahvalnom misom koju je predvodio križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran. Inače, Franjo se nakon vjenčanja zaposlio u Tvornici Automobila Maribor (TAM) te nakon toga i u pogonu VIS-a u Babincu, a od 1992. godine u invalidskoj je mirovini. Supruga Antonija vodila je brigu o domaćinstvu i odgoju troje djece, sina Stanka te kćeri Dragice i Božice. Kroz pedeset su se godina Antonija i Franjo iz mladog, zaljubljenog para pretvorili u nasmijanu baku i djeda koji su s veseljem primili čestitke svoje petero unučadi.

Zapjevala klapa

Životna priča Marije i Stjepana Boraka nije nimalo idilična, ali pokazuje da se i najteže životne prepreke mogu svladati uz ljubav, vjeru i međusobnu potporu. Ispočetka su supružnici radili u Mariboru, a kući su dolazili tek preko vikenda. Godine 1966. rodio im se prvi sin Vlado, a dvije godine kasnije i mlađi Zdravko. Preko tjedna su o djeci isprva brinuli Marijini roditelji, a stasanjem sinova za školu Marija je napustila posao u Mariboru te se posvetila njihovom odgoju te domaćinstvu. Stjepan je 1990. godine prešao u tvrtku Varkom, gdje ostaje do umirovljenja 1995. godine. Sinovi Vlado i Zdravko odrastali su vezani uz crkvu u kojoj je Stjepanov otac bio orguljaš više desetljeća te su se obojica odlučila za svećeništvo. Nažalost, Zdravko je kao svećenik Župe sv. Benedikta u Donjim Mostima smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Valpova 2003. godine, kada se vraćao sa susreta sa Svetim Ocem u Osijeku. Stariji sin Vlado svećenik je u Župi Sveti Đurđ kod Ludbrega te je upravo on predvodio misno slavlje povodom 50. godišnjice braka svojih roditelja. Na proslavi zlatnog pira Marije i Stjepana okupila se brojna rodbina i prijatelji, a pjesmom su im čestitali i članovi klape Lanterna iz Zadra. Tako je druženje u Vatrogasnom domu DVD-a Križovljan Cestica potrajalo do kasnih noćnih sati.

DUGOVJEČNOST

Križovljanski župnik Ivan Dugi vjenčao je Antoniju Štehec i Franju Hipa 27. studenoga, a Mariju Petric i Stjepana Boraka 29. studenoga 1965. godine.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje