Povežite se s nama

Život i društvo

Pola stoljeća zajedno u dobru i zlu: Ivan i Marija Pofuk proslavili zlatni pir

Objavljeno:

- dana

Ivan i Marija Pofuk se dobro sjećaju 3. veljače 1968. godine. Vani je bio velik snijeg, dan je bio  vedar i hladan, ali njima dotad najljepši u životu: pred Bogom su razmijenili bračne zavjete i zavjetovali se na zajedništvo u dobru i u zlu.

Taj su događaj otprije pola stoljeća u subotu s veseljem prepričavali  rodbini i prijateljima, koji su rado došli s njima proslaviti  zlatni  pir u Gornji Kneginec. Zavjete su obnovili u kneginečkoj crkvi pred  župnikom Tihomirom Kosecom.

Proteklih 50 godina im je, kažu, prošlo kao trenutak. Kad su se vjenčali bili su na početku dvadesetih, djeca su brzo došla i svoj su život posvetili njima – sinu Dragutinu i kćeri Verici.

S dvije radničke plaće – Ivan je radio u TIV-u i MIV-u, Marija u Varteksu morali su dobro planirati, ali u tome su se, kao i većina obitelji  tog  vremena, dobro  snalazili  i  nikad  se  nisu žalili.

Bilo je lijepih vremena, manje lijepih, veselih i tužnih, svađa i pomirenja.  Ali  jedno  se  nikad nije promijenilo – zajedništvo. Kada  danas  pogledaju  iza sebe, Ivan i Marija Pofuk gotovo ništa ne bi mijenjali.

Osobito ne onaj snježni dan u veljači 1968. godine kada su odlučili zajedno krenuti u život.

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje