Povežite se s nama

Međimurje

Polaznici Centra izvrsnosti informatike MŽ osvojili čak 9 prvih mjesta na HONI natjecanju!

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Neovisno o pandemiji, udruge MIS i MIK nastavljaju s aktivnostima u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Doduše, shodno okolnostima, rad s djecom i mladima preselio se u online okruženje.

U subotu, 12. prosinca, održano je treće kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, jednog od najprestižnijih natjecanja znanstvene kategorije računalnih algoritama.

Kako se natjecanje odvija u online okruženju, tako je trebalo više vremena da rezultati budu objavljeni, s obzirom na detaljniju provjeru eventualnih „plagijata“.

Gotovo 50-ak natjecatelja, polaznika Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, sudjelovalo je na natjecanju, a čak njih 9-ero osvojilo je 1. mjestou kategoriji svojih razreda. Dodamo li tome još jedno drugo i čak 9 trećih mjesta, rezultati doista plijene pažnju.

Mentori učenicima su mag. inf. Dejan Drabić i prof. Miljenko Blažeka.

HONI se održava diljem države u točno isto vrijeme, a djeca na raspolaganje dobivaju sedam teških problemskih zadataka za koje unutar tri sata trebaju izraditi svoja rješenja u dopuštenim programskim jezicima – Python, C/C++, Java i Pascal.

Natjecanje ima i međunarodni karakter pod nazivom Croatian Open Competition in Informatics – COCI, pa natjecanju pristupaju i djeca iz drugih država.

– Činjenice govore da su danas vrsni IT programeri iznimno traženi te da će u budućnosti biti još potrebniji, ovoj djeci se očigledno smiješi svijetla budućnost, a u nama budi posebnu radost i zadovoljstvo – poručio je mentor Dejan Drabić, mag. inf.

Učenici koji su osvojili prva mjesta su Fran Topolnjak, Leda Bujanić, Martin Golub, Dorijan Majsan, Jakov Marodi, Matej Posavec, Max Varga, Leo Dolenec i Ozana Margotić.

Drugo mjesto osvojio je Ivano Lukačević.

Treća mjesta osvojili su Abel Baranašić, Leo Lipić, Ivano Barić, Mirna Drabić, Lovro Kutnjak, Michelle Mesarić, Saša Ovčarić, Ema Sačer i Leon Žvorc.

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Međimurje

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ u obilasku turističkih atrakcija Srijema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ sudjelovali su na dvodnevnom događanju na području LAG-a „Srijem“ u okviru projekta „Turizmom razvijamo područje“.

Prvi dan studijskog putovanja okupljenim sudionicima je u prostoru Doma kulture u Novim Jankovcima prezentirana bogata turistička ponuda LAG-a „Srijem“. Sudionici su se potom zaputili prema Acinom salašu u Tordincima, gdje im je uz obilazak primjera dobre prakse prezentiran nastanak i rad salaša te gastroturizam, a u Općini Nuštar sudionici su imali priliku obići novootvoreno seosko imanje Kopićland. Za kraj prvog dana u Vinariji Knezović prezentiran je primjer razvoja gastroturizma na području Srijema.

Drugog dana sudionici su posjetili Muzej Grada Iloka te se uz stručno vodstvo upoznali s bogatom poviješću ovog područja da bi nakon slijedio obilazak srednjovjekovne jezgre Iloka. U Starim vinskim podrumima, koji su u vlasništvu Iločkih podruma, prezentirani su kulturni i enoturizam. U jednom od najatraktivnijih hotela Srijema, Hotelu Dunav održana je radionica o gastroturizmu dok je dvodnevno događanje završilo na Ladanjskom imanju u prekrasnom ambijentu Dvorca Principovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na područje LAG-a „Srijem“.

Cilj cijelog projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude. Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje