Povežite se s nama

Međimurje

Policajci educirali bake i djedove o samozaštiti

Objavljeno:

- dana

PRELOG

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela kontakt-policajci Policijske postaje Prelog Zdenko Hrgović i Spomenko Gojsek održali su edukativno predavanje članovima Udruge umirovljenika Grada Preloga.

U prostorijama Udruge na Trgu kralja Tomislava pedesetak zainteresiranih članova upoznalo se s nizom korisnih prevencijskih savjeta. Naime, sve žrtve kaznenih djela, sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, ostvaruju određena prava. Žrtvi je, osim određenih materijalnih prava, potrebna i psihološka pomoć. Ujedno, takva pomoć može se pružiti i svjedoku kaznenog djela.

– Ovakvim edukativnim skupovima želi se dodatno informirati javnost o problemima žrtava kaznenih djela, a njima prvenstveno pružiti podršku, izraziti razumijevanje, olakšati dalji život te obrazložiti kasniju proceduru u okviru predstojećeg sudskog postupka i njihove uloge u samom procesu donošenja sudske odluke – ističu u PU međimurskoj.
Članovi Udruge tijekom predavanja upoznati su sa samozaštitnim mjerama koje mogu sami poduzeti kako ne bi postali žrtve imovinskih delikata, prvenstveno krađa i teških krađa, kojih u Međimurju ne nedostaje. S obzirom na to da osobe starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista vrlo često sudjeluju u prometu na međimurskim cestama, kontakt-policajci su okupljene upozorili na propise koji reguliraju njihovo obvezno obilježavanje izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom. Osvrnuli su se i na niz drugih odredbi, koje su prvenstveno usmjerene na njihovu sigurnost u prometu. Na kraju predavanja umirovljenicima su podijeljene prigodne brošure Policijske uprave međimurske. U njima su detaljno obrazložene preventivne policijske aktivnosti iz akcija “Zajedno do veće sigurnosti“, “Pješaci, sigurno u prometu!“ i “Biciklisti, pažnja!“ te edukativne brošure o pravima žrtava kaznenih djela.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Danas u Međimurju 52 novozaražena: umrla je jedna osoba, jučer cijepljeno rekordnih 2656

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 193 uzoraka, od čega je evidentirano 46 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 451.

Brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna pacijenta, dok su iz drugih županija prijavljena 4 slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 56.683 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 77 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 10 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina.

Tijekom akcije cijepljenja održane u četvrtak, 13. svibnja zabilježen je dnevni rekord te je u jednom danu cijepljeno 2.656 osoba. Utrošeno je 1.990 doza Pfizera i 22 doze Astra Zenece. S barem jednom dozom je cijepljene su 29.243 osobe, što iznosi 33,3% stanovništva starijeg od 18 godina. S cijepljenjem se nastavlja i sutra.

Nastavite čitati

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!