Povežite se s nama

Međimurje

Policajci educirali bake i djedove o samozaštiti

Objavljeno:

- dana

PRELOG

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela kontakt-policajci Policijske postaje Prelog Zdenko Hrgović i Spomenko Gojsek održali su edukativno predavanje članovima Udruge umirovljenika Grada Preloga.

U prostorijama Udruge na Trgu kralja Tomislava pedesetak zainteresiranih članova upoznalo se s nizom korisnih prevencijskih savjeta. Naime, sve žrtve kaznenih djela, sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, ostvaruju određena prava. Žrtvi je, osim određenih materijalnih prava, potrebna i psihološka pomoć. Ujedno, takva pomoć može se pružiti i svjedoku kaznenog djela.

– Ovakvim edukativnim skupovima želi se dodatno informirati javnost o problemima žrtava kaznenih djela, a njima prvenstveno pružiti podršku, izraziti razumijevanje, olakšati dalji život te obrazložiti kasniju proceduru u okviru predstojećeg sudskog postupka i njihove uloge u samom procesu donošenja sudske odluke – ističu u PU međimurskoj.
Članovi Udruge tijekom predavanja upoznati su sa samozaštitnim mjerama koje mogu sami poduzeti kako ne bi postali žrtve imovinskih delikata, prvenstveno krađa i teških krađa, kojih u Međimurju ne nedostaje. S obzirom na to da osobe starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista vrlo često sudjeluju u prometu na međimurskim cestama, kontakt-policajci su okupljene upozorili na propise koji reguliraju njihovo obvezno obilježavanje izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom. Osvrnuli su se i na niz drugih odredbi, koje su prvenstveno usmjerene na njihovu sigurnost u prometu. Na kraju predavanja umirovljenicima su podijeljene prigodne brošure Policijske uprave međimurske. U njima su detaljno obrazložene preventivne policijske aktivnosti iz akcija “Zajedno do veće sigurnosti“, “Pješaci, sigurno u prometu!“ i “Biciklisti, pažnja!“ te edukativne brošure o pravima žrtava kaznenih djela.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje