Dolaskom hladnijih dana i padom temperatura započela je sezona grijanja. U tom dijelu godine obično se povećava opasnost od mogućih šumskih krađa.

– Na području Policijske postaje Čakovec, u razdoblju od siječnja do studenoga 2019. godine počinjeno je 66 šumskih krađa, dok je u istom razdoblju 2018. godine zabilježeno 177, što ukazuje na smanjenje broja kaznenih djela. U istom razdoblju utvrđen je jedan prekršaj iz Zakona o šumama, a što je u znatnom padu u odnosu na 2018. godinu, kada je zabilježeno 14 prekršaja – objašnjavaju iz PU međimurske.

Tijekom godine policijski službenici Policijske postaje Čakovec obilaze najugroženije lokacije na postajnom području, a ujedno i surađuju s nadležnom inspekcijom, koja je ovlašteni tužitelj u slučajevima počinjenja prekršaja sukladno Zakonu o šumama. Tako je tijekom prošlog tjedna u suradnji s nadležnom inspekcijom, koja je ovlašteni tužitelj u slučajevima prekršaja prema Zakonu o šumama, izvršen obilazak šumskog predjela oko naselja Kuršanec, tzv. „Čep“, Gornji Kuršanec „Beli Kipi“ te okolice naselja Šandorovec, Totovec, Novo Selo na Dravi, Vularija te Orehovica.

– Obilaskom su zatečene novonastale krađe drva te nekoliko osoba u krađi, odnosno u prijevozu drva bez potrebne dokumentacije, a što je sankcionirano zakonom propisanim mjerama i radnjama. Bez obzira što su zabilježena kaznena djela i prekršaji u padu, nadalje apeliramo vlasnicima šuma da što češće obilaze svoje posjede, kako bi zajedničkom suradnjom spriječili šumske krađe. Ukoliko i dođe do krađe, molimo građane da odmah po saznanju prijave kazneno djelo te prikupe sva relevantna i korisna saznanja kako bi se moglo doprinijeti otkrivanju počinitelja i eventualno poslužiti kao dokaz u sudskom postupku – upozorava međimurska policija.

Komentari

Komentara